"העדיפו את החרדים": משרד הרווחה מודה - 267 מיליון שקל למזון לנזקקים לא נוצלו
משרד הרווחה טוען ש"חוסר הסכמות" הביא לכך שכמעט כל התקציב לתווי מזון ל-2025 לא מומש והוחזר למשרד האוצר • ברקע הדברים: דרישת בג"ץ לנסח קריטריונים שיוויוניים לחלוקת התווים • ח"כ מירב כהן מאשימה: בממשלה מתעקשת על קריטריונים שמעדיפים את חרדים • החשש: גם 258 מיליון השקלים שהוקצו ב-2026 לא יגיעו לנזקקים • ש"ס: "הפקידים והיועמ"שים תוקעים את המתווה"


משרד הרווחה מודה במכתב רשמי כי ויתר על ניצול של 267 מיליון שקלים מתקציב הסיוע לביטחון תזונתי בשנת 2025. הכספים, שהיו אמורים להגיע למשפחות נזקקות באמצעות תווי מזון, נותרו ללא שימוש לאחר שלא גובשו הסכמות על הקריטריונים לחלוקת הכספים.
כעת, במכתב ששלחה היום (חמישי) ח"כ מירב כהן (יש עתיד) לשר הרווחה חיים כץ, היא מזהירה כי גורל דומה עלול לפקוד גם את 258 מיליון השקלים שהוקצו לאותה מטרה ככספים קואליציוניים בשנת 2026. על אף הצהרות הממשלה כי ההקצאה תבוצע לפי קריטריונים מקצועיים, עולה סימן שאלה כבד סביב היכולת לממש את הסיוע עבור נזקקים שנותרו ללא מענה. .
הודאת משרד הרווחה ונימוקי העיכוב
- במכתב תשובה לפניית יו"ר ועדת העבודה והרווחה מודה יוכי אילוז, מנהלת אגף בכיר עיזבונות ותמיכות ביטחון תזונתי במשרד הרווחה כי נוצלו 10 מיליון שקל בלבד מתוך תקציב של 277 מיליון שקלים.
- אילוז כתבה כי המתווה שניסה לקדם המשרד כלל "אוכלוסיות המוכרות לשירותי הרווחה".
- לטענתה, "במהלך השנה, ניסה המשרד לגבש מתווה לחלוקת כספים אלה, במשותף עם משרד המשפטים ומשרד האוצר, אך המשרדים לא הגיעו להסכמות ולכן המתווה לא יצא לפועל".
- מאחר שמדובר בכספים קואליציוניים שלא מומשו עד תום שנת התקציב 2025, הם הוחזרו אוטומטית לקופת האוצר.

ההאשמות: המחלוקת הפוליטית הכריעה
- בדצמבר 2024 קבע בג"ץ כי החל מ-2025 חלוקת תווי המזון תעבור לאחריות משרד הרווחה ותתבסס על קריטריונים מקצועיים ושוויוניים, תוך ביטול קריטריון ההנחה בארנונה שהטה את החלוקה לטובת משפחות חרדיות.
- גורמים המעורים בפרטים מציינים כי מקור התקציב לתווי המזון הוא כספים קואליציוניים של ש"ס. עוד נטען כי שימוש בקריטריונים המקצועיים של משרד הרווחה היה מוביל לכך שרבים מאלו שבש"ס ביקשו להעביר להם את הכסף - לא היו מקבלים דבר.
- ח"כ כהן מאשימה כי הממשלה ויתרה למעשה על הסיוע לנזקקים - "למי שזקוקים לו באמת" - בשל הסירוב לשנות מתווה שמעדיף קבוצת אוכלוסייה מסוימת.
- "תווי מזון בשווי של יותר מרבע מיליארד שקלים, שיכלו לשמש סעד חיוני לאוכלוסיות הנזקקות והרעבות ביותר בישראל, לא חולקו כלל", כתבה כהן. "זה כשל שאסור להשלים עמו ואסור לחזור עליו".

מש"ס נמסר בתגובה: "דרגי המקצוע במשרד הרווחה גיבשו כבר לפני למעלה משנה מתווה שיווני ומקצועי שיסייע למאות אלפי משפחות נזקקות. לצערנו, מי שתקע את זה בשנת 2025 אלו פקידים ויועמ"שים ממשרדי האוצר והמשפטים. נמשיך להיאבק עד שיעשה הצדק ויחולקו תלושי המזון למשפחות הנזקקות". ממשרד הרווחה לא התקבלה תגובה לפניית חדשות 12
