מועצת החלב, התאחדות יצרני החלב ואגודת מגדלי הצאן עתרו הבוקר (שני) לבג”צ נגד הצו של השר סמוטריץ' לביטול המכס על חלב מיובא למשך 3 חודשים. הארגונים כינו את המהלך של שר האוצר "צו להריסת משק החלב". לטענתם, מדובר ב"הפרה בוטה של הההסכמים שעליהם חתומה המדינה מול משק החלב".

סיקור N12

בהודעה שפרסמו יצרני החלב טענו כי הרקע למהלך הוא "מניפולציות של בעלי עניין מקרב רשתות השיווק והיבואנים על מנת לייצר אווירה של מצב חירום שבגינו יש צורך לבטל את ההגבלות על ייבוא חלב".

בעתירתם, טוענים יצרני החלב כי רשתות השיווק יצרו מצב של חוסר מדומה בחלב בפיקוח וגם שקיבלו פניות לא הגדילו את ההזמנות. כמו כן, הצו שפרסם השר מאפשר ייבוא של כל סוגי החלב, כולל חלב עיזים - דבר שמוכיח לטענתם כי לא נעשה במטרה לענות על מחסור בחלב בקר. בנוסף, הם כותבים כי תהליך קבלת ההחלטה התקבל ללא כל תהליך מנהלי תקין ותוך התעלמות מכלל ההערות שהוגשו, כולל במכתב חריף שהוציא שר החקלאות שהינו המשרד האמון על משק החלב. טרם חתימת הצו עדכנה מועצת החלב את משרד האוצר והחקלאות כי מחלבת רמת הגולן תגדיל את יצור החלב שבפיקוח, דבר שנתן מענה לכלל הביקושים במשק.

חלב (צילום: תוכנית חיסכון, קשת 12)
צילום: תוכנית חיסכון, קשת 12

איציק שניידר, מנכ”ל מועצת החלב: "מדובר בצו שישרת את היבואנים ובעלי הרשתות ששוב יעשו קופה על חשבון הציבור תוך פגיעה אנושה במחלבות, בייצור המקומי ובביטחון המזון. אגף התקציבים עשה טעות שהמליץ לשר להפר הסכם חתום עם ענף החלב. פעם הסכם עם האגף היה משהו משמעותי, מהיום אין סיבה לחתום על הסכמים שכעבור חודש מופרים בצורה גסה".

"לא אקבל מציאות של מחסור על המדפים"

בעת הכרזתו על ביטול המכס על חלב מיובא, הצהיר שר האוצר סמוטריץ' כי "יותר מדי פעמים בשנים האחרונות אזרחי ישראל הגיעו למרכולים ורשתות השיווק ולא מצאו חלב על המדפים. זו מציאות שאני לא מוכן לקבל, נקודה. בתקופה האחרונה קיימתי שיח מעמיק עם גורמי המקצוע וכלל השחקנים במשק החלב ובחנתי מספר דרכים לטיפול במחסור בחלב. בשבוע שעבר פרסמתי להערות הציבור צו המבטל בהוראת שעה את המכס שמושת היום על ייבוא חלב. שמעתי את הערות הציבור, נפגשתי עם חקלאים ומועצת החלב ושקלתי בכובד ראש ובאחריות רבה את הצו".

הוא הוסיף: "בשלושת החודשים הקרובים נבחן את השפעות הצו על השוק גם ביחס לכמות וגם ביחס למחיר וניכנס לשיח אינטנסיבי עם כלל השחקנים במשק החלב כדי לבחון את התיקונים שנדרש לבצע בכדי להבטיח אספקה שוטפת ומחיר אופטימלי של חלב ומוצריו".