המגעים המתקדמים לעסקה שתטלטל את שוק התעופה הישראלית – והניסיונות לבלום את המהלך
לצד ה"השתלטות על נתב"ג", בענקית הלואו-קוסט ההונגרית רוצים לכבוש יעדים חדשים ולהגשים את חלום התעופה הישראלי הגדול - קו תל אביב-בנגקוק • במשרד התחבורה רוצים להתקדם, אך מסרבים להתפשר על "סעיף המלחמה" בצל בריחת החברות הזרות • בהסתדרות איימו להשבית את נתב"ג, השרה רגב לא מתקפלת: "מגיע לאזרחים מחירים שפויים ותחרות בריאה"


מנכ"ל ענקית הלואו-קוסט ההונגרית וויז נחת בישראל בשעה 10:00 בבוקר, וייפגש עם שרת התחבורה, בכירי משרדה וגורמים ברשות התעופה האזרחית. המטרה שמתקדמת עקב בצד אגודל כבר שבועות ארוכים: פתיחת בסיס פעילות של וויז בישראל. צעד מרחיק לכת עבור ענף התעופה הישראלי, אחרי כשנתיים של מלחמה שהביאו למנוסה של עשרות חברות בין-לאומיות מנתב"ג.
בסיס פעילות של חברת תעופה כמו וויז, עם יותר מ-30 בסיסים ברחבי הארץ, עשוי להיטיב מאוד עם הצרכנים הישראלים. משמעות פתיחת בסיס הפעילות של החברה ההונגרית עתיד להביא לטיסות בשעות נוחות יותר, בבוקר ובלילה, בזכות מטוסים שיוכלו לחנות בבסיס עצמו שבנתב"ג.

מה התנאים של ישראל?
- במשרד התחבורה מתכוונים לא לוותר לחברה ההונגרית על הסעיף שאומר שגם בזמן מלחמה הם יצטרכו להתחייב לשירות הצרכנים הישראלים ולהמשיך את טיסותיהם לנתב"ג וממנו.
- נזכיר - מאז 7 באוקטובר, בכל פעם שבה נסגרו השמיים או שהיו איומים בזירות השונות, חברת וויז נסוגה מישראל וביטלה את כל טיסותיה. עם זאת, הם היו גם הראשונים תמיד לחזור לארץ ולחדש את פעילותם.
- במשרד התחבורה צפוי לדרוש מוויז להפעיל קו טיסות פנימי בין תל אביב לאילת.

מה הדרישות של וויז?
- בחברה ההונגרית דורשים תחילה לקבל את הסלוטים (חלונות זמני ההמראה והנחיתה) של חברת ריינאייר, המתחרה הגדולה שהפסיקה את טיסותיה לישראל - ומחקה אותנו ממפת היעדים לפחות לשנה הקרובה.
- המנכ"ל מצדו לא מגיע בידיים ריקות: בוויז מתכננים בשלב הראשוני להכפיל את כמות היעדים מ-21 ל-40
בחברה מבטיחים לקהל הישראלי מחירים שלא נראו כאן כבר הרבה זמן.
חלום ת"א-בנגקוק בדרך להתגשם?
- מלבד שליטה בנתב"ג, מטרת החברה ההונגרית היא פתיחת קווי טיסות ליעדים שלא היו יכולים לטוס אליהם בעבר.
- למשל, אם אכן יוקם כאן בסיס ובהינתן אישורים בי-ליטרליים, הם יוכלו לטוס מישראל להודו במטוסים החדישים שלהם.
- עוד על הפרק: הגשמת חלום התעופה הישראלי הגדול - קו תל אביב-בנגקוק.


למה חברות התעופה זועמות?
- על רקע עסקת הענק שנרקמת מאחורי הקלעים – בשעה 13:00 צפויה הצהרה משותפת של שרת התחבורה מירי רגב ושל המנכ"ל וויז.
- חברות התעופה הישראליות מתנגדות נחרצות למהלך בטענה ל"אי שוויון". הפחד - כניסת וויז לישראל בתנאים שמשרד התחבורה מציע להם יביאו בסופו של יום לקריסתן.
- בהסתדרות איימו לפעול בכל האמצעים העומדות לרשותם, לרבות השבתת נמל תעופה בן-גוריון – יחד עם ועדים נוספים כמו ועד עובדי אל על, ארקיע, ישראייר.

מכתב ההתרעה, והתשובה של השרה
- ההסתדרות ומאיגוד עובדי התחבורה שלחו מכתב לשרה רגב, איימו להערים קשיים וכינו את המהלך "תוכנית הרסנית" שתעניק "תנאי תחרות מועדפים לחברה זרה על פני חברות ישראליות".
- עוד הם טענו: "המהלך מעורר דאגה עצומה לאיתנותן הפיננסית של חברות התעופה הישראליות ומסב חשש מובהק לביטחונם התעסוקתי ולעתיד פרנסתם של עובדיהן".
- השרת השיבה למכתבם כי הפגישה עם מנכ"ל וייז תתקיים כתוכנן: "מגיע לאזרחי מדינת ישראל מחירים שפויים ותחרות בריאה. ככל שיהיו יותר חברות תעופה, כך התחרות תגדל השירות ישתפר והמחירים יצנחו.
- עוד הבהירה: "יחד עם זאת העובדים וחברות התעופה הישראליות חשובות לי לא פחות מההסתדרות, ואנחנו נעשה הכול שזה יהיה win-win לכולם".
