N12
פרסומת

בטורקיה מכחישים הקלות בחרם על ישראל: "בדיות שלא מחוברות למציאות"

בעקבות לחץ של יצרנים טורקיים הסכים ארדואן לאפשר למפעלים שכבר עבדו עם ישראל להמשיך במסחר לתקופה של שלושה חודשים • יבואנים ישראלים קיבלו מכתבים מיצרנים טורקיים הנוקבים בהקלות • אלא ששר המסחר של טורקיה מכחיש: "החרם יימשך עד להפסקת אש בעזה"

מעיין פרתי
אסף רוזנצוייג
פורסם: | עודכן:
ארדואן
ארדואן | צילום: AP
הקישור הועתק

הסכר הטורקי נפרץ? משרד הסחר הטורקי העניק הקלות למפעלים מקומיים שהפעילו לחץ שיינתן להמשיך לעבוד עם ישראל מחשש שייפגעו כלכלית, כך נחשף לראשונה אתמול ב-N12. ההקלות, שנמסרו למפעלים במכתבים שנשלחו אליהם, פורצות את הפסקת המסחר הכוללת שעליה הודיע הממשל הטורקי רק בשבוע שעבר. עם זאת, בפרסום ב-X (לשעבר טוויטר) טען שר המסחר הטורקי כי החרם נמשך וכי הצהרות שר החוץ הישראלי על נסיגה ממנו הן "בדיות שלא מחוברות למציאות".

עוד בנושא ב-N12:

אתמול קיבלו יבואנים ישראלים שיחות טלפון והודעות מסוחרים טורקיים שהודיעו להם על הקלות מצד לשכת המסחר הטורקית. במכתב שהעבירה הלשכה לסוחרים נכתב כי התקבלו אצלה פניות רבות ממפעלים מקומיים שמקיימים פעילות מרובה עם ישראל, שהסבירו כי רבים מהם מסתכנים בקריסה עם המסחר עם ישראל יופסק.

בלשכת המסחר ובממשל הטורקיים קיבלו את הטענות ויאפשרו לחלק מהמפעלים לחזור לעבוד עם ישראל אם יעמדו בקריטריונים הבאים: מפעלים שעבדו בעבר עם ישראל, שיש להם קשר עסקי וחוזים מוכחים ושהם כבר ביצעו בעבר יצור לישראל שכעת לא יכול לצאת לפועל. 

פרסומת

בכירים בממשל הטורקי המעורים בפרטים מודים כי הנשיא ארדואן הבין את חומרת האפקט הכלכלי של הפסקת המסחר. לדבריהם, ארדואן אינו מעוניין שמפעלים טורקיים ייקרסו כתוצאה מאובדן העבודה עם ישראל ולכן הוחלט להסיר חלק מההגבלות.

עיקר ההגבלות שהוסרו בשלב זה הן בתחום הבנייה ולשלושה חודשים בלבד. לפי הערכות, ייתכן כי בהמשך יוענקו הקלות נוספות גם למסחר בין טורקיה לישראל של מוצרים בתחומי הטקסטיל, המזון והריהוט.

שר המסחר הטורקי: החרם נמשך

בעקבות הפרסומים על ההקלות בחרם כתב שר החוץ ישראל כ"ץ בחשבון ה-X שלו כי "ארדואן נסוג וביטל רבות ממגבלות הסחר, והלקח הוא ברור: אסור להיכנע לאיומים של דיקטטור, וחייבים לייצר אלטרנטיבות ולא להיות תלויים באיש האחים המוסלמים שבכל רגע יכול לעצור את הכול".

פרסומת

בעקבות הדברים פרסם שר המסחר הטורקי עומר בולאט הכחשה לדברים: "הצהרות שר החוץ הישראלי הן בדיות שלא מחוברות למציאות", כתב בחשבון ה-X שלו. "ההחלטה להפסיק את המסחר עם ישראל עדיין בתוקפה עד עד למילוי התנאים שהצבנו לסיום המתקפות הישראליות בעזה, הבטחת הפסקת אש מלאה בעזה ומתן סיוע הומניטרי נטול הפרעות".

קושי במציאת חלופות לטורקיה 

בעקבות הדיווח על ההקלות בחרם הטורקי נגד ישראל מסרו יבואנים ישראלים כי הם שמחים על השינוי וסיפרו כי בימים האחרונים התקשו לאתר מקורות חלופיים ליבוא מוצרים שעד כה הביאו מטורקיה. לטענתם, עלו מספר רב של חלופות ליבוא מאירופה אך עלויות שילוח המכולות מהיבשת כפול פי 3 מיבוא מטורקיה.

פרסומת

"כפי שהערכנו, המשבר הלאומי עם טורקיה של ארדואן סביר שיהיה זמני וגם המשבר הנוכחי מוכיח זאת",  מסר נשיא איגוד לשכות המסחר שחר תורג'מן, בתגובה להקלות הזמניות בסחר מול טורקיה. "בזכות עבודה מאחורי הקלעים מול המגזר העסקי בטורקיה, שהפעיל מצידו לחץ על ממשלת טורקיה, הוסרו חלק מהמגבלות מול המגזר העסקי בישראל. נמשיך ונקדם שיח ענייני מול הגורמים השונים בכדי לשמור על נתיב המסחר מול הטורקים. מי שיוקר המחייה חשוב לו, לא יכול לוותר על יבוא סחורות מטורקיה. אנחנו מאמינים שהזמני יהפוך לקבוע וגם המשבר הנוכחי יהיה מאחורינו".

עם זאת, נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר אמר בתגובה לפרסומים אודות ההקלות הזמניות כי "ישראל צריכה להגיב בחריפות לאמברגו הטורקי. ההקלות של ארדואן הן אחיזת עיניים. מדובר בהפרה חמורה של הסכם הסחר החופשי והיא לא יכולה לעבור ללא תגובה". לדבריו "יש למצוא חלופות ארוכות טווח לטורקיה, שכן ארדואן לא שינה שום מדיניות, אלא רק נכנע ללחץ של כמה יצואנים טורקים שנתקעו עם סחורה לישראל".