כמה הצטמצם המשק הישראלי במהלך 2023? דוח חדש של חברת CofaceBDi שמתפרסם לראשונה ב-N12 חושף נתונים מדאיגים: בשנת 2023 נפתחו כ-38 אלף חברות ועסקים, ומנגד נסגרו 57 אלף חברות ועסקים - קיטון נטו של 19 אלף בתי עסק. זאת לעומת גידול נטו של 4,300 חברות ועסקים שנוספו למשק ב-2022. למרות הנתונים המדאיגים, עדיין מדובר במרחק גדול משנת הקורונה 2020 במהלכה נפתחו גם כ-38 אלף עסקים אך נסגרו 74 אלף.

הנתונים שחושפים את מצוקת העסקים הקטנים
מחסור בעובדי בינוי, צניחה בביקוש למלצרים
הפיצויים מתעכבים, ובעלי העסקים קורסים
הדרך של חברות ההייטק להציג עסקים כרגיל

עיקר הפגיעה היה בביטוי בעסקים הקטנים, בשל היעדר הון עצמי ומינוף גבוה - כלומר נטל כבד של הלוואות. התמודדות המשק ברקע המלחמה עם אי הוודאות וירידת הביקושים בשילוב עם עליות המחירים שפוגעות בצריכה והעלאות הריבית, מכבידים על העסקים הקטנים הרבה יותר מעל עסקים גדולים.

ב-CofaceBDi מונים שורה של סיבות להתכווצות מספר העסקים ב-2023: "השנה החולפת אופיינה באי-וודאות על רקע הניסיון להפיכה המשטרית וההאטה במשק", מסר המנכ"ל יואל אמיר. "סביבת הריבית הגבוהה חונקת עסקים רבים, לצד עליות המחירים הגורמות לירידה בצריכה. כמו כן, עם פרוץ המלחמה חלה פגיעה משמעותית בתחומי פעילות רבים במשק הישראלי. החברות והעסקים מתמודדים עם אתגרים רבים, ביניהם מחסור בכח אדם, ירידה בביקושים ובעיות בשינוע ולוגיסטיקה. כל אלו הביאו בסיכום 2023 לעלייה משמעותית במספר העסקים שנסגרו, לצד החמרה ברמת הסיכון שבמשק. הימשכות המלחמה לצד אי הוודאות הרבה צפויים להעיב על פעילותן של החברות והעסקים במשק הישראלי גם בשנה הבאה".

הפילוח שמספקת החברה מראה כי אזורי המרכז והשרון מובילים במספר העסקים שנסגרו, עם 39% מכלל העסקים שסגרו את שעריהם בשנה האחרונה. אזור הצפון תפס את המקום השני עם 33% ממספר העסקים שנסגרו. ההטיה לריבוי עסקים פעילים בימי שגרה במרכז והפער הקטן יחסית בין מספר העסקים שנסגרו באזור ביחס לצפון ממחישים עד כמה משמעותית הפגיעה באזור הספר. ב-CofaceBDi מציינים כי העובדה שהמלחמה החלה ברבעון האחרון של 2023 תביא לכך שנראה רק ב-2024 את מלוא השפעתה על העסקים בדרום.

בחינת צמצום העסקים בהסתכלות ענפית מראה כי ענף הבנייה נפגע במיוחד, על רקע עליות הריבית שהעלו את עלויות המימון של הקבלנים. בנוסף, פרויקטים רבים נעצרו כתוצאה ממחסור מהותי בכוח אדם, במיוחד ברבעון האחרון של השנה. מאז פרוץ המלחמה דורשים נציגי הקבלנים מהממשלה לפעול לפתרון הבעיה, על רקע סירוב השרים לאשר הכנסת מספר גדול יותר של פועלים פלסטינים.

ב-CofaceBDi מציינים כי הפגיעה במגזר הבנייה משפיעה על שורה של ענפים משלימים, ובהם עסקים בתחום הקרמיקה והכלים הסניטריים, ענף המיזוג הביתי וכן מוצרי בנייה.

הפגיעה הייתה קשה גם במגזר המסחר, שלא רווה נחת גם בחודשים שלפני המלחמה. החודשים שלאחר פרוץ המלחמה התאפיינו בתנועת לקוחות דלה או אפסית על רקע הימנעות לקוחות לצאת מהבית, עשרות אלפי המפונים ביישובי הדרום והצפון והאווירה הכללית.

למעט רכישות מתוכננות של מוצרי יסוד וצריכה בסיסיים כמזון, תרופות, היגיינה ופארם, נראה כי יצר השופינג בקרב הציבור דוכא משמעותית לנוכח המלחמה, ובהתאם היקף הרכישות הספונטניות והרגשיות פחתו. ב-CofaceBDi מציינים כי בעקבות זה ניכר קיטון במספר העסקים הפעילים בתחומי אופנה והנעלה, רהיטים וכלי בית, מוצרי חשמל וסלולר וכן ציוד משרדי.

יואל אמיר, מנכ"ל CofaceBdi (צילום: אייל פרידמן)
יואל אמיר, מנכ"ל CofaceBdi | צילום: אייל פרידמן

ב- CofaceBDi בודקים מידי שנה את מדד הסיכון של המשק הישראלי. המדד משקלל בתוכו, בין היתר, פרמטרים של הכנסות, ותק, מספר מועסקים, חוות דעת עסקית של לקוחות, חוות דעת עסקית של ספקים, מוסר תשלומים, מבנה הון והתחייבויות, מגמת רווחיות, מצב עסקי של חברות קשורות ועוד פרמטרים שונים. מדד הסיכון של 2023 זינק ל-6.58 אחרי שהיה 6.10 ב-2022