משבר יוקר המחיה הגלובלי שהחל ב-2022 הוא חלק מחיי היומיום בעולם כולו, עד כדי כך שנטמע בשפה - "Cozzie livs", סלנג בריטי למשבר, נבחר לאחרונה למילת השנה של אוסטרליה על ידי מילון Macquarie.

הדירוג השנתי של השבועון "אקונומיסט" קובע כי האינפלציה נותרה גבוהה ברחבי העולם. דירוג יוקר המחיה מבוסס על סקר יוקר מחיה של EIU שנערך בתאריכים 14-11 בספטמבר, ובו נבחנו מחיריהם של יותר מ-200 שירותים ומוצרים ב-173 ערים גדולות בעולם. לכן, כאמור, הסקר אינו מביא בחשבון את השפעות המלחמה בישראל. מחירי 200 מוצרים ושירותים שנבדקים עלו בממוצע של 7.4 אחוזים בשנה האחרונה. זוהי ירידה קלה מ-8.1 אחוזים ב-2022, אך עדיין הרבה מעל הממוצע של 2.9 אחוזים בחמש השנים הקודמות.

הדירוג מציב השנה את תל אביב במקום השמיני במדד הערים היקרות בעולם. בכך ירדה תל אביב מהמקום השלישי בשנה שעברה והמקום הראשון שכבשה ב-2021.

במקום הראשון ממוקמות סינגפור וציריך. סינגפור וציריך נמצאות שתיהן בפסגה כבר שנים ארוכות – סינגפור במקום הראשון ב-9 מתוך 11 השנים האחרונות, וציריך קפצה חמישה מקומות בשל התחזקות הפרנק מול הדולר השנה ביותר מעשרה אחוזים. ערים בצפון אמריקה ירדו בדירוג השנה: ניו יורק, שהיתה במקום הראשון בשנה שעברה לצד סינגפור, ירדה למקום השלישי לצד ג'נבה.

באנהופשטראסה ציריך שוויץ (צילום: gowithstock, shutterstock)
קפצה חמישה מקומות אל המקום הראשון. ציריך | צילום: gowithstock, shutterstock

התחזקות האירו מול הדולר

ערי מערב אירופה, כולל קופנהגן, דבלין ווינה, הן מחצית מ-20 המקומות הראשונים. עליית המחירים היא אחת הסיבות. והעובדה שהבנק המרכזי האירופי העלה את הריבית שש פעמים ב-2023 כדי לבלום את האינפלציה גרמה לאירו להתחזק ב-7 אחוזים מול הדולר. הונג קונג במקום החמישי, בשישי הונג קונג, פריז בשביעי, תל אביב וקופנהגן בשמיני ובעשירי סן פרנסיסקו. העיר הזולה ביותר בעולם נשארה דמשק, למרות עלייה של 321 אחוז במחירי המוצרים והשירותים הנמדדים.

בערים סנטיגו דה קרטרו ואגואס קליינטס במקסיקו נרשמה עליית המחירים החדה ביותר, בשל התחזקות הפסו מול הדולר. גם בבירת קוסטה ריקה, סן חוזה, עלו המחירים בחדות.

מבחינת ירידות מחירים – השבועון מציין את עשר הערים שבהן הירידות החדות ביותר. ארבע מהן בסין, שעדיין מתאוששת מסגרי הקורונה; וברוסיה הרובל צנח בשל הוצאות צבאיות של המלחמה עם אוקראינה והסנקציות המערביות שנגדה.

הדוח של השנה שעברה הסתיים באופטימיות – בתחזית כי מחירי האנרגיה ירדו ובעיות שרשרת האספקה שנבעו מן הקורונה ייפתרו. אך השנה הדוח מסתיים בתחזית פסימית יותר – סביר להניח שהריבית לא תרד בקרוב, טוענים שם, מה שיגביל את הצמיחה הכלכלית; מחירי האנרגיה עלולים לעלות שוב אם מלחמת ישראל-חמאס תתפשט ברחבי המזרח התיכון; ואל ניניו - שהחלה ביוני ותימשך גם בשנה הבאה - עדיין עשויה להעלות את מחירי המזון.