משרד הבריאות פועל מתחילת הלחימה לגייס אנשי טיפול וצוותי בריאות הנפש שילוו את מפוני עוטף עזה והמשפחות השכולות. אלא שאף שמדובר באסון לאומי שמצריך תמיכה מוסמכת וקבועה, במשרד מבקשים להימנע מההוצאה - וקוראים לאנשי הצוותים הרפואיים לעבוד בהתנדבות.

"ללוות משפחה במצב כל כך קשה וטראומטי זה תהליך שאורך חודשים ומצריך השקעה, מיומנות ומקצועיות", אומרים פסיכולוגים ל-N12, "איך יכול להיות שגופים ממשלתיים מגייסים אותנו בהתנדבות?".

הודעות גיוס ותכתובות מתעדות את הבקשות של משרד הבריאות וכמה ממוסדות הבריאות הגדולים בארץ לגיוס עובדים בהתנדבות וללא שכר. עם מוסדות אלו נמנים בתי החולים הפסיכיאטרים הממשלתיים אברבנל, מעלה כרמל ולב השרון, המרכז לבריאות הנפש שלוותה של קופת חולים כללית וכן בית החולים איכילוב במרכז הרפואי תל אביב.

הודעת משרד הבריאות לגיוס מתנדבים (צילום: N12)
הודעת גיוס מתנדבים עם לוגו משרד הבריאות. "משרד הבריאות מגייס מתנדבים" | צילום: N12

"בעקבות המצב, משרד הבריאות מגייס מתנדבים מתחומי הטיפול השונים לעיבוי המערך לטובת סיוע נפשי ורגשי בקרב מפונים בבתי המלון באיזור תל אביב", נכתב בהודעה אחת כזו, שאף נושאת את לוגו המשרד הממשלתי. "אם הינכם מעוניינים להתנדב ולסייע במאמץ המשותף, נא מלאו את הטופס המצורף".

בהודעה שהופצה מטעם אברבנל נכתב כי "לבית החולים אברבנל דרושים מתנדבים קבועים, עד סוף הלחימה, במשמרות בשעות היום". הדרישות מהמתנדבים מבהירות כי בבית החולים מחפשים אנשי מקצוע מנוסים: "הכשרה טיפולית (עו"ס, פסיכולוג, הבעה ויצירה, ריפוי ועיסוק, פסיכותרפיית גוף נפש). נסיון רלוונטי - בריאות הנפש ו/או התערבות במשבר. להתערבויות מסוג: תקשורת ונוכחות מול מטופלים, הנחיית קבוצות, טיפול באמצעות אומנות, תנועה, ריקוד, משחק".

מכתב גיוס המתנדבים של שלוותה לטיפול במפונים (צילום: N12)
המסמך שפרסם שלוותה. "מתבצע גיוס מתנדבים/ות אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש" | צילום: N12

"במרכז לבריאות הנפש לב השרון כרגע מטפלים ב-6,000 עקורים מהעוטף שזקוקים לטיפול בחרדות", נכתב בהודעה מטעם המוסד הרפואי באזור השרון. "אנחנו מקימים קבוצה של מטפלי CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי - ל"נ) שיעבדו בהתנדבות תחת הדרכה, ככוח התערבות מול המטופלים. מדובר על התנדבות למשך חודשיים לעבודה פרונטלית בשתיים או שלוש משמרות בשבוע. עד עכשיו התנדבו תשעה. נשמח להגיע ל-50 מטפלים".

בהודעה אחרת, שפורסמה מטעם מנהל בית החולים מעלה כרמל, צוין כי המוסד רתום לטיפול במעל ל-2,000 מפונים בשישה מלונות הפרוסים בין חיפה לחדרה, וכי "קיים צורך קריטי באנשי טיפול בעלי הכשרה של מינימום שנת פרקטיקום אחת".

במסמך שפרסם המרכז לבריאות הנפש שלוותה צוין כי "עקב המצב מתבצע גיוס מתנדבים/ות אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, שיאפשרו התערבות מקצועית בהיקף רחב לטיפול בנפגעי טראומה". במרכז מחפשים מתנדבים בעלי התמחויות כפסיכיאטריה, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים קלינים או רפואים, סיעוד פסיכיאטרי, קרימינולוגיה קלינית וטיפול באומנויות. בנוסף, המתנדבים מתבקשים להתחייב לחמישה ימים בהיקפים של בין חצי יום ליום עבודה כל אחד.

באחד הטפסים המקוונים שאותם התבקשו הפונים למלא צוין בין היתר כי "ידוע לי כי ביני ובין המרכז הרפואי ת"א-יפו לא מתקיימים יחסי עובד מעביד".

ביה"ח אברבנאל (צילום: לפי סעיף 27 א')
בית החולים אברבנל. "דרושים מתנדבים קבועים, עד סוף הלחימה" | צילום: לפי סעיף 27 א'

מפורום הארגונים של הפסיכולוגיה הציבורית נמסר: "מתקוממים מהקריאה למטפלים בהתנדבות ממוסדת וללא שכר בעת מלחמה. אנשים רבים מוכים בטראומה קשה, זקוקים לרצף טיפולי והסתמכות על מתנדבים היא התנערות בוטה מאחריות המדינה. הגיע הזמן שמשרד הבריאות יתעורר, יגייס אנשי מקצוע ויתאים את תנאי ההעסקה".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המשרד פועל לתכלל את מתן שירותי הבריאות למשפחות החטופים והנעדרים בסיוע משרד ראש הממשלה ובשיתוף משרד הרווחה. מאז תחילת המלחמה פועל משרד הבריאות על מנת לתת מענה ייעודי ומותאם למשפחות ולעקורים ולמפונים, כמו גם לכלל האוכלוסיה בישראל. המשרד ממשיך לפתח מענים בריאותיים ונפשיים בכדי שהמענה יהיה נכון ומותאם לכל אדם ומשפחה. עוד לפני הקמת המנהלת, משרד הבריאות בשיתוף עם משרד הרווחה נתן מענה נפשי למשפחות הנעדרים והחטופים באמצעות עובדים סוציאליים ומטפלים, בהתאם לצורך ולרגישות של כל מקרה".