ענף החקלאות נפגע דרמטית במלחמה, בראש ובראשונה בגלל מחסור בידיים עובדות אבל גם בגלל קושי להגיע לשטחים החקלאיים. ברקע הלחימה מאחורי הקלעים הולכת ומתפתחת בעיה שמאיימת על היכולת של ישראל להבטיח תוצרת חקלאית ואת הביטחון התזונתי של הציבור. 

• התפרצות תחלואה במשקים - בגלל המחסור בעובדים זרים
• "אני במילואים, הלך הייבול": מצוקת החקלאים בדרך לצלחת שלנו
• התוכנית של האוצר: מענקים של 3,000 לעובדים בחקלאות
• בן גביר מתנגד להכנסת עובדי חקלאות מיהודה ושומרון

דוח שמפרסם ארגון השומר החדש מעלה כי 19% מהחקלאים בישראל דיווחו על עצירה מוחלטת של הפעילות המשקית ועוד 70% דיווחו על פגיעה חלקית. עיקר הפגיעה היא בענפי גידול הירקות, פירות עופות ופרחים.

מדובר בתוצרת שמגודלת בעיקר בקצוות של מדינת ישראל - בגליל העליון ובעוטף עזה. הפגיעה בדרום מעט חמורה יותר משום שחלק מהמשקים עלו באש, אך בבחינת התפעול היומיומי הנזק למשקי הצפון כמעט זהה. זאת משום שבשני האזורים, החקלאים פונו ומוגבלים מאוד ביכולתם להגיע לעיבוד השדות והחממות.

טנק צה"ל בשדה חקלאי סמוך לגבול עם לבנון (צילום: אייל מרגולין, Flash90)
טנק בשטח חקלאי בצפון. החקלאים לא מסוגלים להגיד לשדות | צילום: אייל מרגולין, Flash90

עוד עולה מהנתונים כי 9% מהחקלאים מעריכים כבר עתה שהם לא יחזרו למשקים שלהם ולא יחדשו את הפעילות גם לאחר המלחמה. מימוש איום זה מהווה פגיעה של כ-10% בתוצרת החקלאים של מדינת ישראל. 52% מהחקלאים אומרים כי הם מקווים לחזור לפעילות רגילה ו-34% בטוחים שיחזרו לפעילות רגילה.

שאלת המפתח היא גידול הירקות בדרום, ובמיוחד גידול העגבניות. 70% מהירקות בישראל מגודלים בעוטף עזה והגידולים באזור זה כבר נחתכו בחצי בהשוואה לתוצרת לפני המלחמה. מאז פרוץ המלחמה לא היו במשקים מספיק עובדים כדי לזרוע תוצרת חדשה.

עובד חקלאות בקיבוץ נחל עוז (צילום: אדי ישראל, Flash90)
מחסור חריף בעובדים (תמונת ארכיון) | צילום: אדי ישראל, Flash90

לחקלאים נדרשת תקופה של 100 ימים מזריעת העגבניות ועד שניתן לקטוף את התוצרת. מכאן שלאחר יותר מ-60 ימי לחימה, בעוד 40 יום צפויה מחסור חמור בעגבניות ברשתות המזון. המחסור בסחורה ובתוצרת צפוי להוביל לעליית מחירים לצרכנים.

80% מהמשקים מדווחים כבר עכשיו על מחסור בידיים עובדות. שליש מהחקלאים קיבלו סיוע מארגוני מתנדבים, אך במשקים עדיין נדרשים לעובדים מיומנים שיישארו לזמן ארוך. במשרד החקלאות בוחנים דרכים להביא עובדים זרים מחו"ל, אך במשקים מזהירים כי חלון הזמנים הולך ומצטמצם. עד כה ניסיונות משרד החקלאות לא הצליחו לענות על הצורך.

אבי דיכטר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר החקלאות אבי דיכטר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הניסיונות לגייס עובדים ישראלים למלא את החסר עד כה לא צלח. חקלאים מדווחים כי המשכורות המשולמות לעובדים בתחום לא תואמת את השכר שהעובדים הישראלים יכולים לקבל בענפים אחרים במשק, ולכן הם פשוט לא מגיעים.