כעת זה רשמי: חברת דירוג האשראי הבין-לאומית מודי'ס (Moody's) הודיעה אתמול (שישי) בערב על הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל - לראשונה אי פעם. החברה הורידה את הדירוג של ישראל לרמה של A2 (מרמה של A1), עם תחזית שלילית. בישראל חוששים כעת: חברות הדירוג הנוספות – פיץ' ו-S&P – יילכו בעקבותיה. באופן חריג, ראש הממשלה נתניהו הגיב בשבת על הורדת הדירוג: "כלכלת ישראל איתנה. הורדת הדירוג אינה קשורה לכלכלה, היא נובעת כולה מכך שאנחנו במלחמה. הדירוג יעלה חזרה ברגע שננצח במלחמה - ואנחנו ננצח".

בהודעה נכתב כי המניע העיקרי להורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל לרמה של A2 הוא ההערכה שההשלכות הרוחביות של המלחמה עם חמאס מעלות באופן מהותי את הסיכונים הפוליטיים במדינת ישראל, וגם "מחלישות את הרשות המחוקקת והמבצעת ופוגעות בחוסנה הפיסקלי של המדינה בעתיד הנראה לעין".

הורדת דירוג האשראי של ישראל -  ההשלכות
הורדת דירוג האשראי של ישראל - ההשלכות

"הסיכון הגאו-פוליטי והביטחוני יישאר גבוה"

עוד נכתב כי "חשיפת מדינת ישראל לסיכונים פוליטיים עלולה בסבירות גבוהה להימשך - גם אם תהיה ירידה בעצימות של הלחימה בעזה או עצירה שלה. השפעות העימות בעזה על פרופיל האשראי של ישראל יתפרשו על פני תקופה ארוכה, ייתכן הרבה מעבר לתקופת הלחימה הפעילה. ההשפעה השלילית על מוסדות המדינה והמימון הציבורי עשויה להתגלות כחמורה יותר". עם זאת, ציינו במודי'ס כי "עד כה הכלכלה מתמודדת עם השלכות העימות בצורה יחסית טובה".

במודי'ס הסבירו כי אין כרגע הסכם לסיום העימות – או תוכנית ארוכת-טווח לשיקום ביטחונה של ישראל. עוד נכתב כי "אין בהירות לגבי הסיכוי, משך והיכולת להוציא אל הפועל הסכם לשחרור חטופים" וכי ישראל סירבה למתווים האמריקנים ל"יום שאחרי" בעזה. בשל כך, נכתב, "הסיכונים הגאו-פוליטיים, ובפרט הסיכון הביטחוני, יישארו גבוהים באופן מהותי עבור ישראל בטווח הזמן הבינוני והארוך. כמו כן, מדינת ישראל עלולה להתמודד עם תקופה של טלטלה פוליטית פנימית מוגברת כאשר קבינט המלחמה יתפזר".

נתניהו סמוטריץ' (צילום: רויטרס)
"החברה אינה רואה סבירות לעדכון הדירוג כלפי מעלה". נתניהו וסמוטריץ' | צילום: רויטרס

הזינוק בחוב, בגירעון ובהוצאות הביטחון

לפי מודי'ס, "סביבת הביטחון הירודה מרמזת על עלייה בסיכונים החברתיים וכן מאותתת על חולשתם של הרשות המחוקקת והמבצעת למול ההערכות הקודמות של החברה". עוד הזהירו כי "מצבה הפיסקלי של המדינה מדרדר ומגמת הירידה ביחס החוב לתוצר התהפכה. החברה צופה כי נטל החוב יהיה גבוה באופן מהותי מהתחזיות שהיו טרם העימות".

עוד נכתב בהחלטה כי בשנים הקרובות הגירעון יהיה "גבוה משמעותית מזה שנחזה לפני העימות". לפי ההערכה, הלחימה תעלה כ-255 מיליארד עד 2025, שהם כ-13% מהתוצר החזוי - וכך גם הוצאות הריבית יהיו גבוהות יותר. "החברה צופה שהוצאות הביטחון של ישראל יהיו כמעט כפולות מאלו שנרשמו בשנת 2022", ציינו. "כתוצאה משיעורי הגירעון הצפויים הגבוהים הצפויים בשנים הקרובות, יחס החוב לתוצר יעלה לשיא של 67% עד שנת 2025, מ-60% בשנת 2022".

נאום נסראללה המשודר באיראן (צילום: ap)
עימות עם חיזבאללה עלול להוביל להורדת הדירוג עוד יותר | צילום: ap

האזהרה מפני הסלמה גם בצפון

התחזית השלילית מעידה על כך שלפי מודי'ס, גם ברמת דירוג A2 קיימים סיכונים שליליים: "בתרחיש של הסלמת העימות עם ארגון חיזבאללה, עלולה להיות השפעה שלילית אף יותר על הכלכלה מתרחיש הבסיס של החברה - בנוסף ללחץ נוסף על הנתונים הפיסקליים בתרחיש שכזה. באופן רחב יותר, ההשלכות של העימות הנוכחי בעזה על פרופיל הדירוג של המדינה יתבהרו לאורך תקופה ארוכה. ההשפעה השלילית על מוסדות המדינה ו/או על מצבה הפיסקלי עלולה להתבהר כמהותית מזו שהחברה חוזה".

הדוח מבהיר כי לא רק הסיכון הביטחוני הוא זה שמשפיע על הדירוג: "העלייה בסיכונים הביטחוניים קשורה גם לעלייה בסיכונים החברתיים במדינת ישראל, אשר בתורם יחלישו את מוסדות המדינה בדגש על הרשות המבצעת והמחוקקת, אשר, בעתיד הנראה לעין, יקדישו את זמנם במאמצים להשבת הביטחון". הדוח משבח את בית המשפט העליון שעצר את הניסיון להגביל את מערכת המשפט ובכך "הבהיר את עוצמתה ועצמאותה של מערכת המשפט".

מה יכול לשפר את הדירוג

בחברה ציינו מה עלול להוריד את הדירוג עוד יותר: "סביר להניח שהדירוג יירד אם המצב בצפון יסלים לעימות בקנה מידה מלא עם חיזבאללה, שיכלול גם השפעה שלילית משמעותית יותר על התשתיות והיכולת של הכלכלה הישראלית להתאושש". עוד נכתב כי אם חלק ממוסדות המדינה לא יתפקדו כרגיל, בגלל הצורך להתמקד בסכנה הביטחונית, הדבר עשוי להוביל לירידה נוספת בדירוג.

הכנת לקראת פתיחת מושב הכנסת ה-25 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
דירוג האשראי עלול לרדת אם מוסדות המדינה לא יתפקדו כרגיל | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עם זאת, פירטו במודי'ס גורמים שיכולים להוביל לעליית הדירוג: "נעדכן את תחזית הדירוג ל'יציבה' אם לאחר סיום העימות יהיו ראיות לכך שמוסדות מדינת ישראל מסוגלים לגבש ולהוביל צעדי מדיניות שיתמכו בהתאוששות הכלכלית והפיסקלית, ובנוסף ישקמו את הביטחון תוך התמודדות וקביעת סדרי עדיפויות במדיניות הממשלתית". למרות זאת הודו בחברה: "איננו רואים סבירות לעדכון הדירוג כלפי מעלה".