שבועיים וחצי לאחר תחילת מלחמת "חרבות ברזל" - 70% מהמפעלים בישראל מדווחים על מחסור חמור בעובדים, כך עולה מסקר שערכה התאחדות התעשיינים. מהסקר עולה כי המחסור בעובדים הוא הבעיה החמורה ביותר בתעשייה ואחריה בהפרש ניכר שינוע סחורה, בעיות אספקה וחוסר ודאות ובהירות מבחינת הוראות והנחיות. כ-75% מהמפעילים דיווחו על עובדים שגויסו למילואים. לפי דיווחי התעשיינים, כ-67% מהעובדים שגויסו למילואים נחשבים קריטיים לעבודת במפעל.

המחסור בעובדים בשבוע השני ללחימה משקף עלייה לעומת 64% בשבוע הראשון לה. עיקר ההיעדרויות מוסברות בשירות מילואים, טיפול בילדים ללא מסגרות וחרדה. בנוסף, כ-25% מהמפעלים דיווחו על בעיות בשינוע סחורה ובכ-20% בקירוב דיווחו על בעיות של אספקה במהלך השבועיים האחרונים. על הסקר השיבו 115 מפעלים בתעשייה הישראלית והוא נערך ב-17-19 באוקטובר.

לפי הסקר, רק 12% מהמפעלים פועלים במתכונת מלאה. 21% מהמפעלים ציינו כי חסרים להם יותר ממחצית מהעובדים - ירידה לעומת שיעור של 29% בשבוע הראשון ללחימה. בשבוע הראשון ללחימה 29% מהמפעלים השיבו שאינם עובדים כלל ואילו השאר עבדו במתכונת חלקית עד מלאה. בשבוע השני שיעור המפעלים הסגורים ירד לכ-14%.

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים (צילום: מנחם רייס)
נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר | צילום: מנחם רייס

נתוני הסקר משקפים את השפעת ההחרפה בחזית הצפונית על פעילות התעשייה: בעוד שבשבוע הראשון למלחמה רק 3% מהמפעלים שדיווחו כי נסגרו היו מאזור הצפון כולל חיפה, בשבוע השני שיעורם כבר זינק ל-20%. שיעור המפעלים הסגורים בשאר הארץ למעט אזור הדרום נשאר יחסית זהה: יותר ממחצית מהמפעלים שדיווחו על סגירה מלאה בשבוע השני ללחימה היו מעוטף עזה וכ-27% מאזורי המרכז וירושלים. על המפעלים מאזור הדרום שאינו עוטף עזה שענו לסקר דיווחו כי חזרו לפעילות בשבוע השני ללחימה.

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים ד"ר רון תומר: "תוצאות הסקר משקפות את הפגיעה הקשה שמסבה המלחמה לפעילות התעשייה והקושי שתחתיו החברות נאלצות לפעול. ממשלת ישראל צריכה להבין שהתעשייה היא החזית של העורף והעובדים בה הם לוחמי העורף ועליה לעשות הכל על מנת להבטיח את הרציפות התפקודית בתעשיה ובשרשראות האספקה ולתמוך בה ובעובדים".