איגוד המסעדות והברים, בראשותו של מנכ"ל האיגוד שי ברמן, שלח הבוקר הודעה למסעדנים ברחבי הארץ בה המליץ: פטרו או הוציאו לחל"ת את העובדים. זאת, לאור מודל הפיצוי המתגבש לעסקים על ידי משרד האוצר.

עוד נמסר כי לפי המסתמן, הממשלה תסייע בצורה חלקית מאוד בתשלום שכר העובדים, שגם לגבי ההוצאות הקבועות כמו שכר דירה וארנונה, הפיצוי יכסה חלק קטן ממנו.

"האינטרס שלנו הוא דאגה ושימור עובדינו. לאור מודל הפיצוי המתגבש, אנחנו סבורים שאתם צריכים לשקול שחרור עובדים לחל״ת על־מנת להציל את העסקים שלכם", נכתב בהודעת האיגוד למסעדנים.

תעשיית המסעדות בישראל מעסיקה כ-200 אלף עובדים. לפי נתוני חברת המידע העסקי CofaceBDi, בעשרת הימים הראשונים של המלחמה, עמד אובדן ההכנסות בענף בתי הקפה והמסעדות על כ-350 מיליון שקל, כאשר מוערך כי בכל יום לחימה אובדן ההכנסות בענף בתי קפה ומסעדות מסתכם בכ-35 מיליון שקל.

מסעדה סגורה (צילום: דוד כהן, פלאש/90 )
מסעדה סגורה (אילוסטרציה). "העסקים הפתוחים סובלים מתנועת לקוחות דלה" | צילום: דוד כהן, פלאש/90

נראה כי עיקר הפגיעה הינה במסעדות יוקרה ובמקומות בהם הפעילות מבוססת בעיקרה על ישיבה במקום. לעומת זאת, מקומות המבוססים על משלוחים, כגון פיצריות, גם נפגעו, אך במידה פחותה.

"ענף בתי הקפה והמסעדות, שגם כך נחשב לאחד הענפים המסוכנים במשק, נפגע משמעותית בשל המלחמה", אמרה תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת CofaceBDi. "חלק מבתי הקפה והמסעדות סגורים בשל המצב, ואלו שפתוחים סובלים מתנועת לקוחות דלה, שכן הציבור ממעט לצאת מהבית, כאשר עיקר הפעילות הינה ממשלוחים.

"ככל שהלחימה תימשך, נראה בתי קפה ומסעדות כורעים תחת הנטל, כשחשוב לציין שבשנה החולפת הענף סובל מהאטה הכלכלית ומאי־הוודאות במשק, לצד התייקרות בחומרי הגלם והתחרות החריפה".