הקרב על הגז נמשך: שר האנרגיה והתשתיות, ישראל כ"ץ, שלח בשבוע שעבר (רביעי) מכתב חריף לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' – ותקף את עמדת משרד האוצר ולפיה יש לעצור את קידום היתרי הייצוא של הגז הטבעי. "יש בהתנהלות זו משום ניסיון למנוע מאיתנו יכולת לקדם יוזמות ולקבל החלטות בזמן הקרוב. זוהי שעת כושר ויש בידינו האפשרות להוביל לחיזוק מעמדה המדיני של ישראל - באזור ובעולם", כתב כ"ץ. לפי שעה, התכנון הוא לאשר את היתרי הייצוא ב-8 באוגוסט.

לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן

במכתבו השר כ"ץ כתב כי: "אני מודע היטב לעובדה שסוגיית פיתוח משק הגז הטבעי הינה סוגיית כבדת משקל הן בהיבט המדיני, והן בהיבט הכלכלי והחברתי. בשל כך, כבר לפני מספר חודשים הנחתי את מנכ"ל משרדי להוביל, יחד עם גורמי המקצוע במשרד, עבודת מטה מקיפה בכל הקשור לאפשרויות הרחבת היקף ייצור הגז הטבעי והגדלה אפשרית של יצוא הגז הטבעי מישראל - תוך הבטחת האספקה הנדרשת לשוק המקומי".

השר כ"ץ התייחס לטענותיו של שר האוצר - וקרא לו לשתף פעולה: "זוהי שעת כושר ויש בידינו האפשרות להוביל לחיזוק מעמדה המדיני של מדינת ישראל, באזור ובעולם, לצד הבטחת מקורות הכנסה גדולים למשק הישראלי והבטחת היציבות הכלכלית לעשורים הקרובים. על כולנו מוטלת החובה למלא את חובתנו כנבחרי ציבור באחריות ובמסירות, כפי שמצופה מאיתנו, ולפעול יחד לטובת מדינת ישראל".

רה"מ נתניהו ידרש להחליט בסוגיה, בעלת המשמעות האסטרטגית והגיאו-פוליטית, בין עמדת שר האנרגיה כ"ץ שדורש להמשיך לקדם את היתרי הייצוא לעמדת שר האוצר סמוטריץ' ובכירי משרדו שדורשים לעצור את התהליך ולכנס צוות מקצועי.

מאגר תמר, ארכיון (צילום: אלבטרוס)
באוצר מתנגדים: "מדובר בהחלטות כבדות משקל בעלות משמעות אסטרטגית לישראל". ארכיון | צילום: אלבטרוס

שר האוצר סמוטריץ' שלח אתמול מכתב לרה"מ, ובו כתב: "מדובר בהחלטות כבדות משקל, בעלות משמעות אסטרטגית וגיאו-פוליטית למדינת ישראל, הדורשת ראייה כוללת איזון בין כלל השיקולים... אני מבקש שתנחה לבצע עבודת מטה אשר תסתיים בתוך חודשים ספורים".

קודם לכן, גם יוגב גורדוס, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, שלח מכתב למנכ"ל משרד האנרגיה, קובי בליטשטיין, ובו הדגיש את הצורך בבחינת מדיניות הייצוא: "קבלת החלטות בסוגיות חשובות אלו, לפני בחינת מדיניות ייצוא הגז, תגביל את היכולות לקבוע מדיניות יצוא עדכנית ותפגע ביכולת להתאים אותו לצרכיה של מדינת ישראל...התחייבות לקצב יצוא מואץ מידי של גז טבעי עלולה לסכן את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל.

ישראל כ"ץ (צילום: פלאש/90 )
השר כ"ץ: "בכוונתי לנצל את הרשות והסמכות שניתנו לי מתוקף תפקידי כדי לקבוע את מדיניות יצוא הגז" | צילום: פלאש/90

עוד הוסיף גורדוס: "מדיניות לא מחושבת עלולה להביא להתייקרות הגז הטבעי למשק המקומי, אשר תקבל ביטוי בעיקר בעלויות ייצור החשמל ועל ידי כך לפגיעה במשק ולעלייה ביוקר המחיה בישראל. אבקש להתחיל את עבודת הצוות באופן רשמי וללא דיחוי".

במכתב התגובה של השר כ"ץ לסמוטריץ', הוא הבהיר שהנושא בתחומי אחריות משרדו: "זוהי לא הפעם הראשונה בעת האחרונה בה אני למד מהתקשורת על עמדותיהם של אנשי משרדך ביחס לסוגיית יצוא הגז, אשר מצויה תחת הסמכות הבלעדית של משרדי. ואני סבור כי יש בהתנהלות זו משום ניסיון למנוע מאיתנו יכולת לקדם יוזמות ולקבל החלטות בזמן הקרוב בנושא יצוא הגז".

כ"ץ גם תקף את עמדת בכירי משרד האוצר: "אין להם כל סמכות בנושא, וראוי שיעסקו בתחומים הנתונים לתחומי אחריותם. בכוונתי לנצל את הרשות והסמכות שניתנו לי מתוקף תפקידי כדי לקבוע את מדיניות יצוא הגז של ישראל, תוך דאגה למשק המקומי, שקלול הנושאים הגאו-פוליטיים ושמירה על המאזן הנכון בין טובת האינטרסים הלאומיים והכלכליים של אזרחי מדינת ישראל".