N12
פרסומת

תופעת ה"דאבל" במטבח: למה אחד כבר לא מספיק לנו

שני מקררים, שני תנורים, שני כיורים ואפילו שני איים – המטבח הישראלי עובר מהפכה של כפילויות. מה שהתחיל כצורך פונקציונלי בבתים דתיים הפך לטרנד עכשווי גם בבתים חילוניים, מתוך רצון לארח יותר, לאחסן כמויות גדולות של קניות וליהנות מנוחות מקסימלית

לימור קלר
mako
פורסם: | עודכן:
דאבל במטבח עיצוב טל מאיו לוי סגור
צילום: אלון ברהום
הקישור הועתק

המטבח הישראלי הפך בשנים האחרונות לממלכה של כפילויות. יש בו שני מקררים, שני תנורים, שני כיורים ואפילו שני איים. אם בעבר הכפילות הזו זוהתה בעיקר עם שמירה על כשרות בבתים דתיים, הרי שכיום היא מתרחבת גם לבתים חילוניים, לפעמים מתוך אהבה לאירוח, לעיתים כי מדובר בבתים של משפחות גדולות או בשל ריבוי קניות שיש לאחסן.

התופעה הזו משקפת שינוי בהרגלי האכילה והאירוח וגם את האופן שבו מתוכנן הבית הישראלי החדש. למטבח, שממילא משולב לרוב עם חלל הסלון ופינת האוכל, מוקדש שטח נדיב יותר בתכנון, והוא מוכתר כמוקד החברתי שאליו מתנקזים בני הבית והאורחים. מכאן גם עולה הצורך בפתרונות הכפולים. מקררים שמסוגלים להכיל קניות גדולות, תנורים שמאפשרים בישול מקביל של מנות, ושני כיורים כדי לפשט את עבודת הניקיון בזמן שממשיכים לבשל או לארח. כך הפך המטבח לזירת חיים פעילה, שבה הכפילות משרתת את צורכי היום-יום ולא שוכחת את הנוחות והעיצוב.

שני איים

שתי ויטרינות ענקיות בחלל הציבורי של הבית נפתחו לנוף מרשים, מצד אחד של בריכה, שדות ומטעים ומצד שני של גינה קדמית עם בריכת דגים ונימפאות. כדי לשמור על המבטים בזמן השהות בחלל, ויתר האדריכל על חלק מהקירות, וכך הועמדו שני איים פרי סטנדינג בחלל והפעילות מתרחשת סביבם. "בניגוד למטבח קלאסי בצורת רי"ש ואי, רציתי לשמור על קונספט פתוח ולא מסורתי, וכך בעלי הבית עוסקים בחופשיות בהכנות בין שני האיים".

דאבל במטבח אדריכל איציק ניב
אדריכלות ועיצוב איציק ניב | צילום: אלעד גונן

דאבל במטבח אדריכל איציק ניב
צילום: אלעד גונן

דאבל במטבח ג עיצוב ענת דמירל
עיצוב ענת דמירל | צילום: עידן גור
פרסומת

שני כיורים

שני כיורים במטבח מאפשרים עבודה מקבילה של שטיפת ירקות לצד ניקוי כלים, ואצל מי שאוהב לארח הדבר מקל את עומס הכלים המצטברים. בפרויקט עיצוב בית פרטי במזכרת בתיה תוכננו כיור אחד לשטיפת כלים וכיור קטן יותר באי, כדי שיהיה סמוך לעמדת הכיריים שגם היא על האי, לשטיפת ירקות ועוד. בעמדת הכיור הקטנה נמצאת גם מערכת מים חמים/קרים תת כיורית, ולבקשת בעלי הבית תוכנן תנור אפייה מובנה בנגרות וסמוך לו מיקרוגל שהוא גם תנור אפייה. "אלה אנשים שאוהבים לארח המון בביתם, והיה חשוב להם פונקציות שימושיות רבות במטבח", מסבירה המעצבת.

פינות ירוקות, עיצוב מירב סואד
עיצוב מירב סואד | צילום: סוזי לוינסון

בביתו של שף חובב שאוהב לבשל ולאפות תוכנן מטבח גדול ומאובזר, שהורחב על חשבון חדר כביסה שהיה בתוכנית הקבלן המקורית. תוכננו שני כיורים: האחד גדול מאוד עבור שימוש שוטף והשני ככיור עזר ליד הכיריים. הכיור הנוסף עשוי נירוסטה והינו חלק ממשטח העבודה.

פרסומת
דאבל במטבח ג שרי בר-נע גבעון
עיצוב שרי גבעון בר-נע | צילום: יואל אליווה

שני מקררים ושני מקפיאים

שני מקררים הפכו לתופעה די שכיחה, בייחוד בשל הצורך לעשות קניות מרוכזות, לנצל מבצעים ולאגור מוצרים לשבועות קדימה. מקרר אחד פשוט לא מספיק לכל הכמויות, בעיקר כשגם המקפיא קטן מדי. לכך יש להוסיף את החגים, השבתות והאירוח רחב ההיקף שמחייבים מקום נוסף לאחסון. מקרר נוסף נותן מענה למנות מוכנות, עוגות, בקבוקי שתייה ומשקאות קרים. לעיתים משמש מקרר אחד לשוטף והשני למוצרים קפואים ואחסון לטווח ארוך, אם למשל רוצים לשמור על מזון מהחום הישראלי.

מטבח של ישראלים, עיצוב מירב נקר פוגל נגריית דני הנקר,
עיצוב מירב נקר פוגל, נגריית דני הנקר | צילום: מירב נקר

"מקררים אינטגרליים ידועים ביופי שלהם, אבל גם במעט אחסון שמאפשרים, לכן כדי להיות פרקטיים וגם אסתטיים שולבו שלושה מקררים. מצד אחד כדי לאפשר נוחות מקסימלית ומצד שני לא לפגום בפונקציונליות של מטבח משפחתי מתפקד".

פרסומת
דאבל במטבח ג קטי לובין
עיצוב קטי לובין | צילום: מאור מויאל

במטבח יוקרתי שולב מקרר אינטגרלי, שבאופן טבעי מציע נפח פנימי קטן יותר, אבל כדי להעניק שטח אחסון גדול ונוח לשימוש יום-יומי, תוכננו שני מקררים ברוחב 60 ס"מ - האחד עם מקפיא תחתון והשני מקרר מלא. הפעולה יצרה מחסור בשטח מקפיא, ולכן שולב באי מקפיא אינטגרלי נוסף, שנותן מענה מלא לכל צורכי האחסון ושומר על קווים נקיים והרמוניים במטבח.

דאבל במטבח עיצוב טל מאיו לוי סגור
עיצוב טל מאיו הלוי | צילום: אלון ברהום

שני תנורים

משפחות שמבשלות הרבה מוצאות יתרון גדול בשני תנורים, שכן אפשר לאפות עוגה תוך כדי צליית עוף או להכין כמה תבשילים בטמפרטורות שונות באותו זמן. לכך יש להוסיף גם את הנוחות והיוקרה, שמעניקה למטבח מראה של "מטבח שף" מקצועי ומאובזר.

פרסומת
דאבל במטבח עיצוב חני חמו
עיצוב חני חמו | צילום: ערן תורג'מן

שני מזווים

בפרויקט הזה תוכננו שני מזווים צמודים. הראשון משמש לאחסון חומרי יסוד כמו שימורים, קטניות, מוצרי אפייה וכל מה שצריך להיות נגיש אך מאורגן. השני מיועד לאחסון שונה לחלוטין כגון חטיפים, דגני בוקר, שתייה קלה, עוגיות וכל מה שמיועד לאירוח. "ההפרדה בין שני המזווים מאפשרת סדר ברור במטבח, מקלה תפעול יום-יומי ומעניקה פתרון אחסון אסתטי ויעיל שמותאם בדיוק להרגלי השימוש של בני הבית", מסביר המעצב.

דאבל במטבח עיצוב טוביה פנפיל
עיצוב טוביה פנפיל | צילום: שירן כרמל

שני תריסים

הדיירת ביקשה שלא יהיו מכשירי חשמל על השיש ושלכל מכשיר תהיה נקודת חשמל נגישה, ולכן תוכננו נישות עם תריס, כמקום אחסון ושליפה נוח ופרקטי ובהן גם נקודות חשמל ייעודיות. החזרתיות הסימטרית של שני התריסים מסגרה את הגב האחורי של הזכוכית הכתומה ויצרה "קיר כוח" עוצמתי ושימושי. לדברי המעצבת, סימטריה מעניקה שקט וביטחון.

פרסומת
דאבל במטבח עיצוב מירב הראל
עיצוב מירב הראל | צילום: סיון מויאל

שני עמודים

בבתים מודרניים מוצאים לעיתים שני עמודים בחלל, אחד נושא משקל מהקירות או התקרה ומכוסה בחיפוי אסתטי, והשני נבנה במיוחד כדי ליצור סימטריה, להפריד בין אזורים או להוסיף פונקציונליות. השילוב מאפשר לשמור על מראה מאורגן ואסתטי. והנה בית שבו לא רק שני כיורים, שני מקררים ושני תנורים, אלא גם שני עמודים, שהפכו לאלמנט מעוצב. הם נוצרו מתוך הכרח – האחד מהם מחפה צינור של קולטן והשני מהווה ארון מזווה והוצמד אליו אי.

דאבל במטבח עיצוב יוליה לגקוב
עיצוב יוליה לגקוב | צילום: ארתור דריגנט

כשהמטבח עצמו מוכפל

וכמובן, לא שכחנו את תופעת המטבחים הכפולים, האחד לתצוגה יפה ומזמינה והשני לטיגונים ולבלגן הנלווה לבישולים.

מטבח כפול, עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה - 1
עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה | צילום: אבי קבלו