N12
פרסומת

ועדת הריכוזיות ממליצה: לא לאשר לשפיר את רכישת בית הזיקוק באשדוד

הוועדה ממליצה למנוע משפיר את השליטה בבית הזיקוק מחשש לצבירת כוח מופרז מול הממשלה • הרוב בוועדה: העסקה תציב את שפיר בצמרת הגורמים הריכוזיים • דעת המיעוט של פרופ' אבי שמחון: בז"א זקוקה למשקיע כדי למנוע איום אסטרטגי • שפיר: מדובר בהמלצה ולא בהחלטה סופית

ליאור באקאלו
פורסם:
בית זיקוק אשדוד
בית הזיקוק באשדוד (ארכיון) | צילום: לירון מולדובן, פלאש 90
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • ועדת הריכוזיות ממליצה לא לאשר לשפיר את רכישת בית הזיקוק באשדוד.
  • הנימוק המרכזי: חשש מהגדלת הריכוזיות במשק הישראלי באופן ניכר.
  • ועדת הריכוזיות: הקצאה לגורם ריכוזי תעניק לו כוח מיקוח יוצא דופן.
  • פרופ' שמחון בדעת מיעוט: בז"א אינה מסוגלת לבצע השקעות ללא משקיע.

הוועדה לצמצום הריכוזיות פרסמה היום (חמישי) את חוות דעתה לרשות החברות הממשלתיות, ובה היא ממליצה שלא לאשר לקבוצת שפיר לרכוש את השליטה בבית הזיקוק באשדוד. ההחלטה התקבלה ברוב קולות של יו"ר הוועדה והממונה על התחרות מיכל כהן ומנכ"ל משרד האוצר ישראל מלאכי, אל מול דעת המיעוט של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון.

חשיבותו של בית הזיקוק באשדוד

  • בית הזיקוק הוא תשתית קריטית המספקת כ-40% מהדלקים וגז הבישול בישראל. הוא מהווה צומת לוגיסטי מרכזי בזכות מסוף ניפוק התזקיקים הגדול במדינה, המאפשר אספקה מהירה ויעילה במיוחד לאזור המרכז.
  • חשיבותו של המתקן צפויה להתעצם בעתיד לנוכח התוכניות לסגירת בית הזיקוק בחיפה. במצב כזה, המפעל באשדוד עשוי להפוך למתקן הזיקוק המקומי היחיד, מה שיעניק לבעליו שליטה כמעט בלעדית על "השאלטר" של משק האנרגיה.

הנימוקים נגד השליטה של שפיר

  • רכישת השליטה בבית הזיקוק (בז"א) על ידי קבוצת שפיר תרחיב את הריכוזיות של הקבוצה באופן שיציב אותה בצמרת הגורמים הריכוזיים בישראל. לפי ועדת הריכוזיות, הקצאה כזו תגדיל באופן ניכר את הריכוזיות במשק כולו.
  • הוועדה חוששת כי השליטה בנכס אסטרטגי תעניק לשפיר כוח מיקוח והשפעה יוצאי דופן מול דרג קובעי המדיניות. מצב זה עלול להוביל ל"שבי רגולטורי", שבו הממשלה נעשית תלויה בגורם הריכוזי בשגרה ובחירום.
  • קבוצת שפיר כבר מחזיקה בעמדות כוח משמעותיות בתחומי הרכבת הקלה בירושלים ובגוש דן, מפעילה כבישי אגרה מרכזיים ודומיננטית בענף המחצבות. ריכוז כוחות זה, יחד עם השליטה באספקת הדלקים, מייצר חשש להשפעה עודפת על הממשלה.
  • הוועדה ציינה כי שפיר מפעילה כבר כיום מערך שדלנות (לוביסטים) המייצג את ענייניה, וחיבור בין שני גורמים ריכוזיים משמעותיים עלול ליצור מבנה שהחוק נועד למנוע.

עמדת המיעוט והצורך בהשקעות

  • שמחון סבר בדעת מיעוט כי יש לאשר את העסקה תחת התחייבות להשקעות. לטענתו, בית הזיקוק זקוק להשקעות של כמיליארד שקל כדי להחליף מקשרים ימיים ולהיערך לסגירת המפעל בחיפה, ובמצבו הנוכחי אינו מסוגל לממן זאת.
  • לפי שמחון, היעדר יכולת השקעה מהווה איום אסטרטגי שעלול להוביל לקריסת המפעל ולפגיעה קשה בצרכנים. מנגד, הרוב בועדה קבע כי בז"א היא חברה יציבה ורווחית שיכולה להמשיך לפעול כחברה ציבורית עצמאית ללא גרעין שליטה.

תגובת שפיר

  • "החברה לומדת את המלצת ועדת הריכוזיות ודרכי ההתמודדות איתה. מדובר בהמלצה, אשר הועברה להכרעת הגורם המוסמך – רשות החברות הממשלתיות – ועדיין אינה מהווה החלטה סופית בהליך".
  • "בכוונת החברה לפעול מול הרגולטורים השונים על מנת להציג את מלוא השיקולים התומכים באישור העסקה, ובכלל זה ההשקעות המשמעותיות הנדרשות בבית הזיקוק לצורך פיתוחו והשבחתו".