המלחמה שפרצה בישראל הביאה לידי מחלוקות רבות בין הורים גרושים או פרודים. הדילמות מתבססות על תחושת הביטחון של ההורים כלפי ילדיהם - והתפיסות השונות בין בני הזוג. בעזרתה של עו"ד דלית יניב מסר, מומחית לדיני משפחה, ריכזנו את הסוגיות המרכזיות של הורים גרושים.

אחד מההורים מעוניין לטוס עם הילדים למדינה אחרת עד יעבור הזעם, אך הגרוש/ה לא מסכים.

באחד המקרים עם תחילת המלחמה, אימא בעלת דרכון זר פחדה מהמצב וביקשה לנסוע עם הבן לחו"ל עד תום המלחמה. האב רצה למנוע מהילד את שגרת המלחמה אך חשש שהאם תשתקע בחו"ל.  מאחר ומדובר בילד בגיל הגן, סוגיית הלימודים לא עמדה על הפרק.

בסופו של דבר חתמו ההורים על הסכם שקיבל תוקף של פסק דין, במסגרתו האם תוכל לשהות עם הבן בחו"ל למשך תקופה של עד 4 חודשים בלבד, ולאחריה תשוב לארץ (אלא אם שני ההורים יסכימו להאריך את תקופת השהות בחו"ל). אחרת יוכל האב לפנות לבית המשפט ולפעול להשבת הילד ארצה מכוחה של  אמנת האג (החזרת ילדים חטופים). אם האב היה מסרב לבקשת האם, ובית המשפט היה נדרש להכריע - סביר להניח שלא היה מאפשר לאם להוציא את הבן ממדינת ישראל, שהיא מרכז חייו.   

הורים גרושים שמתגוררים בדרום, וכעת אחד מהם מעוניין לעבור צפונה במרחק של יותר מ-30 ק"מ. מה החוק?

כמו תמיד מילת המפתח היא הסכמה. בהעדר הסכמה של ההורה שנשאר ביישוב, הוראות הסכם הגירושין הן המחייבות ויש לפנות לבית המשפט על מנת שיכריע בסוגיית המעבר לאור טובת הילדים ולאורה בלבד. אם מדובר במעבר זמני, למשך תקופת המלחמה, יכול להיות ובית המשפט יאשר את המעבר עד יעבור זעם. אם מדובר במעבר קבוע - בית המשפט ימנה פקידת סעד שתבחן את טובת הילד. חשוב להדגיש, שלא לבצע את המעבר באופן חד-צדדי, גם אם הוא זמני, ולהעמיד את ההורה השני בפני עובדה מוגמרת. כי במקרה כזה בית המשפט יורה על החזרת הילדים למקום מגוריהם הקודם. 

אחד מההורים מעוניין לשלוח את הילד לגן ללא ממ"ד והשני מסרב.

אם התירו באזור לקיים את הלימודים כסדרם, קרוב לוודאי שבית המשפט יפסוק כי טובת הילד לחזור לפעילות סדירה ולשמור על שגרה. חשוב לציין, כי על פי הנחיות משרד החינוך, הפעילות בגן צריכה להתקיים במרחב מוגן. אם אין בגן מרחב מוגן הפעילות בגן תתקיים יחד עם גן סמוך שיש בו מרחב מוגן. 

אחד מההורים דורש שהילדים יישארו בבית אחד לתקופת המלחמה כדי לא לטלטל אותם, והשני מסרב  .

הקשר של הילדים עם שני ההורים הוא חשוב וקריטי תמיד, ובוודאי בימים טרופים אלה. בהנחה שאיש מההורים אינו מתגורר במקום שהוגדר כמסוכן, אין סיבה שלא לקיים את זמני השהות כסדרם. עם זאת, גלו אחריות ועל תתעקשו שהילד, שטובתו, שלומו וביטחונו קודמים לכל דבר אחר ומחייבים כי הוא ישהה במקום בטוח, יישאר איתכם אם אין לכם ממ"ד או אפשרות לשהות איתו במקום חלופי מוגן יותר.

כמו כן, קחו בחשבון את זמני הנסיעה מבית לבית. מילות המפתח הן גמישות ויצירתיות, שיאפשרו להורים למצוא פתרונות שמחד לא יסכנו את הילד ומנגד יאפשרו מפגשים עם ההורה האחר. 

אחד מההורים שוהה בחו"ל עם הילדים עוד לפני שפרצה המלחמה, וההורה השני מעוניין שיחזרו.

בהעדר הסכמה לגבי הארכת השהיה בחו"ל - פונים לבית המשפט שיכריע בסוגיה. אם הם מתגוררים באזור שבו ניתנה הנחייה שהלימודים יתקיימו כסדרם, סביר להניח, כי בית המשפט יורה על ההורה השוהה בחו"ל להשיב את הילד הביתה. הפרה של צו שכזה משמעותו חטיפה עפ"י חוק אמנת האג - החזרת ילדים חטופים. 

הפרות של חלוקת זמני שהות בין הורים גרושים בשל המצב.

מאחר ולרוב הסכמי הגירושין ופסקי הדין אינם מתייחסים למצב של מלחמה, כל עוד אין הנחיה אחרת המורה על הישארות במרחבים מוגנים - ניתן לקיים את זמני השהות כסדרם. עם זאת, אם אחד מכם מתגורר באזור מסוכן יותר ממשנהו, כדאי לשקול להשאיר את הילד ביישוב שהוא בטוח יותר תוך סטייה מזמני השהות השוטפים, ובמיוחד אם לא מתקיימים באותו יישוב לימודים במוסדות החינוך או שהם מתקיימים באמצעות הזום.

זה הזמן לפעול בשיתוף פעולה למען שלומו וביטחונו של הילד ולא להעמיד אותו בסכנה. אם אתם לא מצליחים להגיע להסכמות ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה מתאימה והוא יכריע לאור טובת הילד. 

איך הורים גרושים מחלקים את זמני השהות בבית אם אין לימודים או אם מתקיימים לימודים מרחוק?

במקרה שכזה, אפשר להסכים שההורה שהילד מתעורר אצלו בבוקר על פי זמני השהות, יישאר איתו בבית והילד יעבור לביתו של ההורה השני אחר הצהריים בדיוק כמו במצב שבו אחד ההורים צריך להישאר בבית עם ילד חולה, חלילה.

אפשרות נוספת היא לקחת את הילד לעבודה עם אחד ההורים, בהנחה שהוא יוכל למצוא מקום שבו הוא יכול להתחבר לזום ולא להפסיד לימודים וההורים יכולים להמשיך ולעבוד. קשה מאוד להאמין שבית המשפט יטיל את האחריות להישאר עם הילד רק על אחד ההורים ויפגע בפרנסתו של משנהו.  

מה קורה כאשר אחד ההורים גויס לשירות מילואים ואינו יכול לטפל בילד? האם הילד "נופל" רק על ההורה השני?

צריך לזכור שאנחנו נמצאים במצב מיוחד והימים אינם ימי שגרה. אם האב או האם מגויסים הם אינם יכולים להגיע הביתה ולהיות עם הילדים, זה לא הזמן לערוך התחשבנויות על קיום זמני השהות. זה הזמן לגלות גמישות ולאפשר למי מהם שמשרת במילואים להיות עם הילדים כשהוא מגיע לחופשה תוך סטייה מהימים והשעות הקבועים, בהתאם לזמני החופשות. 

בפנייה לבית המשפט בעניין זה יבחן ביהמ"ש אם האם מבקשת לאכוף את זמני השהות בדקדקנות תוך התעלמות מהמציאות האובייקטיבית, שהרי לא ניתן לשחרר את האב ממילואים על פי זמני השהות. ככל שניתן, אפשר להיעזר בחברים, סבים או בבני משפחה אחרים על מנת לסייע בטיפול בילדים בעת הזו. 

עו"ד דלית יניב מסר, מומחית לדיני משפחה (צילום: סם יצחקוב)
עו"ד דלית יניב מסר, מומחית לדיני משפחה | צילום: סם יצחקוב