הכנסת אישרה הלילה את את מתווה הפיצוי של משרד האוצר לעסקים שנפגעו במלחמה, אך העצמאים והעסקים הקטנים חשים שהמדינה הפקירה אותם. "שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ופקידי האוצר בחרו ביודעין להפקיר את העצמאים החלשים והעוסקים פטורים ולהעניק להם פיצוי זעום של 1,750-4,200 שקל", מסר עו"ד רועי כהן, נשיא להב - לשכת העצמאים והעסקים הקטנים בישראל".

מתווה החל"ת והפיצויים לעסקים אושר בכנסת. כך זה יעבוד
מבקר המדינה לשרים: זו לא העת למאבקי כוחות
בנק ישראל בדק: כמה עולות למשק היעדרויות העובדים במלחמה?
זעם על האוצר: "בלתי נתפס. מזלזלים, מבדילים בין דם לדם"
המדינה תחלק בונוסים לעובדי חקלאות ובניין. אלו התנאים

כהן אומר כי דרש שהעצמאים והעסקים הקטנים יזכו לכל הפחות לפיצוי בגובה שכר מינימום של 5,300 שקל, אך לדבריו "גם לזה הייתה התנגדות נחרצת של האוצר והסיבה היא חוסר אמון בדיווחים של העצמאים". כעת קורא כהן לראש הממשלה והשרים לפעול לתיקון הפיצוי המביש לדבריו שיינתן ל-400 אלף עוסקים פטורים.

דיוני ועדת הכספים שהתקיימו השבוע ובהם הוכנסו שינויים בהצעת החוק שהגיש האוצר למתווה הפיצויים היו סוערים וכללו התפרצויות רבות מצד נציגי גופים שחשו כי לא נמצא להם פתרון הולם. אתמול, כשהדיונים כבר התקרבו לשלב ההכרעה, כהן היה נסער במיוחד ובשלב מסוים הוצא מהדיון לאחר שהתפרץ על נציג האוצר כפיר בטט.

"אמרתי בדיון לפני שהוצאתי ממנו בכוח שאותם פקידים [באוצר] לא ויתרו על שקל אחד ממשכורתם, והמשכורת דופקת כמו שעון בבנק", מסר כהן. במכתב ששלח אתמול ליו"ר ועדת הכספים משה גפני מציע כהן פתרון חלופי שיאפשר לדבריו לפצות בצורה הולמת יותר עוסקים פטורים שזו הכנסתם העיקרית.

מדובר לטענתו בעובדים כשחקנים, מדריכים ומורים בחינוך בלתי פורמלי, מורי דרך, צלמים, מטפלים ברפואה אלטרנטיבית, מעצבים גרפיים, אנשי סאונד ותאורה. עבור רבים מהם פסקה לדבריו העבודה כליל נוכח שיתוקו של עולם התרבות והתיירות.

"באוצר חייבים לדעת שאנחנו העצמאים לא רמאים, אלא אלו שמרימים את המדינה. בימים אלו עשרות אלפי עצמאים נלחמים על ביטחונה ועתידה של המדינה, ומשרד האוצר מפנה להם עורף ונותן להם כתף קרה. לא ייתכן שבשנת 2023 עצמאים ובעלי עסקים יגיעו כמו עניין בפתח ויתייחסו אליהם כסרח עודף".

צמרת אביבי (צילום: תום כתום)
צמרת אביבי, מנכ"לית העמותה לקידום החינוך המשלים | צילום: תום כתום

כהן אינו היחיד שכועס על הפיצוי שאושר לציבור העצמאים. "ידו של האוצר קפוצה והמתווה הנוכחי לא נותן מענה הוגן לעוסקים פטורים", מסרה צמרת אביבי, מנכ"לית העמותה לקידום החינוך המשלים.

"ענף מורי החינוך המשלים ברובם עוסקים פטורים, נשים או אימהות. המתווה מעניק סכומים פעוטים כפיצוי לעסקים הללו ואיני רואה כיצד יוכלו לצלוח את התקופה הזו עם הראש מעל המים. המאבק הקשה אותו ניהלנו בוועדת הכספים רק מוכיח שוב ושוב שציבור העצמאים הוא ציבור מופלה לרעה, ללא זכויות וללא הגנה. לכן יש לקדם 'נוהל לחיצת כפתור' לעיתות משבר עתידיים".