האביב שכבר מורגש היטב בחוץ וחג הפסח שמתקרב, היוו את האות לתקופת הניקיונות והסדר המשמעותית של השנה. אנחנו מנקים בפינות הבית שבמשך שנה שלמה לא הגענו אליהן, נפטרים מחפצים מיותרים שכבר לא משרתים אותנו נאמנה – ומפנים מקום לדברים חדשים. אבל מה עם לנקות ולרענן את קורות החיים שלנו – כי מי יודע מהיכן ומתי תצוץ ההזדמנות התעסוקתית הבאה?

שלוש בכירות בתעשיית ההייטק, חן אלוני (מנהלת הגיוס של מרכז הפיתוח של SAP בישראל), לנה מזמר (VP HR בחברת ההייטק Commit) ודקלה יובל (Global VP People בסטארט-אפ להגנת הפרטיות, Mine) מסבירות איך ניתן לעשות זאת נכון.

למי יש כוח לסדר בכלל?

אם לא חיפשתם עבודה לאחרונה, יתכן שהנתון הבא יפתיע אתכם: מתברר שכ-50% ממי ששולחים קורות חיים בימים אלה בכלל לא טורחים לעדכן אותם, ולפעמים אפילו חסרים פירוט על הניסיון התעסוקתי של המועמד בשנים האחרונות. לכן, אומרת מזמר, שגייסה במהלך השנה האחרונה למעלה מ-100 עובדים חדשים, כי "מומלץ לעדכן את קורות החיים לפני שליחתם, ולהתאים אותם למשרה הספציפית. כמובן לא לשכוח לעדכן את התפקיד האחרון, שהוא חשוב מאוד למגייס".

דקלה יובל (צילום: מאיה אייזנברג)
דקלה יובל | צילום: מאיה אייזנברג

כלל חשוב נוסף בהקשר זה הוא להקפיד על התאמה בין קובץ קורות החיים למשרה שאליה ניגש המועמד, ולא לסבור כי די בנוסח אחד של קורות חיים – או כפי שמנסחת זאת מזמר: "קורות חיים שמציגים ניסיון לא ממוקד של הכול מהכול, הם בסופו של דבר 'תפסת מרובה לא תפסת', ומציגים תמונה של חוסר פוקוס. חשוב להבין כשמסתכלים על קובץ קורות החיים מה מחפשים המועמדים, מה תחום ההתמחות שלהם, ובמה הם מצטיינים".

ומהצד השני, מוסיפה אלוני, "כשקורות חיים 'מנופחים' עם ניסיון בהכול מהכול בתפקיד, זה מראה לי שיכול להיות שהמועמד/ת מגיעים מתוך מקום שהם חושבים שהם כבר יודעים הכול, דבר שיכול להרתיע במקום עבודה חדש. לפעמים אפילו אעדיף קורות חיים עם פחות ניסיון אך כאלו שמעידים על מוטיבציה ו'רעב' – מועמד כזה לעיתים קרובות יהיה גמיש, פתוח ללמידה ולשיפור עצמי, ויישאף להבין כיצד הדברים מתנהלים אצלנו בחברה".

שלחי לי תחתונים וגופיות

במהלך החודשים האחרונים התגייסו לשירות מילואים מאות אלפי ישראלים, חלק ניכר מהם עשה זאת לתקופות ממושכות של מספר חודשים, ובשילוב השנה הלא פשוטה שעובר ההייטק – שיעור לא מבוטל מהם עשה זאת כשהוא 'בין עבודות' (זכר לגלי הקיצוצים שחווינו בשנה האחרונה בישראל ובעולם). האם וכיצד מציינים זאת בקורות החיים?

חן אלוני (צילום: מאיה גולדיאן)
חן אלוני | צילום: מאיה גולדיאן

לדברי יובל, שמופקדת על ניהול סוגיות כוח האדם והגיוסים בסטארט-אפ שגייס בעיצומה של המלחמה 30 מיליון דולר בסבב B, "אם היית מועסקת במהלך המילואים, אפילו אם מדובר בשירות ארוך במיוחד, כנראה שאין סיבה לציין זאת בקורות החיים – בדיוק כפי שאין צורך לציין חופשת לידה ארוכה. תמיד תהיה הזדמנות להתייחס לזה במהלך הראיונות. לעומת זאת, אם הרצף התעסוקתי נקטע בשל המילואים, ניתן לציין את המילואים כמו כל תעסוקה אחרת: מי המעסיק, מה היה התפקיד ומה הייתה תקופת 'ההעסקה', ומה היו תחומי האחריות הרלוונטיים לתפקיד שאליו אני מתמיינת כעת".

אלוני מוסיפה גם כי שירות מילואים פעיל הוא דווקא יתרון למועמד/ת. לדבריה, "למרות שעל פניו מי שנקרא לשירות מילואים לתקופות ארוכות פחות זמין לעבודה, בפועל אפשר גם לראות בזה עדות לנכונותם של המועמד או המועמדת לרתום את עצמם לטובת הכלל, ובכלל על הערכיות שלהם – תכונה שטוב שתהיה אצל עובדים פוטנציאליים, וחשובה בעיניי יותר מעוד כמה ימי עבודה במשרד". גם יובל ומזמר סבורות כך.

לנצח את המכונה

מגייסות כוח האדם, בעיקר בחברות הטק הגדולות, עושות שימוש בתוכנות מבוססות AI שמסייעות להן לסנן את קובצי קורות החיים הרבים שנשלחים אליהן מידי יום. יובל מדגישה כי מי שמגישים קורות חיים באמצעות אתר האינטרנט של החברה או באמצעות חברת השמה, "צריך להקפיד ולהתאים את קורות החיים למשרה המבוקשת, להשתמש במילות מפתח רלוונטיות לתפקיד המבוקש, ולהקפיד על כתיבה תמציתית ומקצועית. יש הרבה פורמטים שנמצאים אונליין שעוזרים לתמצת ולהגיע לעיקר בצורה יעילה בעמוד אחד בלבד, מאוד מומלץ להשתמש בתוכנות כמו enhance cv או המקבילות הישראליות".

לנה מזמר (צילום: נטי לוי )
לנה מזמר | צילום: נטי לוי

מזמר מוסיפה בהקשר זה, כי "מערכות הסינון האוטומטיות שמבצעות את הסינון הראשוני של קורות החיים, עשויות במקרים מסוימים לתעדף את המועמדים המתאימים ביותר לתפקיד, ולכן חשוב להדגיש בקורות החיים את הידע והניסיון הרלוונטיים בתחום בהתאם לדרישות התפקיד שאליו מגישים מועמדות. חשוב לשים דגש על כך באופן מפורש בקורות החיים, גם אם נדמה שמדובר במשהו מובן מאליו".

אלוני לעומת זאת מסייגת: "מערכות סינון אוטומטיות הן יעילות מאוד, אבל לפעמים גם מוגבלות ועשויות לפספס. לכן, אני מעדיפה שגם בשלב הסינון הראשוני תהיה מעורבות של גורם אנושי. כמו שציינתי קודם, התאמה לתפקיד לא בהכרח תיקבע ע"י קו"ח מדויק שיושב עליו בול, אלא ע"י מכלול תכונות שלא תמיד יכול לבוא לידי ביטוי ב'מילות מפתח', וצריך את היכולת האנושית 'לקרוא בין השורות' של מסמך קורות החיים. התחום שבו אני כן מאמינה באוטומציה של הסינון הראשוני, הוא במשרות שבהן הקו"ח פחות משחק תפקיד, כמו משרות סטודנט, שאליהן כל המועמדים כמעט מגיעים עם מעט מאוד ניסיון תעסוקתי. במשרות כאלה אעדיף להכניס כלי אוטומציה, שמסנן עבורנו את המועמדים באמצעות שאלות מנחות".

מסע בין מעסיקים

אחד המאפיינים הבולטים ביותר של דור המועסקים הנוכחי הוא שהם מתקשים להישאר במקום עבודה אחד. כיצד הכי נכון לבטא זאת בקורות החיים?

יובל מסבירה כי "בעולם העבודה של 2024, גיוון תעסוקתי, מעבר בין תפקידים וקידומים הם יתרון אדיר, ובטח שלא מדובר בחיסרון. אנשים שעשו שינויים כנראה גמישים יותר במחשבה, דינאמיים ובעלי יכולת להתאים את עצמם לסוגים שונים של צוותים וארגונים. תכונות אלה הן בעלות ערך מאוד משמעותי בעולם עבודה, שחווה תהפוכות, משברים ושינויים טכנולוגיים על בסיס יומיומי".

אלוני מוסיפה: "אם אתם מגיעים מרקע לא טכנולוגי, ואתם מחפשים דריסת רגל ראשונה בתחום טכנולוגי, חשוב לבטא בקורות החיים שלכם את התכונות שאתם מביאים מהקריירה הקודמת שיתרמו לכם גם בתפקיד שאליו אתם מתמיינים. ציינו אילו יכולות וכישורים רכשתם שניתן יהיה להביא לידי ביטוי בתפקיד החדש: ניסיון ניהולי, עבודה אינטנסיבית עם צוות, ניסיון בניהול לקוח וכיוב'".

כולנו AI

הבאזזוורד התורני, ה-AI, מוצא את עצמו כבר בפרסומות, בתיאורים של מוצרים ואיפה לא. האם כדאי להוסיף את המילים האלה גם לקורות החיים?

מזמר מדגישה: "אם באמת עבדת ונעזרת בכלי AI במהלך עבודתך בצורה משמעותית, בהחלט כדאי לך להבליט זאת בקורות החיים, להסביר באיזה כלי עשית שימוש, ומה היכולות שלך בו. כמובן שלא מדובר על ניסיון שמסתכם בכתיבת prompts בודדים בעזרת ChatGPT. רתימת כלי AI לייעול העבודה, מעידה על חשיבה יצירתית וחדשנית, וזה משהו שאנחנו מחפשים במועמדים שלנו".

יובל מדגישה בהקשר זה, כי "מי שתדע לעשות שימוש מושכל ומדויק ב-ChatGPT, ולהשתמש בו לצרכיה, היא גם מי שתדע להתנהל באופן מיטיבי עם הטכנולוגיה של המחר".

יצירתי זה הכי

"בולטות, בטח בתקופות שבהן יש עומסים שונים של כמות קורות החיים שמתקבלת בצוותי גיוס, בהחלט יכולה לסייע למועמד הפוטנציאלי", מסבירה יובל. "תכונות כמו יצירתיות, יכולת למידה, חשיבה מקורית ומעודכנת, יכולות וצריכות לבוא לידי ביטוי בקובץ קורות החיים או בפרופיל לינקדאין. לכתוב אותן זה לא מספיק. לדוגמה, לאחרונה עולים יותר קורות חיים בתצורת וידאו".

בתחום ההייטק, יש חשיבות ליכולת להשתמש בטכנולוגיה לשיפור קורות החיים. "שימוש במודלים של Generative AI כמו ChatGPT או ג'מיני, יכולים מאוד לעזור כדי ללטש ולהדק את הטקסטים בקורות החיים, ולפעמים אפילו להציע הצעות מועילות באשר לתוכן עצמו (במידת הרלוונטיות למועמד/ת כמובן). חבל לא לנצל את הכלים האלה עכשיו, כשהם זמינים לכל אחד. אני גם יכולה מיד לשים לב מי הכין את קובץ קורות החיים שלו ב-Word לעומת מועמד שהשתמש בכלי עיצוב גרפי כמו canva", מגלה אלוני. "זה אתר המציע מגוון טמפלייטים חינמיים לקורות חיים, ויכול לשפר משמעותית את הנראות שלהם, כמו גם לאפשר 'לדחוס' יותר מידע לעמוד אחד באמצעות ארגון נכון יותר של הדף".