משלמים ריבית גבוהה על המינוס? לא מדובר בגזירת גורל. בנק ישראל פרסם אתר חדש להשוואת הצעות הבנקים במגוון תחומים, בין היתר - ריבית על פקדונות וריבית על המינוס. באתר תוכלו לראות כמה ריבית כל אחד מהבנקים גובה מלקוחותיו על פעולות ומוצרים. עם הידע הזה אפשר להתקשר לבנקאי ולנסות להתמקח - או אולי אפילו לעבור בנק.

החלק החדש באתר בנק ישראל, שנקרא "קו המשווה", מרכז בעצם כמה כלים שהבנק הציע עד היום, יחד עם כלים חדשים להשוואה בין הבנקים. כך לדוגמה, ניתן לבדוק כמה ריבית גובים הבנקים בממוצע על משכנתאות, פקדונות, אוברדראפט ועוד.

המטרה, כך אומרים בבנק ישראל, היא להגביר את התחרות בין הבנקים ולהגיש את המידע ללקוחות. "החשיפה למוצרים פיננסיים שונים וההשוואה ביניהם מסייעים לחזק את יכולת המיקוח של הצרכנים, זהו שלב נוסף בצעדי הבנק להעברת הכוח ללקוח", מסר נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון.

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון (צילום: חדשות 12)
נגיד בנק ישראל, אמיר ירון | צילום: חדשות 12

תמיד כדאי להתקשר ולהתמקח

בפשטות, כל אחד מאיתנו מקבל כעת כלי חדש שיכול לעזור בלקבל הצעות טובות יותר מהבנקים על מוצרים בסיסיים. כך לדוגמה לקוח שמעוניין בפיקדון לשנה, יכול להיכנס לאתר "הקו המשווה" ולהשוות בין הצעות הבנקים השונים. אחר כך, אפשר להתקשר לבנק, לברר איזו ריבית מציעים לכם - ולהתמקח לפי הנתונים ההשוואתיים שנמצאים באתר.

ובאמת, ממשחק קצר עם הכלי החדש עולה תמונה של שוני גדול בין הבנקים. כך לדוגמה, בריבית על האוברדראפט ניתן למצוא בנקים שגובים בממוצע ריבית של כ-7.9% - לעומת בנקים שגובים גם 15% בממוצע על אותו מוצר. 

עם זאת, חשוב להזכיר שמדובר בריבית ממוצעת - בין כל לקוחות הבנק שנמצאים במינוס, חלקם במינוס עמוק שגורר ריבית גבוהה, וחלקם במינוס "נמוך" יחסית שגורר ריבית נמוכה יותר. בנקים שיותר מלקוחותיהם נמצאים במינוס עמוק, יראו בהשוואה כאילו הם גובים ריבית גבוהה - למרות שיתכן שלכם, בטלפון או באתר, יציעו ריבית נמוכה יותר. בכל אופן, תמיד כדאי להתקשר ולהתמקח.

לאחרונה, יצאו הבנקים בהצעות שונות לגבי ריבית העו"ש וריבית המינוס. כך לדוגמה, בבנק הפועלים הציעו "חשבון עו"ש מקזז" - ימי המינוס יתקזזו עם ימים שבהם הלקוחות נמצאים בפלוס, ובכך הריבית על המינוס תקטן באופן יחסי. בבנקים אחרים יצאו עם הצעות דומות, או עם הנחות קבועות על ריבית המינוס.