מצב החירום שהוכרז בעורף, הלחימה המתמשכת בדרום וחדירות המחבלים יוצרים שיבושים נרחבים בפעילות המשק. עובדים רבים נותרו בבתיהם, בין שבעקבות השבתת פעילות בתי הספר או הסיכון הכרוך ביציאה מהבית. חלק ממקומות העבודה העוסקים בפעילות פנאי כמסעדות ובתי קפה מושבתים. עובדים שבכל זאת מנסים להגיע לעבודה נתקלים בצמצום ניכר בשירותי התחבורה הציבורית, לאור גיוס נהגים וחלק מהאוטובוסים למאמץ הלאומי ולהסעת חיילים ואנשים מילואים.

לאור המצב הביטחוני, רשות המסים פתחה אתמול (שבת) את מוקד קרן הפיצויים המטפל בנזקים הישירים שנגרמים לביתם ולרכושם הפרטי והעסקי של אזרחי מדינת ישראל. המערכת מיועדת לטפל בתושבי ישראל או חברות שרכושם נפגע כתוצאה מפעולת המלחמה.

המוקד הטלפוני זמין לפניות הציבור במספר 4954* בין השעות 08:15 ל-19:00, עד להודעה חדשה. לאור פניות רבות למוקד המידע של הקרן לדיווח על נזק ישיר בקרן מבקשים מהציבור להגיש תביעה מקוונת ומפנים לקבלת מידע בדף הייעודי שפתחו בנושא בקישור כאן.

לפי רשות המסים, במקרים שבהם יש צורך בבדיקת שמאי ו/או מהנדס - יישלח לנכס שנפגע איש המקצוע, על מנת להעריך את הנזק שנגרם. במקרה של נזק לרכב: יש להכין אישור משטרה חתום על ידי קצין משטרה.

נפילת רקטה בתל אביב (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
נפילת רקטה בתל אביב. שאלת הפיצוי על אובדן ימי עבודה ממתינה להכרעת הממשלה | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

תושבי יישובי עוטף עזה, הנחשבים ליישובי ספר, זכאים להגיש תביעות פיצויים גם עבור הפסדים כלכליים שספגו כתוצאה מאירועי הלחימה - מה שברשות המסים מכנים "נזק עקיף" או "מסלול אדום".

תחת ההגדרה של נזק עקיף המזכה בהגשת תביעה כוללת רשות המסים אובדן שכר עבודה ביישובי ספר כתוצאה מהנחיות פיקוד העורף; ונזק רכושי לעסקים המצויים ביישוב ספר ושהוכח קשר סיבתי בין הנזק לפעולות המלחמה. את התנאים למשך הפסקת הפעילות המזכה בפיצוי על נזק עקיף לפי סוג העסק אפשר למצוא באתר רשות המסים.

שאלת הפיצוי על אובדן שכר של מי שאינם מתגוררים ביישובי ספר ושנעדרו מעבודתם כתוצאה מציות להנחיות פיקוד העורף - פחות ברורה. כדי שרשות המסים תוכל לפצות אנשים אלו נדרשות תקנות שיועברו בהחלטת ממשלה. ההסתדרות ניסחה מסמך שאלות ותשובות על הסוגיות המרכזיות שעדיין פתוחות בענייני עבודה בעת המצב המיוחד בעורף, ואנחנו מביאים פה את עיקריו.

האם מעסיק יכול לחייב אותי לבוא לעבודה אם מקום העבודה נמצא באזור שפיקוד העורף הורה לסגור בו מקומות עבודה שאינם חיוניים?
לא, אך יש לשים לב שהנחיות פיקוד העורף אומרות שניתן לקיים פעילות במקומות עבודה שבהם אפשר להגיע למרחב מוגן תקני בזמן ההתגוננות. למעסיק אסור לפטר עובדים שנעדרו ממקום עבודתם כתוצאה מהוראות שניתנו בעקבות קיומו של מצב מיוחד בעורף. הכלל תקף גם עבור עובדי קבלן וכח אדם.

האם מעסיק יכול לחייב אותי לבוא לעבודה אם פיקוד העורף הורה לסגור את מוסדות חינוך שבו לומדים ילדיי?
ההגנה מפני פיטורים ניתנת להורה אחד בלבד. עובד רשאי להיעדר מעבודה בעקבות סגירת מוסד חינוך בשל הנחיית פיקוד העורף בהתקיים כלל התנאים הבאים:
1. הילד נמצא בהחזקתו הבלעדית של העובד/ת או שהעובד/ת הוא הורה עצמאי - או שבן/בת הזוג של העובד/ת לא נעדר מעבודתו או שנבצר ממנו להשגיח על הילד.
2. במקום העבודה של העובד/ת או בן/בת זוגו לא נמצא סידור הולם להשגחה על הילד.
3. גילו של הילד עד 14 שנים, או שגילו של הילד עד 21 והוא עם צרכים מיוחדים כהגדרתו בחוק חינוך מיוחד.
הכלל תקף גם עבור עובדי קבלן וכח אדם.

מבצע חרבות ברזל (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
כוחות צה"ל, היום. עובדי מפעלים חיוניים מחויבים להתייצב במקום העבודה | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

האם מעסיק יכול לחייב אותי לבוא לעבודה אם אני עובד במפעל חיוני או מפעל למתן שירותים קיומיים?
עובדים במפעל חיוני או במפעל למתן שירותים קיומיים נדרשים להתייצב לעבודה בשעת חירום, ואינם זכאים לקחת חופשה על חשבונם בתקופה זו, אלא באישור המעסיק ולתקופה שאישר. אם מוסד החינוך של עובדים אלו נסגר ואין לי מי שישמור על ילדיהם, אז בהתאם לחוק על המעסיק להתחשב במצבם המיוחד. עם זאת, חובת ההתחשבות המנוסחת בחוק היא עמומה וחלה לכאורה רק כלפי אישה עובדת ולא כלפי גבר עובד. בנוסף, במידה ומקום העבודה הוגדר כחיוני ניתן להעסיק את עובדיו גם בשעות נוספות בלי להחיל את חוק שעות עבודה ומנוחה.

איך אני יודע אם מקום העבודה שלי חיוני או שהעבודה שלי חיונית?
מפעל חיוני הוא מפעל או חלק ממפעל שהוכרז ככזה על ידי משרדי הממשלה שהוסמכו לכך, בהיותו חיוני לצורכי הגנה וביטחון או לקיום הספקה ושירותים חיוניים. מקומות עבודה המוגדרים חיוניים הם כאלה המספקים מוצרים או שירותים קיומיים כתשתיות מים, חשמל, דלק, גז, רפואת חירום או רפואה בקהילה, הספקת מזון, מוסדות רווחה ושירותים תומכים, שירותי תחבורה, נמלים, רשויות מקומיות, משרדי ממשלה ומפעלים התומכים את הצבא וכדומה.

עובד המועסק במפעל חיוני צריך לקבל הודעה על כך ממעסיקו עם תחילת עבודתו. אם לעובד יש ספק לגבי הגדרת מקום עבודתו כ"חיוני" נדרש לפנות למעסיק לקבלת התעודה המודיעה על היותו של המפעל חיוני. ניתן למצוא את רשימת המפעלים החיוניים באתר משרד הכלכלה בקישור כאן.

תחנת המשטרה השרופה בשדרות (צילום: AP)
תחנת המשטרה בשדרות, שנשרפה בקרב נגד מחבל | צילום: AP

אם נעדרתי מהעבודה בהתאם להנחיות פיקוד העורף, האם מגיע לי שכר על הימים האלו?
כאמור, לפי הנחיות רשות המסים, בשלב זה רק עובדים ביישובי ספר (יישובי עוטף עזה) זכאים לפיצוי על אובדן שכר עבור ימים שבהם נעדרו ממקום העבודה בשל הנחיות פיקוד העורף. עבור שאר העובדים השאלה עדיין פתוחה ותלויה בהחלטת הממשלה, שתידרש להתקין תקנות ייעודיות לשם כך.

במבצעים ואירועי לחימה קודמים הממשלה הסדירה את תשלומי השכר לעובדים שנעדרו מעבודתם בשל הוראות פיקוד העורף. כמו כן ההסתדרות חתמה על הסכמים קיבוציים עם מדינת ישראל וארגון המעסיקים, ובעקבותיהן שולם שכר לעובדים במידה והם נעדרו בעקבות החלטה של פיקוד העורף. צווי ההרחבה שהוצאו לאחר חתימת ההסכמים החילו את הוראותיהם על עובדים כל המעסיקים באזור שהוגדר בתקנות.

המעסיק שלי החליט על דעת עצמו לסגור את מקום העבודה, בלי שהנחיות פיקוד העורף חייבו אותו - מה הזכויות שלי?
במקרה שבו המעסיק בחר מיוזמתו לסגור את מקום העבודה, המעסיק רשאי להוציא את עובדיו לחופשה כפויה ולנכות את ימי החופשה ממכסת ימי החופשה שצברו - ובלבד שהחופשה לא תעלה על שבעה ימים רצופים. אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים, המעסיק לא רשאי לכפות עליו לצאת לחופשה והוא יידרש לשלם לעובד שכר מלא או שלא להוציאו לחופשה מעבר למכסה שצבר.

מקום העבודה שלי עובד כרגיל אבל אני חושש/ת לצאת מהבית - האם מגיע לי שכר?
יש לפעול לפי הנחיות פיקוד העורף. בהתאם להנחיות הנוכחיות של פיקוד העורף כיום ניתן לקיים פעילות במקומות עבודה שבהם אפשר להגיע למרחב מוגן תקני בזמן ההתגוננות.