בכל פעם שאנחנו מורידים אפליקציות, תוכנה למחשב, נרשמים לרשת חברתית או אפילו בהפעלה הראשונה של טלפון חכם - זה נמצא שם. השלב הזה שאנחנו חייבים לעבור בדרך לשימוש היום יומי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מי שבאמת מקדישים זמן לאותיות הקטנות ולניסוחים המסובכים הם כנראה מעטים. "אם הייתם קוראים כל דבר אותו אישרתם, זה היה לוקח לכם חודש עבודה מלא בכל שנה", נטען בסרט החדש "אני מסכים לתנאי השימוש".

אז מה בעצם נמצא שם ועל מה אנחנו מוותרים כשאנחנו מסכימים להתחבר לשירות כזה או אחר? בדיוק בגלל זה, קולין הובק, במאי הסרט התיעודי הזה, ניסה לבדוק מה באמת כתוב באותיות הקטנות.

"ארגון ה-FBI האמריקני וה-NSA יוצאים נשכרים מכך שהמודל העסקי של גוגל ופייסבוק מבוסס על איסוף מידע מהמשתמש. כי זה הופך את העבודה שלהם לקלה הרבה יותר", הסביר הבמאי הובק.

אחד הסעיפים מתיר לחברות שימוש בפרטינו האישיים, אבל כפי שלמדנו בפרשת המעקבים שנחשפה לאחרונה בארצות הברית, זה לא נעצר שם. אדוארד סנואודן שנמלט לרוסיה, חשף שגם סוכנויות ביטחון שונות עושות לכאורה שימוש במידע הזה כדי לעקוב אחרינו.

אבל כמה מידע חברות באמת אוגרות עלינו? סטודנט באוסטריה החליט להתביית על המידע, דרש אותו בעקשנות מהנהלת "פייסבוק" במדינתו, והחברה בסופו של דבר השתכנעה והעבירה לידיו את החומר - יותר מאלף עמודים.

גם החשבון שלו נפרץ. צוקרברג (צילום: דיילי ניוז, חדשות)
יותר מ-900 מיליון משתמשים. צוקרברג | צילום: דיילי ניוז, חדשות

ביקש מידע מפייסבוק - וקיבל יותר מאלף עמודים

"אני חבר בפייסבוק 3 שנים, אך מה שמעניין הוא למעשה שלא הייתי כל כך פעיל. העליתי משהו בערך פעם בשבוע", סיפר מקס שרמס, הסטודנט מאוסטריה.

וכך, חיפוש פשוט במחשב עשוי לפתוח תיבת פנדורה. "תוך כמה דקות אפשר להבין עבור מי אנשים הצביעו, אילו בעיות פסיכולוגיות יש להם. על ידי שימוש בשירות הזה לזמן כל כך קצר, גוף הנתונים שהצטבר עלי הוא גדול יותר ממה שארגוני הביון ידעו על האדם הממוצע אי פעם", הוסיף שרמס.

וגם אם בוקר אחד נרצה למחוק את כל המידע הזה, מתברר לטענת שרמס שזה לא מספיק. "אם לוחצים על כפתור המחיקה, משמעות הדבר היא שהמידע תויג כ"מחוק", אבל אתה בעצם רק מחביא את המידע מעצמך. כל אחד, כמו פייסבוק או סוכנויות ממשלתיות, עדיין יכולות להשיג את המידע הזה", סיפר.

פייסבוק היא אחת מיני רבות. אין ספור חברות עשויות לעשות שימוש לרעה מהמידע שיש להם עלינו. אבל המשוואה הזו כנראה לא פתירה. כדי להמשיך ליהנות מהטכנולוגיה המתקדמת אנחנו נאלצים לקחת בחשבון גם לא מעט סיכונים שמתלווים אליה.