הכסף הגדול במשרדי רואי החשבון: מעל 1.5 מיליון שקל לשותף, 5-3 מיליון לשותף-מנהל
בדיקת ביזפורטל מעלה כי שותף בפירמה גדולה נהנה משכר של 1.8-1.5 מיליון שקל; בחמש הפירמות הגדולות כ-500 שותפים

הכסף הגדול בענף ראיית החשבון נמצא כמובן בשותפות. שותף בפירמה גדולה מרוויח לפי בדיקת ביזפורטל כ-1.8-1.5 מיליון שקל בשנה. שותף-מנהל, ראש פירמה או שותף שמוביל חטיבה מרכזית עשוי להגיע להכנסה שנתית של 5-3 מיליון שקל, בדומה לתגמול של מנכ"ל בחברה ציבורית מכובדת. השותפים הם למעשה בעלי מניות בעסק. הם מקבלים משיכות במהלך השנה, ובסופה מתבצעת חלוקה של רווחי הפירמה בהתאם למעמד, לוותק, לתיק הלקוחות, לתחום הפעילות ולתרומה להכנסות. שותף צעיר מתחיל עם סכום נמוך יותר, ובהמשך מקבל יחידות נוספות בשותפות ומגדיל את חלקו ברווח.
ב-EY פועלים כ-135 שותפים, ב-Deloitte כ-120, ב-KPMG כ-100, ב-BDO כ-801 וב-PwC כ-80. בסך הכל מדובר על מעל 500 שותפים בחמש פירמות ראיית החשבון הגדולות בישראל, מתוכם כ-70-50 שותפים מנהלים, מייסדים, מנהלי מחלקות חשובות שזוכים לשכר הרבה יותר גבוה. מתוך ה-500 יש חלק קטן יחסית של שותפים-שכירים, סוג של הקדמה לקראת שותפות מלאה.
מדובר בקבוצה גדולה מאוד של בעלי הכנסה גבוהה. כ-500 מנהלים שמרוויחים בממוצע 1.8-1.5 מיליון שקל בשנה יוצרים שכבת תגמול שמזוהה בדרך כלל עם הנהלות של חברות ציבוריות, חברות טכנולוגיה גדולות ובתי השקעות. רבים מהם פועלים מחוץ לעין הציבורית, מאחר שפירמות ראיית החשבון הן שותפויות פרטיות והתגמול האישי שלהן נשאר חסוי.
לכתבות נוספות ממדור קריירה בביזפורטל - לחצו כאן
500 מיליונרים במשרדי רואי החשבון
הדרך לשם ארוכה, לא יציבה וממש לא בטוח שאפשרית לאנשים שבוחרים כעת קריירה - העולם משתנה, החשבונאות הופכת למעט מיותרת. יש צורך בביקורת ואחריות לדוחות ויש צורך בתחומים הרחבים הנוספים שרואי החשבון נכנסו אליהם - ייעוץ, מיסוי, הערכות שווי ועוד, אבל ראיית חשבון היא אחד מהמקצועות שצפויים להיות שונים לחלוטין בעוד כמה שנים. גם חלוקת הרווחים והכנסות בתוך הפירמות האלו ישתנו.

ועדיין - הדרך של השותפים הקיימים הייתה ארוכה. המסלול עובר התמחות, עבודה מקצועית, ניהול צוותים, הובלת תיקי לקוחות, אחריות לדוחות של חברות גדולות ובניית קשרים עם הנהלות ודירקטוריונים וגם - יכולת שיווק ומכירה. היכולת להביא לקוחות, ולשמר לקוחות היא קריטית - וזה מה שהמשרדים מחפשים. המעבר לשותפות מגיע בדרך כלל כעבור 18-14 שנים בפירמה והוא לא פתוח לכולם. בהערכה גסה על כל 30-25 עובדים שמתחילים להתמחות במשרד, כ-20 עוזבים בדרך, 2-1 הופכים לשותפים ו-4-3 נשארים מנהלים.
השותף נדרש לנהל עשרות עובדים, לשמור על לקוחות שמכניסים לפירמה מיליוני שקלים, להתמודד עם רגולציה ואחריות מקצועית ולפתח תחומי פעילות חדשים. שותפים שמובילים ביקורת של בנקים, חברות ביטוח, קבוצות נדל"ן או חברות טכנולוגיה גדולות נהנים בדרך כלל ממשקל גבוה יותר בחלוקת הרווחים. אותו עיקרון פועל בחטיבות המיסים, העסקאות והייעוץ.
ההשוואה לשכר של מנהלים בבורסה מספקת תובנות מעניינות. לפי בדיקת ביזפורטל, כ-1,200 נושאי משרה בחברות הציבוריות מגיעים לרמות תגמול שנתיות של 1.5 מיליון שקל ומעלה. מול הקבוצה הזאת עומדים כ-500 שותפים בפירמות הגדולות, סדר גודל ששווה ל-40% ממספר הבכירים המתוגמלים בבורסה. זה אומר שמתחת לרדאר יש עסקים ענקיים שמייצריים רווחים מרשימים לפירמה ולשותפים. זה גם אומר שהמקצוע מייצר יותר כסף מכל מקצוע אחר, למעט כנראה בהייטק. אגב, וחשוב להדגיש - זה לא אומר שהמקצוע ימשיך לספק שכר כזה בדרגים הגבוהים גם בעתיד, על רקע מהפכת ה-AI. חשוב עוד יותר לציין שהשכר בפירמות רואי חשבון של הדרגים הנמוכים ודרגי הביניים היה נמוך במשך שנים רבות, ורק בשנים האחרונות, על רקע מחסור בעובדים השכר השתפר.
נקודה מעניינת נוספת - חלק משמעותי מאותם בכירים בחברות הציבוריות הם סמנכ"לי כספים, חשבים ורואי חשבון שהתקדמו לתפקידי מנכ"ל. יחד עם השותפים במשרדים, רואי חשבון מהווים את השכבה הבכירה והמתוגמלת מבין המקצועות השונים, כשלמעשה, החשבונאות מציעה כמה מסלולים לצמרת: טיפוס ממושך בתוך הפירמה עד לקבלת חלק ברווחים (עם סיכון שהמהלך לא ייצא אל הפועל), או מעבר לעולם העסקי והתקדמות לניהול כספים ולהנהלה.
הכתבה המלאה פורסמה במקור בביזפורטל.
