בנק לאומי הקפיא את חשבונו של המתנחל ינון לוי, אחד מארבעת הישראלים שממשל ביידן הכריז כי מוטלים עליהם עיצומים בעקבות אלימות שהפעילו לכאורה נגד פלסטינים ובדואים. ההקפאה הובילה לקריאה של שר האוצר סמוטריץ', שפורסמה אמש ב"מהדורה המרכזית" שלא להיענות לדרישה האמריקנית - והיום (שני) פרסם בנק ישראל הודעה שבה גיבה את בנק לאומי, והסביר מדוע ההקפאה הייתה חיונית. במקביל, בנק הדואר הטיל עיצומים גם על חשבונות הבנק של דוד חי חסדאי, מתנחל נוסף שגם עליו הוטלו סנקציות. 

בהודעה רשמית של בנק ישראל שהתייחסה לקריאת שר האוצר סמוטריץ' נכתב כי "תאגידים בנקאיים, מכורח פעילותם הבין-לאומית, נדרשים לקבוע מדיניות ונהלים לשימוש ברשימות סנקציות בין-לאומיות וברשימות סנקציות לאומיות של מדינות זרות ולהתקשרות או ביצוע פעולות עם גורמים מוכרזים ברשימות כאמור. עקיפה של משטרי סנקציות כאמור, יש בה כדי לחשוף את התאגידים הבנקאיים לסיכונים משמעותיים וביניהם, סיכוני ציות, סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, סיכונים משפטיים וסיכוני מוניטין".

בנק לאומי (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
סניף של בנק לאומי, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ההודעה סוכמה בכך ש"שמירה על הניהול התקין והפעילות הסדירה של התאגידים הבנקאיים בישראל נחוצה לשם שמירה על הפעילות הסדירה של המשק בכללותו, לקיום מערכת יחסים תקינה עם הכלכלה העולמית, ולבסוף לשם תפקודה התקין של הכלכלה הישראלית".

היום, בדומה למהלך של בנק לאומי נגד לוי, בנק הדואר עיקל את החשבון של חסדאי שמסר בתגובה: "העובדה שבנק ממשלתי מחליט באמצע יום בהיר לעקל חשבונות בנק של מתיישבים אך ורק בגלל לחץ של ארגוני שמאל קיצוני וממשל אמריקאי עויין היא בלתי נתפסת, אך העובדה שהדבר מתרחש תחת כהונתה של ממשלת הימין רגע אחרי הטבח הגדול בתולדות המדינה היא חרפה לאומית ממדרגה ראשונה. מי שחושב שסנקציות דרקוניות שמתחילות להזכיר משטרים אפלים ירתיעו אותנו מלפעול למען עם ישראל וארץ ישראל, יתאכזב לראות שטעה. עברנו במהלך הדורות צוררים רבים שהרעו לעם ישראל, נעבור גם את הרדיפה של ביידן וסייעניו".

אמש כאמור חשפנו במהדורה כי שר האוצר סמוטריץ' ניסה לעצור את הקפאת חשבון הבנק והתערב בצורה חריגה ביותר בפעילות השוטפת של בנק ישראל: כדי למנוע מבנקים נוספים לקבל החלטה דומה הוא פנה למפקח על הבנקים ודרש ממנו להוציא הבהרה לכלל הבנקים שלפיה ההחלטה בארה"ב לא צריכה לשנות דבר מבחינת הדין הישראלי.

"זה בלתי מתקבל על הדעת", אמר השר למפקח על הבנקים והוסיף כי "אם צריך נלך גם לחקיקה בעניין הזה": "אזרח ישראלי, בבנק ישראלי - אין בסיס בחוק שלפיו אפשר למנוע ממנו גישה לכסף. אכנס לזה כשר אוצר ונעשה מה שצריך". בבנק לאומי מנגד הסבירו כי החוק לא הותיר להם ברירה. גורמים בבנק מסרו לחדשות 12 כי "אנחנו מחויבים לחוק הזה אחרת עלולים להטיל גם עלינו סנקציות".