אחת הבעיות הידועות בהזמנות באינטרנט מחו"ל היא נושא המיסים. חוסר הביטחון מתי משלמים, על מה, ואיזה סכום, עדיין גורם להרבה ישראלים להדיר את רגליהם מאתרי הקניות בחו"ל, ומונע מהם לחסוך כסף.

" אני נתקל הרבה פעמים בשאלות כמו מתי חל מע"מ? מתי אני אשלם מכס או מס קנייה? מאיזה סכומים? האם יש הבדל בהזמנה מכמה אתרים? או הזמנה מסוגים שונים של מוצרים?", מסביר רו"ח אורי עזרא ממשרד קופרברג עזרא ושות' מקבוצת אליוט. "לעיתים, כשהצרכן מגיע לסניף הדואר לקחת את החבילה הוא מגלה שישנו תשלום מיסים שמצטרף לעלות ההזמנה, למרות שהוא לא התכונן לכך, ופשוט כי פעל בתמימות ומחוסר ידע".

ישנם 3 סוגי מיסוי: מע"מ , מס קניה ומכס. המע"מ הוא פונקציה של סכום הרכישה בלבד, כלומר, במידה ורכשנו מוצרים מעל לגובה הפטור הקיים כיום, אז הרכישה חייבת ב- 17 אחוזים מסכום הקנייה למע"מ .
מס קנייה – מס קנייה חל על חלק קטן מאוד מהאפשרויות לייבוא אישי, ולרוב אינו חל על המוצרים הפופולריים של המוצרים הנרכשים באתרי המכירות מחו"ל. הדוגמאות הפופולריים של המוצרים שחלים עליהם מס קנייה הינם: מוצרי טבק, טלוויזיות, חלקי חילוף לרכבים וכו'. מכס- הינו מס החל על ייבוא מוצרים ממדינות שאין לישראל הסכם סחר עימה. המכס אינו סכום קבוע אלא משתנה ממוצר למוצר.

איך להימנע מתשלום ממיסים?

מתי לא משלמים מס על הזמנת מוצרים מחו"ל?

"עד לסכום של 75 דולרים המוצרים פטורים מכל מס, יצוין אף אם רכשתם מוצר שעולה לדוגמה 70 דולרים ועלות המשלוח הינה 20 דולרים עדיין תהיו זכאים לפטור, וזאת בתנאי שבפתק על האריזה יהיה כתוב במפורש עלות המוצר בנפרד ועלות המשלוח. אם לדוגמה הסכום היה מאוחד ל- 90 דולרים- החבילה חייבת במע"מ. הפטור אינו חל על מוצרי טבק, כוהל ומשקאות משכרים", אומר רו"ח עזרא.

אם אני מזמין משני אתרים שונים, ניתן לרכוש יותר מ 75 דולרים ללא מס?

"הקריטריונים בנושא פיצול רכישות הינם כך, שבמידה ורכשתם שתי חבילות או יותר, מאותו ספק, ולאותו לקוח – עדיף שהחבילות ישלחו בהפרש של יותר מ- 72 שעות, אחרת יחשבו כעסקה אחת, וכך המיסים יחושבו לפי ערכם הכולל של המוצרים יחד,, הוא מדגיש.

איך ניתן לפצל רכישות מחו"ל ולהימנע מתשלום מס מיותר?

"במידה והינכם זוג נשוי, ניתן לחלק את ההזמנה לשני בני הזוג ובכך להנות מהכפלת התקרה של הפטור", מדגים רו"ח עזרא. "כמו כן, ניתן לפצל את הרכישות בין מספר ספקים. לדוגמה, באתרים רבים ישנן הרבה מוכרים, לדוגמה אמזון, עליאקספרס ו-e bay, הם אתרים בעלי אלפי ספקים שונים, כך שבמידה והזמנתם מספקים שונים באותו אתר הדבר יחשב לספקים שונים ובכך נמנע מתשלום מס -במידה ונעבור את 75 דולרים".

מה קורה אם אני רוכש מעל תקרת הפטור- 75 דולרים?

" משלוח המכיל מוצרים שערכם בין 75 דולרים לבין 500 דולרים , יחוייב בתשלום של 17 אחוזי מע"מ אבל יקבל פטור ממכס בלבד", מסביר רו"ח עזרא. "לעיתים יהיה מס קניה, אם רכשתם מוצרים כדוגמת :משקאות חריפים, חלקי חילוף לרכבים, טלוויזיות וכו'. רכישה העולה על 1,000 דולרים תהיה חייבת במע"מ, מכס ובמס קנייה. ניתן לבדוק בצו תעריף המכס או במחשבון של רשות המיסים".

האם צריך לשלם על משלוח עוד משהו מעבר למיסים?

"ישנן חיובים נוספים מעבר למיסים המצוינים לעיל שהם 'אגרת מחשב' ו'אגרת ביטחון'. אגרת מחשב חלה גם מתחת להזמנה של 500 דולרים ותהיה בסכום משוער של 18 שקלים ואילו אגרת ביטחון חלה בדרך כלל בהזמנות מעל ל- 500 דולרים בסך של 41 שקלים.

האם ניתן לערער על תשלום המס?

בהחלט ניתן לערער על סכום תשלום המס, במידה והמשלוח נערך על ידי דואר ישראל. ישנן שתי חלופות של הגשת ערעור או באמצעות טופס בסניף הדואר בו נמצאת החבילה, או באמצעות בקשה מקוונת באזור האישי במערכת הזדהות הממשלתית. במידה והמשלוח נערך על ידי חברת בלדרות אחרת, ניתן להגיש ערעור רק לאחר ששולמו המיסים לחברת השילוח, הגשת הערעור תעשה מול יחידת התפ"ג בבית המכס נתב"ג טל' 03-9751172/71 וכן ניתן לברר באמצעות פקס שמספרו 03-9751183.