הגירעון ממשיך להעמיק: הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים גדל בכ-0.6% ועמד על 6.2% מהתוצר בתום חודש מרץ, כך לפי אומדן ראשוני שמפרסם (שני) אגף החשב הכללי במשרד האוצר. ההעמקה נובעת מגירעון חודשי של 15 מיליארד שקל בחודש מרץ. ב-12 החודשים האחרונים נרשם גירעון מצטבר של כ-117.3 מיליארד שקל. מתחילת 2024 נרשם גירעון מצטבר של כ-26 מיליארד שקל.

עוד ב-N12 כלכלה:

חצי שנה למלחמה: כמה מהמפונים באמת חזרו הביתה?
את המחיר האמיתי של המלחמה כולנו נשלם אחר כך
יו"ר נמל חיפה חשף איך דאג שמירי רגב תבין מה לעשות

תקציב 2024 המעודכן שאושר בכנסת בחודש שעבר בנוי סביב תחזית גירעון שנתית של 6.6%. הממשלה הגיעה למרחק של פחות מחצי אחוז מיעד זה שלושה חודשים בלבד מתחילת השנה. לפי דיווחים, במשרד האוצר כבר מעריכים כי הממשלה לא תצליח לעמוד ביעד הגירעון שצפוי להגיע לרמה של 7%-8% מהתמ"ג.

העמקת הגירעון פירושה העמקת האוברדראפט של מדינת ישראל - צעד שידרוש נטילת חובות בשווקים הבין-לאומיים בריביות שהולכות ומטפסות.

הכנסות המדינה בחודש מרץ הסתכמו ב-41.5 מיליארד שקל לעומת הוצאות של 56.5 מיליארד שקל. לפי אומדן החשב הכללי, אומדן כלל הוצאות המלחמה - ללא הוצאות קרן הפיצויים - מתחילת 2024 כבר מגיע ל-27.6 מיליארד שקל ומפרוץ המלחמה ל-52.5 מיליארד שקל.

אומדן אגף החשב הכללי מציין כי לראשונה מאז דצמבר 2022 נרשם גידול מצטבר בהכנסות המדינה ביחס לתקופה המקבילה בשנה הקודמת. ההכנסות מתחילת השנה הסתכמו ב-121 מיליארד שקל לעומת הכנסות של 120.7 מיליארד בשלושת החודשים הראשונים של 2023.

לפי הכלכלן הראשי, הוצאות הממשלה בחודש מרץ משקפות גידול של כ-38.1% למול התקופה המקבילה אשתקד, ביחס לגידול מתוכנן של כ-13%. הגידול נובע בעיקר מהוצאות גבוהות במערכת הביטחון עקב המלחמה, שינויים בהתפלגות ההוצאות השנה ביחס לשנה שעברה, וכן מתשלומים קשיחים הנובעים מחוק והסכמים.

מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים חה"כ ולדימיר בליאק פרסם ברשת X בתגובה לנתונים כי "אין סיכוי לעמוד בתקרה הזאת", בהתייחסו לתקרת הגרעון שנקבעה לשנת 2024.