המלחמה במשבר האקלים הופך את המירוץ לצמצום פליטות המזהמים לדחוק במיוחד. הסכם חדש שעליו חתם בית החולים וולפסון בחולון צפוי לצמצם את פליטת הפחמן של המוסד הרפואי ב-3,900 טון בשנה - זיהום השקול זה שמפיקות כ-1,000 מכוניות. בית החולים חתם אתמול (שלישי) על הסכם מחייב עם חברת הקלינטק הישראלית ברנמילר אנרג'י להתקנה של מערכת אגירת אנרגיית החום שלה. המערכת תספק למוסד הרפואי "קיטור ירוק" המיוצר מחשמל, שיחליף את דודי הקיטור הקיימים המופעלים בדלקים מזהמים. העסקה תוקצבה ב-14.4 מיליון שקל ממשרד האוצר ו-1.7 מיליון שקל מרשות החדשנות.

לפי ברנמילר אנרג'י, קיום ההסכם יהפוך את וולפסון לבית החולים הראשון בישראל ובעולם שמתקדם ליעד של איפוס פליטות הפחמן. הפרויקט שיתפרס בשלב הראשון על פני שבע שנים, צפוי לחסוך לבית החולים עד 5.5 מיליון שקל בשנה. "הפרויקט צפוי להוביל להפחתה ניכרת ובהמשך אף לאפס את צריכת המזוט", מסר גדי דוידוביץ, מהנדס ראשי של בית החולים וולפסון, "וכתוצאה מכך להפחית באופן משמעותי את פליטות המזהמים בשטח בית החולים, וזאת תוך חיסכון בעלויות האנרגיה".

מתקן הדגמה של ברנמילר אנרג'י (צילום: ברנמילר אנרג'י, יחצ)
מתקן הדגמה של ברנמילר אנרג'י | צילום: ברנמילר אנרג'י, יחצ

טכנולוגיית אגירת החום המוגנת בפטנט של החברה מאפשרת לטענתה שימוש במקורות אנרגיה מתחדשת ובעודפי חום לחימום סלעים מרוסקים לטמפרטורות גבוהות מאוד. בחברה אומרים כי זו בעצם מערכת שיודעת להפוך את החשמל העודף שנמצא ברשת החשמל, לחום. החום נאגר באבנים, והופך חזרה לחשמל בלי צורך בהפקת אנרגיה חדשה. לאחר מכן ניתן לאגור את החום הזה במשך דקות, שעות או אפילו ימים, לפני השימוש בו לתהליכי תעשייה הדרושים כדי ליצוק פלסטיק, לעבד מזון ומשקאות, לייצר נייר, כימיקלים ותרופות או להניע טורבינות קיטור מבלי לשרוף דלקים מאובנים.

"נספק לוולפסון מקור אנרגית חום נקי ובר קיימא, במחיר זול יותר מהמערכות הקיימות, ונראה פעם נוספת כיצד טכנולוגיית אגירת חום מתקדמת יכולה לתת מענה למערכות בקנה מידה גדול", מסר אבי ברנמילר, מנכ"ל ויו"ר ברנמילר אנרג'י. "בשנים הקרובות, מערכות אגירת אנרגיית חום יהפכו לסטנדרט באחסון אנרגיה נקייה בקרב מתקנים תעשייתיים ועירוניים ברחבי העולם, ובית חולים וולפסון הוא כוח החלוץ, נכון לעכשיו".

מתקן של ברנמילר אנרג'י באיטליה (צילום: ברנמילר אנרג'י, יחצ)
מתקן של ברנמילר אנרג'י באיטליה | צילום: ברנמילר אנרג'י, יחצ

לפי ברנמילר אנרג'י, בשנה האחרונה ישנה עלייה מסיבית בביקוש למערכות אגירת החום של החברה בארץ ובעולם, בעקבות מדיניות האקלים ברמה המקומית והגלובלית, האמרת עלויות האנרגיה בעולם ואתגרים באמינות האספקה. לאחרונה חתמה החברה על חוזה עם חברת טמפו משקאות ותחל בקרוב בהקמת מתקן האגירה במפעל החברה בנתניה, בקיבולת של 32 מגה-וואט-שעה שתספק קיטור נקי לתהליך הייצור. מתקן האגירה צפוי לחסוך מדי שנה כ-6,200 טונות של פליטות פחמן. בנוסף מפעילה החברה מתקן בחבל טוסקנה באיטליה.