חברות הביטוח מרבות לאחר בתשלומים למבוטחים, אבל בהיעדר יכולות אכיפה - אלה נותרים פעמים רבות בלי ברירות, ומחכים חודשים או שנים לפיצוי שמגיע להם. חוק חדש שיעלה היום (ראשון) לאישור בוועדת השרים לחקיקה, אמור לייצר הרתעה מול חברות הביטוח ולתת כלים נוספים למבוטחים.

את החקיקה קידמה השרה לשוויון חברתי לשעבר מירב כהן, והיום יעלה אותה לאישור יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן. בשיחה עם N12, אמרה חה"כ מירב כהן: "חברות הביטוח מקשות יום יום על אנשים בשעתם הקשה ובמקרים מסויימים ממש מנצלות את הצורך הדחוף שלהם בסיוע, על מנת לתת להם הרבה פחות ממה שמגיע להם. כללי המשחק בתחום הביטוח בישראל מייצרים לחברות הביטוח תמריץ לפעול ב'שיטת מצליח': לומר קודם כל 'לא' ורק מי שמעז להאבק בבתי משפט מצליח לקבל את המגיע לו".

יו"ר הוועדה למען שורדי השואה, ח"כ מירב כהן (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
חה"כ מירב כהן, ארכיון | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במרכזה של החקיקה עומדים שני שינויים משמעותיים:

הצעד הראשון - חברות ביטוח שיאחרו בתשלומים למבוטחים או ימנעו מהם תשלומים, יאלצו לשלם ריבית בהוראת הממונה על שוק ההון. נכון להיום, הסמכות להורות על ריבית מוגדלת נתונה רק לבית המשפט - אך לפי תזכיר חוק שנכתב במשרד המשפטים, בתי המשפט ממעטים להשתמש בה. במצב החדש, הממונה על שוק ההון יוכל לפסוק פיצוי בשיעור גבוה יותר במקרים המתאימים, ובכך יגבירו את ההרתעה מול חברות הביטוח במקרים של אי-תשלום או עיכוב בתשלום.

הצעד השני - הארכת תקופת ההתיישנות בתביעות לתגמולי ביטוח, כולל בביטוח חיים, ביטוח מחלות, וביטוח סיעודי. במצב החדש, תקופת ההתיישנות לא תהיה קצרה מ-12 חודשים מיום הגשת התלונה, אך לא ארוכה מארבע שנים. לעניין ביטוח חיים, ביטוח מפני מחלות וביטוח סיעודי, תוארך תקופת ההתיישנות לכשש שנים.