(הוות"ל) הצביעה היום על אישור התוכניות עבור תחנות הכוח בגז טבעי ריינדיר סמוך לצומת אייל והרחבת OPC חדרה, והגשתן שוב לאישור הממשלה. בימים האחרונים הופעלו על הוות"ל לחצים מצד משרד האנרגיה, משרד התחבורה ומשרד הביטחון לדחות את הדיון באישור תחנות הכוח החדשות תוך התנגדות לאישורן. עם זאת, עמדת משרד האוצר היתה שיש לקיים את הדיון ולאשר את התכנון.

• מינהל התכנון: משרד האנרגיה יביא למימוש תרחיש עלטה בגוש דן
• הסיבה שמירי רגב התנגדה לקידום תחנות כוח במזרח השרון

אתמול טענו במינהל התכנון כי הסחבת שבה נקטה הממשלה בקידום תחנות הכוח עלולה לגרום למצב שבו תוך שנים ספורות, תושבי גוש דן יסבלו מהפסקות חשמל ממושכות בנות מספר שעות ביום. גורמים במינהל התכנון טענו שעיכוב של כשנתיים בהליכי התכנון של תחנות הכוח שיצר משרד האנרגיה מסכן את היכולת של משק החשמל לענות על צורכי האוכלוסייה במרכז הארץ החל מ-2030. בדיון היערכות שנערך במינהל בשבוע שעבר אמר מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח כי במשרד האנרגיה "רוצים להחשיך את גוש דן".

אישור התוכניות בוות"ל היום מהווה ניצחון עבור גורמי המקצוע במינהל התכנון בראשות אפי אלמליח. לפי הודעת הוועדה, בדיון שהתקיים הבוקר הוחלט כי לאור הנתונים שהציגו נציגי מינהל התכנון לפיהם יש צורך בתוספת ייצור של כ-5,400-9,000 מגה ואט עד לשנת 2040, ואף לשנת 2030, יש להגיש מחדש את שתי התכניות לאישור הממשלה. הוועדה ציינה בהחלטתה שהיא סבורה כי לא יהיה נכון לקדם הסמכות להקמת יחידות ייצור חדשות טרם אישורן של תחנות אלה.

אלי כהן (צילום: חדשות 12)
שר האנרגיה אלי כהן | צילום: חדשות 12

עם זאת, ההתנגדויות שהביעו השרים מעלה סימני שאלה לגבי האפשרות שהקמת תחנות הכוח אכן תאושרנה בסופו של דבר בממשלה.

משרד האנרגיה שינה את עמדתו

בשנים האחרונות קודמו בוות"ל חמש תחנות כוח בגז טבעי בידי יזמים פרטיים שהוסמכו לשם כך על ידי הממשלה. זאת כחלק מיעד מימוש של 25,000 מגה ואט הנדרשים לשנת 2040, ובכללם 13,000 מגה ואט באנרגיות מתחדשות, מעבר לתוכניות שכבר אושרו קודם לכן.

לפי הוות"ל המשמעות היא שנדרש באותה עת לאשר 12,000 מגה ואט בתחנות כוח קונוונציונליות. שתי החלטות ממשלה אישרו את קידום תחנות הכוח ריינדיר סמוך לכפר סבא, תחנות הכוח של OPC בחדרה ובמישור רותם, תחנת הכוח קסם בצומת קסם וכן את הרחבת תחנת הכוח דוראד באשקלון.

תחנות הכוח החדשות נתקלו בהתנגדות מצד ראשי הרשויות המקומיות באזור, שהפעילו לחצים על שרי הממשלה.

מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח (צילום: ניב קנטור)
מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח | צילום: ניב קנטור

בינתיים שינה משרד האנרגיה את עמדתו והציג נתונים לפיהם נדרש תכניות להקמת תחנות כוח בהיקף של 4,000 מגה ואט בלבד בגז טבעי. משרד האנרגיה טען כי בפועל נדרשים רק 1,400 מגה ואט בטווח הקרוב וכי היתרה מהווים מלאים תכנוני. בישיבת ממשלה שהתקיימה במאי אשתקד אומצה עמדתו של שר האנרגיה דאז ישראל כ"ץ והוחלט שלא לקדם את תחנות הכוח ריינדיר סמוך לכפר סבא והרחבת OPC בחדרה ולאשר את הקמת והרחבת תחנות הכוח בקסם ובאשקלון.

הדיון הוחזר לוות"ל, והוא נדחה מספר פעמים לבקשת משרד האנרגיה עד לקיומו היום. במקביל פנה בנובמבר האחרון מנכ"ל משרד האנרגיה יעקב בליטשטיין למינהל התכנון, וביקש לקדם תוכניות סטטוטוריות חדשות להקמת עוד תחנות כוח לייצור חשמל. בתגובה, במינהל התכנון הצביעו על התוכניות להקמת תחנות הכוח ריינדיר ו-OPC חדרה.

בסביבת גופי התכנון טענו גם כי יש לקדם הקמה של תחנות כוח נוספות כדי ליצור תחרות ולמנוע תלות ביצרן חשמל בודד במרכז הארץ.