בביטוח הלאומי אומרים שעלו על רשת הונאה מתוחכמת שפועלת בישראל בחודשים האחרונים והצליחה לגנוב מהמדינה כ-2 מיליון שקל שנועדו ללוחמים משוחררים. לפי החשד, מאחורי הרשת שנחשפה לראשונה ב"תוכנית חיסכון" עומדים שני צעירים שגרפו לכיסם לפחות מאות אלפי שקלים, והונו את משרד הביטחון ואת הביטוח הלאומי. לקוחות רשת ההונאה הם חיילים משוחררים, באמצעותם גנבו מפעילי הרשת את כספי הפיקדון ומענקי העבודה המועדפת המיועדים למי שסיימו שירות צבאי.

השיטה שבה פועלת הרשת היא כזאת: מפעילי הרשת פונים לחיילים משוחררים שמעבירים להם את תלוש השכר שלהם; המפעילים מזייפים את הפרטים כך שיראו כאילו המשוחררים עבדו בתחנת בתחנת דלק או בעבודה מועדפת אחרת; ומגישים את המסמכים המזויפים לביטוח הלאומי. במקביל, מפעילי הרשת מנחים את הלקוח - חייל משוחרר - איך לנהוג ומה להשיב לרשויות אם יתקשרו אליו לבירור פרטים.

"אתה יושב בבית אתה לא עושה כלום, מגישים לך את הטפסים. אתה רק צריך לתת תעודת זהות, ספח ותעודת שחרור. זהו. הכסף עובר ישר אליך", נשמע מנהל ברשת ההונאה אומר לחייל משוחרר בהקלטה. מנהלי רשת ההונאה השתמשו ב-200 כרטיסי סים שונים כדי לא להתגלות, והנחו את הלקוחות למחוק מיד את ההודעות.

עוקץ העבודה המועדפת (צילום: N12)
מודעת פרסומת שהפיצו מפעילי רשת ההונאה | צילום: N12

החייל המשוחרר מקבל 10,481 שקל למרות שלא עבד בעבודה מועדפת, והוא מעביר 4,600 שקל מתוך הסכום למנהלי רשת ההונאה. החיילים המשוחררים מתבקשים להעביר את התשלום לעמותה בשם "אהבת האדם" שקמה כביכול כדי לסייע לנזקקים. באותו אופן זייפו לכאורה מנהלי רשת ההונאה גם תעודות נישואים כדי לשחרר את כספי הפיקדון ממשרד הביטחון באופן מיידי.

בביטוח הלאומי עלו על הרשת והחליטו שלא לפתוח תיקים פליליים נגד החיילים המשוחררים הרבים. במקום זאת הם נקראו להפליל את מנהלי רשת ההונאה וסיפקו מאות עדויות. "החיילים המשוחררים בעצם לא נדרשים לשום דבר, זולת העברת הפרטים האישיים שלהם, ולכל היתר דואגים חברי רשת ההונאה", אומר אמרי שהרבני, מנהל אגף החקירות בביטוח הלאומי.

העדויות הרבות הועברו מהביטוח הלאומי למשטרת ישראל שפתחה בחקירה, ובימים הקרובים צפויים מעצרים.