תכנית תלושי המזון של דרעי יוצאת לדרך, אך לפי טיוטה עדכנית - היא תסייע בעיקר למשפחות מרובות ילדים, בעוד משפחות חד-הוריות וניצולי שואה יקבלו מעט סיוע אם בכלל. מה כולל המתווה המתגבש - וכמה תקבל כל משפחה?

התכנית מפלה לטובה משפחות חרדיות

למעלה מ-150 אלף משפחות בישראל סובלות מחוסר ביטחון תזונתי. תכנית "תווי המזון" שמקדם שר הפנים משה ארבל, כחלק ממדיניות של השר לשעבר אריה דרעי, אמורה לענות על הצורך הזה - והיא גם אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות של מפלגת ש"ס.

אך כעת, כשהתכנית עומדת לצאת לדרך, נראה שהקריטריונים מפלים לטובה משפחות מרובות ילדים, בעוד אוכלוסיות נזקקות אחרות נשארות מחוץ לתכנית. הנוסח המעודכן של התקנות מציע להעניק למשפחות הזכאיות הנחה של כ-70% בארנונה תלוש בשווי של עד 2,400 שקלים בחודש: 300 שקלים לכל אחד מבני הזוג, ועוד 225 שקלים עבור כל ילד. מדובר בקריטריון שבו נכללות בעיקר משפחות מרובות ילדים, ומתוכן בעיקר משפחות חרדיות.

לעומת זאת, נשים חד-הוריות שמתקיימות ממזונות יקבלו עד 600 שקלים בחודש בלבד, עבורן ועבור בני זוגן, ולא יקבלו תלושים כלל עבור הילדים. במשרד האוצר ובביטוח הלאומי ביקרו את הקריטריון שקבע משרד הפנים, והזהירו כי כ-50 אלף ילדים נזקקים ישארו ללא סיוע.

אבסורד נוסף הוא שזוגות עובדים, הזכאים להבטחת הכנסה בשל משכורתם הנמוכה, יהיו זכאים לתווים בשווי של 150 שקלים עבור כל אחד מבני הזוג, ולא יקבלו סיוע עבור ילדיהם. בטיוטה העדכנית שהועברה למשרדי הממשלה ולייעוץ המשפטי, נותרו מחוץ לטווח הזכאות גם שיעור ניכר מניצולי שואה.

הבסיס לתכנית: תווי מזון שהגיעו בעיקר לחרדים

התכנית הנוכחית של משרד הפנים מתבססת במידה רבה על תווי המזון שקידם השר לשעבר אריה דרעי בתקופת הקורונה. תכניתו של דרעי ספגה ביקורת רבה, כשלפי נתונים הגיעה באופן לא פרופורציונלי למשפחות חרדיות - בעוד נכים וקשישים נותרו מחוץ למעגל הזכאות.

לפי ניתוח שערכו באגף התקציבים באוצר, שיעור המשפחות באי ביטחון תזונתי בקרב החרדים עומד על 16%, בעוד 32% מהמשפחות קיבלו תווי מזון בקורונה. לעומת זאת, 42% מהמשפחות הערביות מוגדרות באי-ביטחון תזונתי, בעוד רק 17% מהמשפחות קיבלו בפועל את תווי המזון.

אילוסטרציה דתיים (צילום: Gettyimages IL)
32% מהאוכלוסייה החרדית תהיה זכאית להטבות. אילוסטרציה | צילום: Gettyimages IL

על מנת לענות לחלק מהביקורת, שיפרו במשרד הפנים את התכנית מימי הקורונה, כך שיותר מהמשפחות העובדות והאזרחים הוותיקים הנזקקים יהיו זכאים להנחה באופן אוטומטי. במשרד האוצר ובביטוח הלאומי מסרו בתגובה לעדכון כי ההצעה נותנת מענה לחלק מהבעיות שהועלו, אך עדיין אינה חפה מקשיים.

הפגישה המכריעה בנושא

לפני שתצא לדרך, תוכנית תלושי המזון עוד טעונה אישור משפטי. במשרד המשפטים ביקרו נוסח קודם של התכנית, אך כעת אחרי תיקונים מסוימים, נראה שהנוסח הנוכחי יאושר - זאת על אף האפליה לטובתן של המשפחות מרובות הילדים.

היום התקיימה פגישה סוערת בין נציגי היועצת המשפטית לממשלה לבין אנשי האוצר והפנים. גורמים שנכחו בפגישה סיפרו ל-N12 כי במשרד הפנים נחושים לקדם את התכנית במתווה הנוכחי, וכעת העניין מחכה לאישור היועצת המשפטית לממשלה.

תגובת משרד הפנים: "פרוייקט תווי המזון אשר ייצא לדרך בימים הקרובים הינו מכוח החלטת ממשלה ממאי 2023. אמות המידה אשר גובשו בשיתוף משרד האוצר, ביטוח לאומי ומשרד המשפטים תפורסמנה כמקובל עם אישורן הסופי".