כאוס ביבשת: טיסות בוטלו בפריז, אמסטרדם ולונדון – סופה בצרפת יצרה אפקט דומינו
סופת שלגים חריגה שפקדה את צרפת אתמול ושורת ביטולים נרחבת של אייר פראנס טלטלו את התעופה האירופית והותירו נוסעים תקועים ברחבי היבשת. קיצוץ טיסות בלוחות הזמנים בנמלי התעופה של פריז, לצד שיבושים חמורים באמסטרדם, לונדון וגרמניה יצרו אפקט דומינו שפוגע בקווים מרכזיים, בנסיעות עסקים ובתיירות החורף


מאות נוסעים נותרו תקועים בעקבות גל ביטולי טיסות נרחב הקשור לחברת אייר פראנס ולסופת שלגים עזה שפגעה בתנועת המטוסים ברחבי אירופה אתמול (ראשון). השיבושים פגעו בקווים מרכזיים מפריז ואל ערים בהן טולוז, אמסטרדם, רומא, לונדון, ברצלונה וניוקאסל, ויצרו אפקט דומינו ברחבי היבשת ואף מעבר לה. נמלי תעופה מרכזיים כמו שארל דה גול ואורלי נאלצו לצמצם פעילות בעקבות הסופה.
רשות התעופה האזרחית בצרפת הורתה לחברות התעופה לצמצם את לוחות הזמנים בכ-30 אחוז בשארל דה גול ובכ-20 אחוז באורלי בשעות השיא, במטרה למנוע עומס על המסלולים הקפואים ולאפשר ביצוע הליכי הפשרת קרח לכל מטוס לפני ההמראה. מחוז איל-דה-פראנס בצרפת הוגדר בכוננות כתומה, השנייה בחומרתה, עם היערכות להצטברות של עד חמישה סנטימטרים של שלג באזורים הסובבים את הבירה פריז.
בין הטיסות הראשונות שבוטלו היו קווים המחברים את פריז עם טולוז, ניס וליון, וכן טיסות לאמסטרדם. גם קווים בין-לאומיים, בהם טיסות מטולוז לאמסטרדם ומנאנט לאמסטרדם מה שהכביד הן על תנועת התיירים והן על נסיעות עסקים בעיצומה של עונת החורף העמוסה.
ההשפעה מתפשטת לאמסטרדם ולונדון
השיבושים לא נעצרו בצרפת, ובנמל התעופה סכיפהול באמסטרדם דווח כי כמחצית מהטיסות שתוכננו לאותו יום עוכבו או בוטלו, לאחר שהשלג התקדם מזרחה לעבר הולנד. חברת KLM, השותפה המרכזית של אייר פראנס והחברה הדומיננטית בנמל התעופה, נפגעה באופן משמעות, מה שהקשה עוד יותר על נוסעים שנזקקו לטיסות המשך.
בבריטניה נרשמו עיכובים וביטולים משמעותיים גם בנמלי התעופה של לונדון הית'רו וגטוויק, כאשר מטוסים וצוותים שלא הצליחו להגיע מאירופה שיבשו את שרשרת הטיסות המתוכננת. נוסעים שיעדם ברצלונה, רומא ויעדים נוספים בדרום אירופה נאלצו להתמודד עם החמצת טיסות המשך והמתנה ממושכת, בזמן שחברות התעופה ניסו לארגן מחדש את סבבי המטוסים והצוותים.
גרמניה מוסיפה עומס למערכת האירופית
מערכת התעופה בגרמניה, שגם כך מתמודדת עם ביקושים גבוהים מאז תקופת הקורונה ועם מחסור בכוח אדם, חוותה אף היא שיבושים. נמלי תעופה מרכזיים בהם פרנקפורט ומינכן דיווחו על עיכובים וביטולים, מה שסיבך עוד יותר את מסלולי הנסיעה של נוסעים שעברו דרך מרכז אירופה.
לכך נוספת שביתה של חברת לופטהנזה היום, שמובילה לביטול מאות טיסות ומשפיעה על עשרות אלפי נוסעים. השביתה יוצרת אפקט דומינו נוסף ברחבי הרשת האווירית האירופית, הפועלת כמערכת מקושרת וצפופה במיוחד. גורמים בענף מציינים כי מעמדה המרכזי של גרמניה בתשתית התעופה האירופית גורם לכך שכל שיבוש משמעותי בשטחה מקרין במהירות על מדינות שכנות ועל טיסות המשך ברחבי היבשת.
פגיעה בתיירות ובנסיעות עסקים
גל הביטולים פגע הן בתיירות והן בנסיעות עסקים. חודש פברואר נחשב לתקופה פעילה יחסית בתנועת החורף, ובחלק מהמדינות אף מתקיימות חופשות לימודים. נוסעים שתכננו חופשות עירוניות בפריז או באמסטרדם, או טיסות המשך ליעדים ארוכי טווח דוגמת ניו יורק, נאלצים לשנות תוכניות ברגע האחרון ולהתמודד עם עלויות נוספות.
חברות התעופה פועלות לשבץ מחדש את הנוסעים בטיסות חלופיות, אך שיעורי תפוסה גבוהים ברבות מהטיסות מקשים על מציאת מקומות פנויים בטווח הזמן המיידי. בהתאם לרגולציה האירופית EU 261/2004, נוסעים שטיסתם בוטלה זכאים להחזר כספי או לטיסה חלופית בהקדם האפשרי, אולם במקרים של "נסיבות חריגות" כגון מזג אוויר קיצוני, לא חלה בהכרח זכאות לפיצוי כספי.
על פי התחזיות, עליית טמפרטורות בהמשך היום צפויה להביא להפשרת השלג ולאפשר חזרה הדרגתית לשגרה. עם זאת, עיכובים שאריתיים צפויים להימשך גם בימים הקרובים, עד להשלמת פריסת המטוסים והצוותים מחדש ולייצוב לוחות הזמנים. בינתיים הנוסעים מתבקשים לעקוב באופן שוטף אחר סטטוס הטיסה, לגלות גמישות בתכנון ולהיערך לשינויים אפשריים.
