יותר מ-150 יום מתחילת המלחמה ונשות משרתי הקבע זועקות לסיוע. מאז 7 באוקטובר בני זוגן נמצאים בחזית העשייה ועובדים ללא הרף וללא הפוגות. הלחימה והעבודה האינטנסיבית גורמות לקשיים בחזית הבית - קשיים כלכליים, מקצועיים, תפקודיים ורגשיים - שמביאים לטענתן את המשפחות לסף קריסה.

"אנחנו משפחות מלאות שליחות, היום יותר מתמיד. אבל אין שום דבר אצילי בלקרוס - וזה בדיוק מה שיקרה לבתים שלנו ללא מעטפת סיוע רחבה", אומרת אלה מדינה, ממקימות פורום נשות משרתי הקבע שהוקם לפני שלושה חודשים. בעלה של מדינה משרת באוגדת הדרום בתפקיד קמש"פ (קצין משאבי אנוש פיקודי) להכשרות ואימונים.

מאז הקמת הפורום נפגשו חברותיו עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שר הביטחון יואב גלנט, שר העבודה יואב בן צור ונציגים נוספים מטעם הממשלה. הן השמיעו בקולן את מצוקת המשפחות בזמן המלחמה, דרשו סיוע - אך עד כה הוא לא הגיע. לטענת נשות הפורום, מתווה סיוע שגובש במשרד הביטחון בהובלת השר גלנט נבלם וטרם קיבל את אישור שר האוצר.

סמוטריץ' גלנט (צילום: עוז שכטר, לע"מ)
סמוטריץ' וגלנט מציגים את עיקרי תוכנית הסיוע למשרתי המילואים | צילום: עוז שכטר, לע"מ

במסמך שהוציא הפורום בחודש ינואר נטען כי 85% מנשות משרתי הקבע דיווחו על פגיעה משמעותית בשגרת חייהן מתחילת המלחמה. "בציר הרגשי – אצל הילדים, ההיעדרות מביאה איתה חרדת נטישה, רגרסיה התנהגותית כשכל ההתמודדות והטיפול בכך נופל על בן הזוג שבבית", מתאר המסמך. "גם בן הזוג שבבית הנדרש להיות סלע איתן, לאחר שלושה חודשי מלחמה כבר מרוקן נפשית מהדאגה לשלום בן הזוג המסכן את חייו ומתמודד עם כובד האחריות שעליו, מהמתח מהמחויבות לעבודה שמתנגשת עם הצרכים בבית ומהדאגות הכלכליות שנוספו בתקופה הזו".

במקביל, טוענות נשות הפורום כי בנות הזוג בבית מתקשות להמשיך לתפקד בעבודה כמקודם: הצורך להיות בבית עם הילדים גורם להחסרת שעות ולעתים ימי עבודה וכן לאובדן לקוחות לעצמאים. כל זה מסב פגיעה כלכלית למשפחות.

נשות הפורום מבקשות מהממשלה מענה וסיוע כלכלי: פיצוי חודשי בשל הפגיעה בהכנסות, מענק כלכלת בית למשרתי הקבע בחירום, מענק עבור ימי חופשה וימי מחלת ילד שנוצרו בשל היעדרות בן או בת הזוג. עוד הן מבקשות פיצוי על שעות היעדרות מהעבודה, מענק ודמי לידה לבנות או בני זוג של משרתי הקבע, הרחבה של הקצאת שעות טיפול לנשות משרתי הקבע וילדיהן והקלות באקדמיה לסטודנטים.

המבצע האוגדתי ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
חיילי צה"ל בפעילות ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

"אני מקבלת עשרות הודעות השבוע מנשים ששואלות אותי שוב ושוב מה עם קרן הסיוע ומתי נוכל לקבל פיצוי על אובדן הכנסה", אומרת מדינה. "משפחות רבות ממש נכנסו למינוס. כואב לי הלב שוב ושוב להגיד להן שכרגע עדיין אין שום סיוע באופק. הכי מכעיס זה שעונים לנו 'אבל בני הזוג שלכן מקבלים משכורת'. איזו מין אמירה מקוממת זו? ברור שהם יקבלו משכורת, הם מקבלים אותה בזכות ולא בחסד בתמורה לשירות מסביב לשעון, הרבה פעמים תוך סיכון ממשי לחיים שלהם. איך זה לגיטימי בשנת 2024 להגיד לנשים שהפרנסה שלהן נפגעה 'אבל בעלך מקבל משכורת'?

"נמאס לנו מתירוצים ומפינג פונג שכולו על הגב שלנו. אנו מצפות משר האוצר לאשר את הסיוע למשפחות שלנו שמגויסות למען ביטחון ישראל כל השנים. זוהי חובתו אלינו. ואנו מצפות משר הביטחון להיות הגב של המשרתים ולפעול בדחיפות ובנחישות כדי שנקבל מתווה סיוע במיידי", מסכמת מדינה.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הנושא עבר לטיפולנו לפני שבוע ונמצא בבחינה מקצועית מול צה"ל".