אושרה הרפורמה במשק החשמל (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
ארובות חברת החשמל בחדרה | צילום: רויטרס, חדשות

שר האוצר לפיד אמנם הבטיח הוזלה במחירי החשמל, אך האם שער הדולר יהרוס את תכניתו? שער הדולר ממשיך לטפס לכיוון ה-3.7 שקלים - זינוק של 7% מאז השפל שנרשם בסוף חודש יולי. העלייה בשער הדולר צפויה לגרום, אם תימשך לאורך זמן, להתייקרויות במחירי הסחורות וחומרי הגלם המיובאים לישראל ובעקבות כך גם לעליית מחירי הדלק, המים והחשמל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תעריף החשמל, שמתעדכן בכל שנה בתחילת אפריל, נקבע בהתאם להוצאות הייצור, ההולכה והחלוקה של החשמל וחלק גדול מהוצאות אלה משולמות במטבע חוץ. עיקר ההוצאה נובעת מרכישת דלקים המשמשים לייצור חשמל - סעיף שמהוהה כמעט 60% מהתעריף. חברת החשמל מייבאת לישראל פחם בהיקף שנתי של כ-5 מיליארד שקל ורוכשת סולר ומזוט בסכומים של מעל מיליארד שקל. גם מחירו של הגז הטבעי הכחול-לבן שרוכשת חברת החשמל ממאגר תמר, במעל 5 מיליארד שקל לשנה - נקוב בדולרים.

על רקע העליות האחרונות, מתחדדת השאלה אם הצרכנים לא הפסידו הוזלה בתעריף: אילו רשות החשמל הייתה מעדכנת את התעריף במועד המקורי שנקבע לעדכון, שבו שער הדולר היה עדיין נמוך, מחיר החשמל לצרכן היה יורד גם כן.

עדכון תעריף החשמל ב-2014 נדחה

בנוסף לעלויות הדלקים, חברת החשמל משלמת גם עבור יבוא חלקי ציוד יקרים הדרושים להקמה ותחזוקה שוטפת של תחנות הכוח שלה. כמו כן נדרש מונופול החשמל לממן חוב ענקי בהיקף של כ-70 מיליארד שקלים, שעלויות המימון שלו מגיעות לכמעט שלושה מיליארד שקלים בשנה, וחלק ניכר מהחוב של חברת החשמל נקוב גם הוא בדולרים.

בשורה התחתונה, מעריכים כלכלנים כי כל התחזקות של הדולר באחוז מול השקל מתרגמת לעלייה של עד מחצית האחוז בתעריף החשמל ולהפך - כל התחזקות באחוז של השקל מול הדולר מתרגמת להוזלת התעריף בכמחצית האחוז.
תעריף החשמל הנוכחי נקבע באפריל 2013, בעת ששער הדולר עמד על 3.63 שקלים לדולר. באפריל 2014 עמד שער הדולר על 3.467 שקלים לדולר - כלומר ירידה של כ-4%. לכן ניתן להעריך כי תעריף החשמל ל-2014 היה אמור לרדת בשיעור של עד 2% בשל התחזקות השקל מול הדולר.

ברשות החשמל טוענים לעומת זאת כי התעריף היה אמור לעלות באפריל ב-4% ולכן התחזקות השקל הייתה לכל היותר מקזזת חלק מההתייקרות. על התייקרות התעריף ב-2014 הוחלט כבר לפני 3 שנים במסגרת חילוץ חברת החשמל, שנקלעה למשבר תזרימי קשה בגלל עצירת אספקת הגז הטבעי ממצרים.

חברת החשמל נאלצה לרכוש דלקים חלופיים לגז המצרי הזול בעלות נוספת של כמעט 10 מיליארד שקל ודרשה לייקר את תעריף החשמל מיידית ב-40%. האוצר החליט אז לפרוס את ההתייקרות על פני שלוש שנים כדי למתן את הפגיעה במשק והשנה הייתה צפויה להתרחש הפעימה האחרונה של ההתייקרויות. למרות זאת, החליטה אז רשות החשמל לדחות את עדכון התעריף.