מדי שנה, כשיורד השלג הראשון, הטלפון של טל גלעד ממושב אודם לא מפסיק לצלצל, והוא מוצף בשאלות על כמה שלג נערם ועל אם יש מקום פנוי בבקתות האירוח שלו במושב אודם. אבל בצל המלחמה, כבר שלושה חודשים שאף אחד לא מתעניין ולא מחייג.

"קשה להסביר עד כמה הפגיעה הזאת דרמטית", מספר טל. "אנחנו בונים כל השנה על החודשים האלה כי זאת העונה שלנו, אבל למרות שעכשיו החורף בשיאו - אין כאן אף אחד חוץ מאתנו". טל, כמו אנשי תיירות רבים ברמת הגולן, מרגיש מוזר. מצד אחד הגולן מוגדר כאזור "ירוק" בפיקוד העורף, ללא הגבלות על האוכלוסייה או יישובים שפונו, ומצד שני הגבול הסורי קרוב וגם קולות הנפץ מהגליל העליון נשמעים בו לפעמים. "אני אומר את האמת למי שבכל זאת מתקשר להתעניין. אנחנו אומנם לא ממש קרובים לגבול לבנון, אבל כן שומעים פה חלק ממה שקורה בעמק החולה. בינתיים לא שמענו כאן אזעקות, כך ששקט ביטחונית ושקט מבחינת המטיילים", הוא מוסיף.

בקתות גלעד, אודם (צילום: בן פרשיץ)
"למרות שהחורף בשיאו אין כאן אף אחד" | בקתות גלעד, אודם | צילום: בן פרשיץ

אביב ודאשה פתחו בסוף הקיץ את "נורדן", פאב מסעדה חדש בקיבוץ מרום גולן. את תאריך הפתיחה הם בחרו בקפידה, כך שיספק להם תקופת הרצה קצרה לפני העונה העמוסה של הגולן, שהיא שיא החורף. "כשפתחנו זה התחיל מאוד טוב ובאו אנשים, עד שהגיעה השבת השחורה", מספרת דאשה. לדבריה, הם נאלצו לסגור את הפאב לחודש שבמהלכו חלק מהעובדים עזבו או התגייסו למילואים. כשניסו לפתוח מחדש, הם גילו שאין מטיילים שיבקרו אצלם.

"גם מי שכן מגיע מאוד מפוחד, למרות שאין פה שום אירוע ביטחוני. אנשים לא מבינים שהגולן שונה לגמרי ממה שקורה כרגע בגליל. אנחנו תלויים בתיירות ובתנועה של מטיילים, ונכון שיש מילואימניקים וזה נחמד, אבל זה לא מחזיק את העסק שלנו כרגע. אנחנו מנסים לשרוד ומאמינים שיהיה בסדר, אבל אין אופק, כלום לא צפוי וקשה מאוד לתכנן קדימה. הימים האלו של השלג בדרך כלל הם טירוף פה, ועכשיו זה לא אותו הדבר", מסבירה דאשה. כמו כן, גם חדרי האירוח המבוקשים של קיבוץ מרום גולן היו אמורים להיפתח מחדש בסוף השבוע, לאחר שנסגרו בתחילת המלחמה, אך בשל הביקוש המועט - הוחלט לדחות את פתיחתם.

נורדן, מרום גולן
"אנחנו תלויים בתיירות ובתנועה של מטיילים" | פאב נורדן, מרום גולן

מי שמגיע עכשיו לצפון יוכל ליהנות מחוויה ייחודית, הודות לזרימה חזקה בכל הנחלים והמפלים, לשלג בחרמון ולכבישים הריקים. בן פרשיץ, ממיזם "המדריך לצפון", מספר שהחשש הביטחוני כרגע גובר על הכול: "בחלקים נרחבים בצפון אין מניעה מלטייל, כולל בגולן, אבל בתקופה הזאת אני יכול להבין את מי שחושש. אבל חשוב להגיד שהגולן נחשב 'ירוק' וכך גם אזורים נוספים בצפון. המערכה, נכון לעכשיו, רובה סביב יישובי הגבול בצפון. העסקים שפתוחים בשאר האזורים זקוקים לכל חיזוק וישמחו להעניק לכל מי שצריך טבע, טעמים וקצת שקט בתוך כל הכאוס שאנחנו חווים ביום יום".

בן פרשיץ (צילום: בן פרשיץ)
"העסקים שפתוחים זקוקים לכל חיזוק" | בן פרשיץ | צילום: בן פרשיץ

אנשי התיירות מקווים שהמצב יתאזן בתקופה הקרובה, ושלפחות עונת האביב והקיץ לא ילכו גם כן לאיבוד. אבל כמו כל חבל הארץ ובמידה רבה כל המדינה, גם הם לא יודעים מה יהיה בהמשך.