ועדת שרים אישרה הבוקר (שני) הצעת חוק ממשלתית שיזם שר העבודה יואב בן צור לקיצור התקופה להערות הציבור בעת חירום מ-30 יום ל-5 ימים בלבד. הצעת החוק נועדה לקצר את לוח הזמנים בכדי ששר העבודה בן צור יחתום על צו הרחבה לטובת משרתי המילואים ובנות זוגן, ויאפשר החלה מהירה של עסקת החבילה שנועד להאריך את תקופת ההגנה שלהם מפני פיטורים.

הצעת החוק שאושרה מאפשרת לקצר את התקופה להערות הציבור על כלל ההסכמים הקיבוציים שייחתמו בתקופת המלחמה.

ההצעה לקיצור תקופת הזמן להערות הציבור בזמן חירום אושרה בוועדת שרים ובוועדת הכנסת ותעלה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. לאחר מכן היא תעלה לדיון בוועדת העבודה והרווחה. החוק צפוי לעלות יום רביעי בכנסת לקריאה שניה ושלישית. לאחר שהחוק יעבור, שר העבודה יחתום באופן סופי על צו ההרחבה.

צו ההרחבה עוסק בהסכם שעליו חתמו בן צור, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שר העבודה יואב בן-צור, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ויו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי בתחילת החודש. במוקד ההסכם עומדת הארכת תקופת ההגנה מפני פיטורים למשרתי המילואים אל מעבר לקבוע בחוק. לפי הסיכום, משרת מילואים ששירת 60 יום ומעלה בתקופת ההסכם, יקבל הגנה בפני פיטורים לתקופה של 60 יום לאחר תום שירות המילואים.

לוחמי חטיבת הצנחנים בח'אן יונס (צילום: דובר צה"ל)
חיילי צה"ל בפעילות ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

בנוסף, יוענקו עד 8 ימי היעדרות בתשלום לבנות ובני זוג של משרתי מילואים באופן דיפרנציאלי, בתלות במספר ימי המילואים שביצעו. בכלליות, כל 31 ימי מילואים יזכו את משפחת משרת/ת המילואים ב-2 ימי היעדרות בתשלום. מי שישרתו 121 ימי מילואים ומעלה מפרוץ המלחמה ועד לסוף 2024 יקבלו 8 ימי היעדרות בתשלום.

לפי ההסכם, בני ובנות זוג של משרתי מילואים הם מי שיש להם ילד אחד לפחות מתחת לגיל 14; שיש להם ילד עד גיל 18 שחולה במחלה ממארת או מטופל בדיאליזה; שיש בהשגחתם או בטיפולם הבלעדי, קרוב שהוא אדם עם מוגבלות כהגדרתו בסעיף 5 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות; או שלו או שלבן/בת הזוג הורה חולה כהגדרתו בחוק דמי מחלה.

בן או בת זוג של משרת מילואים שמספר ימי החופשה בשכר השנתיים שלו הם יותר מ-35 יוכל לקבל רק חצי מימי ההיעדרות בתשלום במתווה הכללי, ורק עבור ימי מחלה. בנוסף סוכם כי עובדים שלא התאפשר להם לנצל את מלוא ימי החופשה שלהם ב-2023 עקב נסיבות הנוגעות למלחמה יוכלו לגרור את ימי החופשה הבלתי מנוצלים שצברו בשנה שעברה גם ל-2024.

המדינה מצדה הסכימה לשפות את המעסיקים בגובה של 20% משכרו של העובד משרת המילואים לכיסוי ההפרשות הסוציאליות. לצורך כך תקצה המדינה 2.45 מיליארד שקל במסגרת התקציב המעודכן ל-2024. הפיצוי למעסיקים ישולם רטרואקטיבית מ-7 באוקטובר 2023 ועד לסוף שנת 2024.