"במועצה האזורית אשכול - כל מקום שהמדינה נכנסת היא רק מפריעה לנו, גם משרד התיירות וגם כל גוף אחר, גם רחל, גם משרד הפנים", אמר היום (רביעי) ראש המועצה האזורית אשכול גדי ירקוני בוועדת הכספים. הוועדה דנה בהיערכות הממשלה למתן תקציב לתוכניות פינוי היישובים בדרום ובצפון בעקבות המלחמה.

"היה הסכם שאנחנו מפנים את התושבים שלנו לאן שאנחנו יודעים ומאומנים, ומדינת ישראל צריכה רק לעשות דבר אחד: להעביר צ'ק למלון. המדינה לא יודעת לטפל בתושבים ולא בקהילות, אנחנו עוברים כקהילות כגוף אחד, אל תתערבו לנו, כל פינוי שהמדינה חשבה שהיא ידעה - זה הסתבך.

"כל היום במה אני מתעסק? פעם אחת משרד האוצר מתערב, פעם אחרת משרד התיירות מתערב, לא העבירו שקל. שלוש פעמים ביום אני מתעסק בפינוי. תגידו לכל המשרדים המפוארים תעזבו אותנו, שרק האוצר ייתן לנו את הכסף לשלם למלונות, הם רוצים לזרוק אותי. לא צריך את משרד התיירות, לא את רח"ל ולא את משרד הפנים. יש לנו חברה שאנחנו עובדים איתה, היא דואגת לכל הצרכים, תעזבו אותנו, תנו לנו לבד. כל ראשי המועצות שלי ושלידי זו עמדתם".

גדי ירקוני
ראש המועצה האזורית אשכול גדי ירקוני. "אל תתערבו לנו, כל פינוי שהמדינה חשבה שהיא ידעה - זה הסתבך"

במהלך הדיון עלה כי יש כ-3,000 חדרים פנויים בבתי המלון בפיזור בכל חלקי הארץ למעט האזורים המפונים והמטווחים, חלקם מיועדים למפוני קריית שמונה שטרם התפנו.

חנוך ברש, משרד התיירות: "המשרד טיפל בפינוי קריית שמונה: 13 אלף פונו מקריית שמונה, 3,500 איש נותרו שם, חצי לא רוצים להתפנות, חצי אנחנו בודקים איך לפנות אותם". ברש הוסיף כי "קיבלנו את השרביט לפינוי הדרום רק היום, היינו אחראים לפינוי ישובים 2-3 שפונו בצפון, ומאות תושבים בלבד באשקלון, יש לומר שאין כמעט חדרי מלון פנויים"

איציק גיא, מרשות חירום לאומית ציין לעניין אשקלון כי הגדרתה שונה משל הישובים המפונים האחרים: "הוחלט לאפשר למחוסרי מיגון לצאת מהעיר, היקף תושבים של 70 אלף איש, ו-3,000 קשישים הזקוקים לסיוע, זה ההיקף שאישרנו לרשות במסגרת מה שתוקצב ע"י האוצר. 59 אלף איש יצאו מאשקלון, חלקם כבר בתחילת הלחימה, אנחנו לא יודעים אם יצאו אנשים שעונים לקריטריונים, אנחנו ממפים את זה עם הרשות, עכשיו אנחנו מוודאים עם הרשות שמי שעונה לקריטריונים ישופה".

זירת פגיעה ישירה באשקלון (צילום: דוברות עיריית אשקלון)
זירת פגיעה ישירה של רקטה באשקלון | צילום: דוברות עיריית אשקלון

ח"כ קרין אלהרר: "יש אנשים באשקלון ללא ממ"דים, עם צרכים מיוחדים, שאין להם סיוע. אני מבינה שלמדינה יש כל מיני שיקולים, בניהם מורל, אבל אני לא מקבלת שמפקירים אנשים בגלל כל מיני שיקולים לא עניינים, אנחנו צריכים לדאוג לביטחון שלהם קודם כל. אנשים שקיבלו הודעת פינוי לקריית שמונה הגיעו למלון שאמרו להם, ואז אמרו להם מצטערים אין מקום. זה לא יכול לקרות.

"יש דירות Airbnb שלא עושים בהם שימוש, הם אומרים שהמדינה לא יכולה להתמודד מולם, בירוקרטיה יכולה לסכל את כל האירוע, אבל זה צו השעה להסיר חסמים. המלונות לא יספיקו, יש רשימה של דירות שקיבלו טופס 4, ואפשר לבקש מאותם בעלי דירות בתשלום סמלי, לקבל את הדירות האלה. לאזרחים מספיק קשה, צריך שיהיה טלפון אחד שיוכלו לפנות אליו".

ח"כ ולדימיר בליאק: "הייתי בימים האחרונים ב-10-12 בתי מלון, פגשתי בנתניה לא מעט תושבים משדרות שהתפנו עצמאית, והם מתממנים כרגע מתרומות, דיברו על פתרונות ארוכי טווח, ולגבי מה שגדי אמר, נוכחנו לדעת שהרשויות המקומיות יודעות לנהל את זה הכי טוב. צריך לפתור את נושא המימון, משרד האוצר ומשרד הפנים שחררו את הכסף".

נתיב העשרה
היישוב נתיב העשרה אחרי פשיטת מחבלי חמאס

איתן כהן, משרד הפנים: "הקצנו כמעט 200 מיליון שקל". לשאלת יו"ר הוועדה השיב כהן כי הכסף טרם הוקצה בפועל: "הכסף צפוי לעבור בימים הקרובים, החל במקדמה ובהמשך את יתרת הסכום".

ח"כ גפני: "שמעתי את שר האוצר אתמול אומר שאין בעיה של כסף, שמעבירים, היינו מצפים שאתם כמשרד הייעודי, פה תגיד בוועדה שהעברתם כך וכך מקדמות, אני רוצה לדעת מתי תעבירו, אדבר עם השר גם".

ידידיה גרינוולד, נציג אגף תקציבים במשרד האוצר ציין: "הקצנו את כל התקציבים, הרשויות המקומיות יודעות שהן יכולות להתחייב בסכומים האלה, ברגע שתגיע אלינו פנייה עם כלל הסכומים הנדרשים למשרד הפנים, אני מאמין שכבר היום תועבר בקשה לוועדה עם הסכומים השונים, לצורך הפינוי העברנו תקציבים לכלל הרשויות לשוטף, כבר עברו 40 מיליון שקל לרשויות בדרום, בנוסף עוד כספים יוקצו דרך מנהלת תקומה עכשיו".

תושבים מתפנים מקריית שמונה במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: איל מרגולין, פלאש 90)
תושבים מתפנים מקריית שמונה, השבוע | צילום: איל מרגולין, פלאש 90

ח"כ גפני: "אני ממנה את ח"כ ינון אזולאי, אני רוצה לדעת היום מתי הכסף יוקצה למשרד הפנים ומתי לרשויות, עושים מאיתנו צחוק, אנחנו מדברים על 120 אלף פינויים, על כך שהשרים מדברים בתקשורת ובסוף אנחנו באים לכאן והכסף לא עבר. אם הרשויות יתחילו לקבל כסף העניין הזה יתחיל לעבוד, ברגע שעובר הכסף המצב משתנה".

במהלך הדיון הוצג מספר הטלפון של חמ"ל משרד התיירות, בו מרוכזים הנציגים של הגופים השונים למתן מענה לציבור המפונים: 03-6394980