אוכל תמיד היה ויהיה המכנה המשותף הרחב ביותר שמחבר בין אנשים. באוכל תמיד ראינו את השגריר הטוב ביותר. באמצעותו, כך חשבנו, אפשר לגשר על פערים, להעביר מסרים של שלום, לבנות שיתוף פעולה ואחדות ולייצר אחווה בין עמים ועדות. תמיד ראינו בו דיפלומט חשוב שסביבו, כך חשבנו, אפשר לבנות שיח חדש. אלא שהיום האוכל הופך לאחד המוקדים שבהם מתנגדי ישראל הפרו פלסטינים נותנים דרור לזעמם. במקביל להפגנות, תהלוכות והתפרעויות ברחובות הערים הגדולות ברחבי העולם, שעליהן אנחנו מדווחים מדי יום, גם המסעדות הפכו לזירות לוהטות לביטויים אנטי ישראלים ואפילו אנטישמיים, ברשתות החברתיות וגם בלוקיישן הפיזי. ולא, לא רק באירופה – שבה אנחנו נחשפים לרמות אנטישמיות שלא דמיינו שיחזרו. גם בארה"ב ואפילו בקנדה.

ב-4.11 התקיימה מול הסניף של ארומה בטורונטו הפגנה פרו פלסטינית שבה קראו המפגינים להחרים את הרשת. גם מול הסניף של קפה לנדוור שפועל בעיר התפתחה מהומה. כפי שדווח באתר CTV News, המפגינים קראו להחרים את הרשת בגלל הבעלות הישראלית והניפו דגלי פלסטין. הרשת הישראלית, שב-5 השנים האחרונות פתחה בצפון אמריקה 13 סניפים (מתוכם 6 בטורונטו), זכתה לתמיכה נרחבת של הרשויות ובין השאר גם ראשת העיר טורונטו אוליביה צ'ו יצאה להגנתה. זכייני הסניף סירבו להיות "הפוסטר גאי" שכולם מדברים עליו, וגם כשראש ממשלת קנדה הביעה רצון להיפגש עם נציגי הרשת הם העדיפו שלא להגיב.

אנטי-דיפלומטיה קולינרית מפתיעה מאוד כשאנחנו חושבים על עיר כמו טורונטו, שנבנתה על ידי מהגרים מכל העולם, והיא לא פוסחת גם על הערים הגדולות של ארה"ב. אתר Eater New York דיווח על דלי כשר בלב מנהטן בשם 2nd Avenue Deli, שזכה בציור של צלב קרס פלוס כיתוב אנטישמי על הקירות. וזה במדינת ניו יורק, שבה החוק אוסר על השימוש בביטויים אנטישמיים.

Los Angeles Magazine דיווח על כך שכמה אזורי זמן מערבה מניו יורק, בלוס אנג'לס, רוססו דברי נאצה על קירותיו של דלי יהודי מפורסם בשם Canter's Deli. המקום פועל מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת, מנוהל על ידי דור שלישי של המשפחה והוא אחד הדליז הוותיקים בכל קליפורניה, ותיק יותר ממדינת ישראל. הגרפיטי המגנים את היהודים ואת הישראלים לא הסתפקו במה שקורה היום בין ישראל לעזה, אלא ביטאו אמירות קשות בהקשר להיסטוריה היהודית בכלל: "הדת הישראלית היחידה היא קפיטליזם", נאמר בהם, "כמה אנשים צריכים למות בשם החמדנות?".

עדיין בקליפורניה, שהיא תאורטית פלורליסטית באופן יחסי: בסן פרנסיסקו רוססו החלונות של גלידריית Smitten Ice Cream שבבעלות יהודית. כפי שדווח באתר Mission Local בעלת הגלידרייה, רובין פישר, מעולם לא התבטאה בעד או נגד הלחימה בישראל והוונדליזם בעסק שלה (שאותו סגרה בעקבות כך מתוך פחד), נעשה על רקע המוצא היהודי שלה בלבד.

הסיפור של השף סולומון

והנה סיפור מהחוף המזרחי של ארה"ב, סיפור שמתחיל טוב וממשיך קצת פחות. השף הישראלי מיכאל סולומון, שבבעלותו ארבע מסעדות מצליחות ותיקות בפילדלפיה (Zahav, Goldie Falafel, Kfar Philly ו-Laserwolf Philly), הכריז בתחילת המלחמה ש-100% מההכנסות של מסעדותיו ב-12 באוקטובר יועברו לאיחוד ההצלה בישראל. מדובר בתרומה שהסתכמה בלא פחות מ-100 אלף דולר. אבל התגובה לא איחרה להגיע.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Michael Solomonov‎‏ (@‏‎mikesolomonov‎‏)‎‏

כפי שדווח בניו יורק טיימס, בעקבות המעשה של סולומון הסתיימה החברות המיוחדת שנרקמה בינו לבין השפית, מחברת ספרי הבישול וכתבת ה-The Times ממוצא פלסטיני רים קסיס. קסיס, שנחשבת לשפית הפלסטינית הכי מצליחה בעולם, אולי זכורה לכם בזכות דבריה על כך שאין דבר כזה מנה ישראלית, והקשר החברי בינה לבין סולומון התחיל בעקבות ספרה The Palestinian Table שאותו שלחה לסולומון. מאז השניים בישלו יחד, הופיעו יחד בכתבות אוכל וחקרו יחד את ההשפעה של האוכל על בניית הזהות הלאומית של האדם. עכשיו הקשר נפסק, כי לדברי קסיס הדיפלומטיה של האוכל לא יכולה לסייע בפתרון משבר כמו המשבר הישראלי-פלסטיני. אבל זו לא התוצאה היחידה למהלך שיזם סולומון.

קבוצת תומכי פלסטין חדשה בשם Philly Palestine Coalition קוראת להחרים את המסעדות של השף סולומון, ויחד איתן גם את שאר המסעדות של היזמים הישראלים בעיר. גם הארגון Hospitality for Humanity, שמאחוריו עומדים יזמי אוכל, שפים וחקלאים אמריקאים, מנסה לחבל בדיפלומטיה הקולינרית במדינה שבה פועלים כל כך הרבה שפים ויזמים ישראלים. הארגון קורא להחרים עסקי אוכל ישראליים בכל ארה"ב במטרה להפעיל לחץ על הממשל ולהפסיק את תמיכתו בישראל. עד כה חתמו על העצומה שהארגון הפיץ מעל 900 אנשי מפתח, ביניהם עיתונאי אוכל, שפים, מבקרי מסעדות ויזמים.

האם הדיפלומטיה הקולינרית שאנחנו כל כך גאים בה תחזיק מעמד ותצליח להישאר רלוונטית בעולם של אחרי המלחמה הנוכחית? לא בטוח בכלל. ייתכן שגם השיח הקולינרי העולמי יצטרך לעשות חישוב מסלול מחדש, בתקווה שימצא את דרכו.