במינהל התכנון טוענים כי הסחבת שבה נוקט משרד האנרגיה עלולה לגרום למצב שבו תוך שנים ספורות, תושבי גוש דן יסבלו מהפסקות חשמל ממושכות בנות מספר שעות ביום. מחר (שני) צפוי להתקיים דיון מכריע על עתיד משק החשמל בוועדה לתשתיות לאומיות (הוות"ל). ערב הדיון, גורמים במינהל התכנון טוענים שעיכוב של כשנתיים בהליכי התכנון של תחנות כוח חדשות שיצר משרד האנרגיה מסכן את היכולת של משק החשמל לענות על צורכי האוכלוסייה במרכז הארץ החל מ-2030.

הדיון בוות"ל צפוי לעסוק בהחלטה בהקמת שתי תחנות כוח חדשות בגז טבעי במרכז הארץ: תחנת הכוח ריינדיר בצומת אייל במזרח כפר סבא והרחבה משמעותית של תחנת הכוח הקיימת של OPC בחדרה. מדובר בשתיים מתוך ארבע תחנות כוח שהוות"ל כבר ביקשה מהממשלה לאשר את תכנונן, לצד תחנת הכוח קסם בצומת קסם והרחבה של תחנת הכוח דוראד באשקלון שכבר אושרו.

במינהל התכנון סבורים שנציגי משרד האנרגיה צפויים להתנגד בישיבת הוות"ל לקידום תחנות הכח בכפר סבא ובחדרה, שתכנונן נתקל בהתנגדות הרשויות המקומיות הסמוכות להן. על רקע חשש זה, בדיון היערכות שנערך במינהל בשבוע שעבר אמר מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח כי במשרד האנרגיה "רוצים להחשיך את גוש דן".

טענות לשיקולים פוליטיים

גורמים בסביבת משק החשמל אומרים כי העמדה המקצועית היא שכדי לספק את צורכי החשמל העתידיים של אוכלוסיית מרכז הארץ נדרש תכנון של ארבע תחנות כוח חדשות. בסביבת מינהל תכנון אומרים כי כדי לענות על צורכי משק החשמל החל מ-2030 יש להוציא את התכנון לפועל בהקדם, לאחר שהממשלה כבר איבדה זמן בקבלת החלטות.

ישראל כ"ץ, שר החוץ, הליכוד (צילום: שש עם עודד בן-עמי, חברת החדשות)
שר האנרגיה הקודם ישראל כ"ץ. בלם את קידום תחנות הכוח החדשות בכפר סבא ובחדרה | צילום: שש עם עודד בן-עמי, חברת החדשות

הצעה לאישור תכנון של ארבע התחנות לעיל - בסמוך לכפר סבא, בצומת קסם והרחבת התחנות בחדרה ובאשקלון - עלתה לישיבת הממשלה במאי אשתקד. אלא שבאותה ישיבת ממשלה טען שר האנרגיה דאז ישראל כ"ץ כי מבחינת משק החשמל איך צורך להקים ארבע תחנות כוח אך יש הכרח להקים באופן מיידי שתי תחנות.

בהתאם לכך החליטה הממשלה לאשר את תכנון תחנות הכוח באשקלון ובקסם, ואילו הקמת התחנה בסמוך לכפר סבא והרחבת תחנת OPC בחדרה נדחו. גורמים בסביבת הליך התכנון טוענים כי ברקע עמדת כ"ץ והחלטת הממשלה עומדים שיקולים פוליטיים.

למרות העמדה של כ"ץ, בתחילת נובמבר האחרון פנה מנכ"ל משרד האנרגיה יעקב בליטשטיין למינהל התכנון, וביקש לקדם תוכניות סטטוטוריות חדשות להקמת עוד תחנות כוח לייצור חשמל.

מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח (צילום: ניב קנטור)
מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח. מנכ"ל משרד האנרגיה ביקש שיקדם הקמת עוד תחנות כוח | צילום: ניב קנטור

הצורך בהקמת תחנות כוח נוספות עלה גם במכתב ששלח בתחילת ינואר שאול גולדשטיין, מנכ"ל החברה הממשלתית נגה שמנהלת את מערכת החשמל. במכתב שהפנה גולדשטיין למנכ"ל משרד האנרגיה בליטשטיין הוא כתב כי "בתוכנית הפיתוח לייצור לשנת 2040, לפי מיטב חישובנו העדכניים, נזדקק לכל הפחות לשתיים מתוך שלוש התחנות הללו [כפר סבא, קסם וחדרה] ואולי אף לכולן".

עוד ציין גולדשטיין כי "בכדי לממש את הצורך לאספקת חשמל למשק ולגוש דן, בהקדם האפשרי, וכן למען התחרות, אנחנו ממליצים לתת לכל שלוש התחנות את האפשרות להתחרות ביניהן". למען הסר ספק, בסיום מכתבו הוסיף מנכ"ל נגה כי "אנו ממליצים לוות"ל ולממשלה לאשר את הקמת תחנות אלו ולאפשר להן תחרות אמיתית למען אמינות אספקת החשמל לגוש דן ולצורך הגברת התחרות".

אף שמאז החלטת הממשלה שהוביל כ"ץ במאי אשתקד הוא הוחלף במשרד האנרגיה בשר אלי כהן, נראה כי עמדת המשרד המתנגדת להקמת והרחבת תחנות הכוח סמוך לכפר סבא וחדרה נותרה בעינה.

חשש מתלות בספק בודד

בסביבת משק החשמל מודעים להתנגדויות שלהן זוכות שתי התחנות מצד התושבים והרשויות המקומיות שהן אמורות לקום בסמוך אליהן, אך אומרים כי בסופו של דבר מדובר בתשתית הכרחית ובמיוחד במרכז הארץ. העמדה המקצועית היא שהגידול הצפוי באוכלוסייה במרכז הארץ בעשורים הקרובים דורש הקמה של תחנות כוח נוספות.

החשש הוא שהסתפקות בהקמת תחנת כוח נוספת אחת בלבד באזור המרכז - תחנת קסם - תמנע תחרות ותאפשר למפעיל שלה להכתיב למדינה מחירים גבוהים. מחירים אלו יגולגלו בהמשך לא רק לתעריפי החשמל שמשלמים משקי הבית אלא גם לתעריפים שישלמו מפעלי התעשייה ומתקני ההתפלה - ומשם יגולגלו שוב לצרכנים הביתיים דרך העלאת מחירי המוצרים ותעריפי המים.

תחנת הכוח קסם (הדמיה: אתר קסם אנרגיה)
הדמיה של תחנת הכוח קסם. חשש מתלות בספק בודד במרכז הארץ | הדמיה: אתר קסם אנרגיה

גורמים במשק החשמל מסבירים כי כדי לספק יתירות ויציבות בשירות החשמל למרכז הארץ נדרשת הקמת תחנות כוח בסמוך לאזור. גם כך חלק נכבד מייצור החשמל של ישראל נמצא בדרום, והקמה של תחנות כוח נוספות באזור ידרוש הקמת של תשתית העברה מורכבת ויקרה שתביא להעלאת המחירים לצרכנים.

ממשרד האנרגיה נמסר: "בניגוד להודעת מינהל התכנון, עד 2030 נדרשות שתי תחנות כוח. נכון להיום אושרו כבר 3 תחנות: קסם, שורק והרחבת דליה שצפויות לתת את המענה. הדיון מחר, נכון שיתקיים לאחר סיום עבודת הצוות הבין-משרדי וזאת בהתאם להחלטת הממשלה מפברואר 2023".

במשק החשמל אומרים כי תחנות שורק ודליה לא נותנות מענה לצורך בתחנת כוח בצפון גוש דן.