"היה חרם, הפגנות, גרפיטי": המסעדה הישראלית האהובה בליסבון נסגרת
בעלי מסעדת "טנטורה", שפעלה במשך יותר מעשור בפורטוגל, הודיעו לאחרונה כי המקום יסגור את שעריו לאחר התנכלויות בלתי פוסקות על רקע המלחמה בישראל. "גם ישראלים פחדו לבוא מחשש שיקרה משהו", אמרו בריאיון

מסעדת "טנטורה", מסעדה ישראלית שזכתה לפרסים ושבחים רבים בליסבון אשר בפורטוגל, סוגרת את שעירה על רקע התנכלויות בלתי פוסקות וחרם על רקע אנטישמי במהלך המלחמה. בריאיון ב"חדשות הבוקר" שיתפו בעלי המסעדה, איתמר אליהו ואלעד בודנשטיין, על ההחלטה שקיבלו בלב כבד.
"ראינו את ההתחלה של זה ב-8 באוקטובר 2023, זה הרגיש מתוכנן כי זה התחיל שם", סיפרו הבוקר (חמישי) לעדי זריפי. "זה התחיל בהודעות באינטרנט, גרפיטי על הקירות, הפגנות, פרסום התמונה שלנו כ'עסק ציוני'. היה חרם על המסעדה".
יש תחושה של החמצה שהכניעו אותנו?
"אני לא חושב שהכניעו אותנו, המערכה הזו בסופה אבל הסיפור הרבה יותר ארוך. אנחנו ממשיכים הלאה, לא יכניעו אותנו כל כך מהר, זה לא פשוט".
המסעדה פעלה עשור, המון ישראלים היגרו לפורטוגל בשנתיים האחרונות. הרגשתם את הקהילה או שלא נסמכתם על ישראלים?
"אצל ישראלים זה פיתח פחד אחר מכיוון שזה מקום ישראלי והם פחדו שיקרה משהו, אני יכול להבין אותם כי זה באמת היה מפחיד".
לדבריהם של אליהו ובודנשטיין בחיי היום-יום פחות נתקלו בתקריות קשות, ואלו הופנו בעיקר נגד המסעדה. "אם מסתכלים על ליסבון כעיר מטרופוליטנית שהשתנתה בשנתיים האחרונות זה קיים, אבל לא מהפורטוגזים, רק מהשמאל הקיצוני. אנחנו לא מרגישים את זה ברחובות, אבל כן במסעדה ובדיגיטל. ברחוב זה פחות מורגש", הודו.
מגמת ההחרפה כלפי יהודים וישראלים מגיעה בעיקר ממעוזים של מהגרים.
"לגמרי, רואים את השינוי. אנחנו מאוד שמחים שאנחנו בפורטוגל, זו המדינה האחרונה באירופה שהגיעו אליה גלי ההגירה. הפורטוגזים חרדים".
מה תעשו עכשיו?
"לפני הסגירה לקחנו חווה שבה רצינו לגדל בה ירקות למסעדה, החלטנו לעבור לגור בחווה ואנחנו בטוחים שהיא תצמיח מאיתנו משהו. יש לנו בסיס שמביע תמיכה, גם אחרי שהודענו שאנחנו סוגרים. אנחנו נהיה פחות עם הדגל, מסעדה ישראלית היא מטרה. אנחנו מקווים שזה ישתנה, שנחזור לימים יותר טובים".