אזעקת אמת: האו"ם בסכנת קריסה כלכלית מיידית - בתוך חודשים
מזכ"ל האו"ם וצמרת הארגון הודיעו בסוף השבוע כי הארגון נקלע למשבר תקציבי חסר תקדים • הסיבה המרכזית: התחמקות ממשל טראמפ מתשלום חובות ודמי חבר בשווי מיליארדים • החשש המרכזי: מטה האו"ם יפסיק לפעול כבר בקיץ, העצרת הכללית תבוטל ומשימות קריטיות ברחבי העולם ייפגעו


האו"ם ניצב בפני אחד המשברים הכלכליים החמורים בתולדותיו, אולי החמור ביותר, ואזהרות חריגות שנשמעות בימים האחרונים מצמרת הארגון מציירות תמונה קודרת במיוחד. לפי הודעות האו"ם ומזכ"ל האו"ם בסוף השבוע, אם המדינות החברות ובראשן ארצות הברית לא ישלמו את דמי החבר השנתיים בהיקף של מיליארדי דולרים, הארגון עלול להיקלע לקריסה פיננסית כבר בחודשי הקיץ.
בכירים באו"ם מזהירים כי הכסף בקופת הארגון עלול להיגמר כבר ביולי. במצב כזה, האו"ם ייאלץ לסגור את מטהו המרכזי בניו יורק בחודש אוגוסט. סגירה כזו תשליך מיידית על פעילות הליבה של הארגון, שכן במטה מתקיימות ישיבות מועצת הביטחון, הגוף האחראי לשמירה על שלום וביטחון בין-לאומיים.
מעבר לכך, המשבר מאיים גם על קיומה של העצרת הכללית השנתית, שבה מתכנסים מדי שנה בספטמבר מנהיגי העולם. לפי האו"ם, אם לא יימצא פתרון, הכינוס השנתי עלול להתבטל, לצד סגירת המשרד לתיאום עניינים הומניטריים, האחראי על התגובה הבין-לאומית למשברים כמו מלחמות ואסונות טבע.
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, שיגר מכתב חריג לכל שגרירי 196 המדינות החברות, שבו הזהיר מפני "קריסה פיננסית מיידית". לדבריו, מצבו הכלכלי של הארגון שונה וחמור יותר מבכל תקופה קודמת. גוטרש כתב כי המשבר מעמיק, מאיים על ביצוע תוכניות האו"ם ועלול להוביל לקריסה כוללת של הארגון, והבהיר כי המצב צפוי להחמיר עוד כבר בעתיד הקרוב.

בסוף דצמבר אישרה העצרת הכללית תקציב של 3.45 מיליארד דולר לשנת 2026, תקציב שאמור לממן את שלושת תחומי הפעילות המרכזיים של האו"ם: שלום וביטחון, פיתוח בר-קיימא וזכויות אדם. אך בפועל, סכומים גדולים מהתקציב כלל לא הועברו.
לפי גורם בכיר באו"ם, ארצות הברית אחראית לכ-95% מהחוב הנוכחי, סכום של כ-2.2 מיליארד דולר. החוב כולל דמי חבר לשנים 2025 ו-2026 שטרם שולמו. מנגד, המשלחת האמריקנית לאו"ם הפנתה את השאלות למשרד החוץ, שלא מסר תגובה.
דמי החבר באו"ם הם חובה ונקבעים לפי גודל הכלכלה של כל מדינה. מדינות שאינן משלמות עלולות לאבד את זכות ההצבעה שלהן. ונצואלה, שלה חוב של 38 מיליון דולר, כבר איבדה את זכות ההצבעה, והאו"ם אינו מצפה לקבל ממנה תשלום בשל הסנקציות המוטלות עליה. מקסיקו, עם חוב של 20 מיליון דולר, צפויה לשלם, אך באיחור.
באיגרתו מצביע גוטרש גם על בעיה מבנית שמלווה את האו"ם מאז 1945. לפי כללי הכספים, אם הארגון לא מנצל את מלוא התקציב שאושר, הוא מחויב להחזיר את הכסף למדינות החברות, גם אם הסיבה לכך היא שהכסף כלל לא הועבר אליו. לדבריו, הכלל הזה מציב את האו"ם במסלול שמוביל כמעט בוודאות לאסון כלכלי, ודורש שינוי מיידי.

לדבריו של המזכ"ל, המדינות החברות ניצבות בפני בחירה חד-משמעית: או לשלם את דמי החבר במלואם ובזמן, או להסכים לשינוי יסודי של הכללים הפיננסיים. אחרת, הארגון עלול לקרוס.
המשבר הנוכחי מתרחש על רקע מדיניותה של ארצות הברית בתקופת הנשיא דונלד טראמפ. מאז תחילת כהונתו לפני שנה, ארה"ב פרשה מעשרות ארגונים בינלאומיים, בהם גם סוכנויות של האו"ם כמו קרן האוכלוסין. ארה"ב פרשה משורה של ארגונים בין-לאומיים, ורק לאחרונה הודיעה על פרישתה מארגון הבריאות הבין-לאומי, והודיעה על כוונתה לצמצם את המימון למשימות שמירת השלום ברחבי העולם.
בנוסף לדמי החבר השנתיים, ארצות הברית חייבת לאו"ם סכומים ניכרים עבור משימות שמירת שלום פעילות, משימות שנסגרו וטריבונלים בין-לאומיים. לפי גורמים באו"ם, וושינגטון הבהירה שתעביר תשלום חלקי בלבד עבור שמירת שלום ולא תשלם עבור הטריבונלים. בעקבות זאת, משימות שמירת שלום קיבלו הוראה לקצץ 15% מתקציביהן.
דובר האו"ם, פרחאן חק, אמר כי ללא תשלומים מיידיים, לארגון אין עוד רזרבות שיאפשרו לו להמשיך לפעול כפי שעשה בעבר. לדבריו, סגירה אפשרית בקיץ תפגע קשות בעבודת האו"ם ברחבי העולם, במיוחד בפעילות הומניטרית ובתפקוד הסגל האזרחי.

עם זאת, סוכנויות כמו יוניס"ף (סוכנות הילדים של האו"ם), נציבות הפליטים ותוכנית המזון העולמית, שפועלות מתקציבים נפרדים, צפויות להמשיך לפעול. מי שעלול להיסגר הוא הגוף המתאם בין כלל הסוכנויות ההומניטריות, מה שעלול לפגוע ביכולת התגובה הבין-לאומית למשברים.
גם בתוך האו"ם עצמו מורגשת השפעת המשבר. ריצ'רד גוואן מקבוצת המשבר הבין-לאומית אמר לניו יורק טיימס כי המורל בקרב העובדים נמוך כבר כעת בשל פיטורים וקיצוצים. אם הכסף ייגמר בקיץ, אחת האפשרויות שעלו היא בקשה מעובדים להמשיך לעבוד ללא שכר באופן זמני, אך האתגר האמיתי יהיה לשמור על פעילות תיווך בסכסוכים, עבודת צוותים באזורי לחימה והמשך משימות שמירת השלום ללא משכורות ותשלומים לספקים ולעובדים.
לדברי גוואן, גוטרש כבר השמיע אזהרות דומות בעבר, והאו"ם הצליח להמשיך לפעול בקושי. הפעם, כך הוא מעריך, מדובר בניסיון מיוחד להפעיל לחץ כבד על תורמים גדולים לשלם במהירות, לפני שהמשבר יהפוך לבלתי הפיך.
