יוקר החופשות עלה לכותרות לאחרונה בזכות פוסט אחד שמדגים, איך חופשה משפחתית במלון דן אילת ל-זוג עם 3 ילדים, עולה בחג הפסח מחיר אסטרונומי של 29,580 שקלים ל- 4 לילות בלבד.

הסיבה למחיר היקר מתחלקת לשתיים. הראשונה היא ביקוש אדיר לעומת היצע מוגבל: אפקט סיום הגל החמישי, מגיע בתזמון עם חופשת הפסח- חופשות יקרות ממילא, והביקוש לחופשות בשמיים.  למרות שכביכול לא היה סגר ומלונות פעלו כרגיל- אנשים לא באמת יצאו לחופשה כי הם פחדו להידבק והמלונות עמדו ריקים. כעת משהסתיים הגל ואנשים פחות חוששים, ניתן "האות" וכל הביקושים מתנקזים לנקודת זמן אחת: חופשת פסח.

מכיוון שעוד לפני הקורונה כבר היינו במחסור עצום בארץ בחדרי מלונות, ומשרד התיירות אפילו יזם תוכנית מענקים של כ-500 מיליון שקל להקמה, לבנייה או לשדרוג של בתי מלון בישראל, כרגע בזמן הביקוש מלונות מעלים מחירים גם כי הם יכולים אבל אל תשכחו דבר אחד: הם מכסים הפסדים.

וזה מוביל אותי לנקודה השנייה: למלונות בישראל יש רווחיות תפעולית נמוכה יחסית למדינות בחו"ל, מכיוון שהמחירים הגבוהים  נשחקים על ידי סדרת עלויות שייחודיות להפעלת בתי מלון במדינה, ואינן מכבידות על העמיתים בשאר מדינות OECD.

כל נושא הכשרות וחומרי הגלם היקרים שהמלונות מחויבים להשתמש בהם, ארנונה קבועה שלא מתחשבת בתקופות שפל או בכמות תיירים בניגוד למה שקורא בעולם, מע"מ, רגולציה לא ממש סבירה,  עלייה בשכר המינימום ומחסור בעובדים מייקר מאוד את תנאי ההעסקה. צריך לזכור שהמלונות חייבים להעסיק עובדים גם בתקופות שפל וגם שהמלון סגור. וכמובן יוקר המחיה בארץ שלא פוסח גם על המלונות: חשמל, מים, ועלויות מזון מייקרות מאוד את עלות התפעול לחופשה בישראל.

האם נראה הוזלה במחירי החופשות בהמשך?

ההגבלות שיוסרו החל מ-1 במרץ כוללות עבור ישראלים את ביטול הדרישה לבדיקת קורונה לפני המראה לישראל והשארת חובה לבדיקה אחת (המתבצעת לאחר הנחיתה), ואת ביטול הבידוד לחוזרים מחו"ל שאינם מחוסנים/מחלימים. עבור זרים תותר כניסה גם ללא מחוסנים, כשכלל התיירים יידרשו לבצע בדיקת PCR לפני המראה ובדיקה נוספת לאחר הנחיתה.

 

הבשורה הזו מקפיצה את ההזמנות לחו"ל פי 3, וחברות הנסיעות מעריכות שבגלל הביקושים מחירי הטיסות רק יעלו. "גל התחלואה האחרון שבו נבדקו רבים שחרר בקרב רבים את החסם לטוס כשהם מחלימים ומרגישים מוגנים יותר. אנחנו בשיא שלא ראינו הרבה זמן. בהזמנות לטווח הקרוב יש דרישה עצומה לאיסטנבול ולדובאי. ביקוש קיים גם ליעדי אירופה כמו לונדון ופריז. ניו יורק תמיד נמצאת בראש הביקושים, וגם תאילנד כיעד לחופשה משפחתית - עוד אפשר למצוא לפסח טיסה ישירה לניו יורק ב-900 דולר", אומרת טלי נוי, סמנכ"לית שיווק ומכירות באיסתא  בראיון לגלובס, וצוחקת למשמע השאלה היכן אפשר למצוא טיסות ישירות לארה"ב שהיו ב-500 דולר. "כל חברות התעופה מזהות את הביקוש ומעלות את המחירים. מה שאפשר להתנחם בו לעומת 2019 הוא שער הדולר הנמוך". לטענתה, טיסה לברצלונה שעלתה בתחילת היום 500 דולר עלתה תוך שעה ל-600 דולר, ותוך שעתיים היא הגיעה ל-700 דולר.

אלטרנטיבות הטיסות תחייב את המלונות להתיישר ולנסות לעמוד בתחרות מצד אחד. מנגד, אם התיירים יתחילו לחזור לארץ לאחר הסרת החסמים- מאזן הביקושים לא צפוי להשתנות ולכן לא צפויה הורדה דרמטית במחירים.

איך אפשר להוזיל חופשה

  1. אילת וים המלח הן לא גזירות גורל- לא חייבים לנפוש דווקא באזורים היקרים. יש חופשות במחירים שפויים יותר גם ביתר חלקי הארץ. מקומות כמו ירושלים, חדרה אשקלון ונתניה הם יעדים ששווה לבדוק.
  2. לא חייבים מלון 4-5 כוכבים. רציתים אילת- תתפשרו על מלון שהוא אינו קו ראשון על הטיילת. גם בעיר יש מלונות נחמדים וזולים הרבה יותר. בכלל, אם אתן משפחות מטיילות עם ילדים קטנים יש אופציות הרבה יותר זולות כמו רשת מלונות מטיילים, רשת אנ"א, והחברה להגנת הטבע, שיציעו לכם אולי לא חדר מפנק ובריכה עם מרקיד, אבל מקום נקי ומסודר ברמה גבוהה, עם הרבה מרחבים, ואפילו יש בחלק מהמקומות גם כולל ארוחת ערב.
  3. חפשו מבצעים דרך מועדוני צרכנות ואפילו באתרי המלונות עצמם מתעדכנים מבצעים. אתר פתאל על הזמן פתח למשל חופשות לקיץ לתאריכים אטרקטיביים בהנחות עד 50% ממש עכשיו לקראת חופשת הפסח.
  4. תאריכו או תקצרו את החופשה ותזמינו בימים מסוימים: יום שבת יהיה זול יותר מראשון ורביעי זול יותר מחמישי. גם חופשות בנות חמישה ימים- למשל ראשון עד חמישי, יהיה לפעמים זולות יותר מראשון עד שלישי.
  5. זאת לא בושה להתמקח- חפשו כמה הצעות באותו אזור, ואז חזרו עם ההצעה הכי נמוכה למלון שאותו אתם רוצים. לפעמים יש הפתעות.