הועדה להטלת עיצום כספי על פי חוק איסור הלבנת הון הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על בית ההשקעות איי.בי.איי (IBI) בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, כך הודיעה (רביעי) רשות ניירות ערך. זהו העיצום הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות.

העיצום הכספי הוטל בעקבות הפרות שהתגלו במסגרת ביקורת שוטפת שערכה הרשות.

לפי החלטת הוועדה, בין סוף 2017 לתחילת 2020, איי.בי.איי אפשרה ללקוחות חברת נאמנות קשורה להמיר אצל ברוקרים זרים מטבעות דיגיטליים למטבעות פיאט - מטבעות מדינה רשמיים - ואז להפקיד את הכספים שהומרו בחשבונות נאמנות שלה. הלקוחות סווגו כ"נהנים" באותם חשבונות, ולאחר מכן יכלו להעביר את הכסף לחשבונם בבנק מסחרי. סך הכספים שהופקדו בדרך זו היה כ-382 מיליון שקל ב-27 חשבונות.

הוועדה מצאה כי איי.בי.איי החלה בפעילות זו טרם גיבוש מדיניות, נהלים ובקרות נאותים לטיפול בסיכוני הלבנת ההון הגבוהים שנבעו ממנה.השירות הוענק באמצעות חברת נאמנות באופן שהוריד את סטנדרט הזיהוי והכרת הלקוח הסופי וחבר הבורסה לא וידא כי חברת הנאמנות מיישמת חובות אלה כנדרש.

ביטקוין (צילום: 123RF‏)
ביטקוין (אילוסטרציה) | צילום: 123RF‏

הועדה קבעה כי איי.בי.איי לא נקטה משנה זהירות למרות התקיימות "נורות אדומות": העובדה שבאותה תקופה הבנקים בישראל היקשו על העברת כספים שמקורם במטבעות דיגיטליים, פניות של סגל הרשות לחברה בקשר לסיכוני הלבנת הון בפעילויות שונות הקשורות למטבעות דיגיטליים והעובדה שביחס לחלק מהלקוחות היה פרסום שלילי בתקשורת.

מאיי.בי.איי נמסר בתגובה: "אנו פועלים באופן תמידי ושוטף על-מנת להתאים את עצמנו לתמורות ולחידושים בשווקים הפיננסיים, מתוך מטרה לתת ללקוחותינו גישה למוצרים ולשירותים המתקדמים ביותר שיש לשוק להציע, תוך הקפדה על עמידה בהוראות הדין.

"ב-2018, התקופה שאליה מתייחס הדוח של רשות ניירות ערך, לא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא. תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין תחום חדשני, ואי לכך, ההיכרות של הגורמים בחבר הבורסה עם התחום, כמו גם נוהלי העבודה, רק החלו להתעצב ודרשו למידה והתאמות".