פורום העסקים, המונה את ראשי 150 החברות הגדולות במשק, הכריז אמש (ראשון) על שביתה בניסיון להיאבק בהשלמת החקיקה לביטול עילת הסבירות. בעקבות השביתה, שלא כוללת את כל החברות שבפורום, מרכזי קניות גדולים יישארו סגורים, ומרבית השירותים החיוניים ימשיכו לפעול. בקבוצת ביג עדכנו כי החל מהשעה 14:00 תתאפשר כניסה לסופרים וסופר פארם במרכזי הקניות.
יו"ר ההסתדרות בר-דוד איים לאחר אישור ביטול עילת הסבירות: "מרגע זה ואילך, לכל התקדמות חד צדדית ברפורמה יהיו השלכות קשות. בימים הקרובים אכנס את המוסדות העליונים של ההסתדרות מתוך כוונה להכריז על סכסוך עבודה כללי במשק ולהפעילו בעת הצורך עד להשבתה מלאה".
מי שובת?
- מרכזי ביג
- קניוני עזריאלי (למעט שירותים חיוניים כמו סופרים וסופר פארם)
- קניוני אמות
- רשת פוקס
- רשת מקדונלד'ס (פרט לסניף נתב"ג)
- אתר טרמינל איקס
- פלייטיקה
- המסעדות של אייל שני
משרדי עורכי דין שמאפשרים לעובדים לשבות
- אגמון עם טולנציסקי
- אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM)
- ארדינסט בן נתן (EBN)
- ארנון, תדמור לוי
- גורניצקי
- הרצוג
- מיתר
- נשיץ ברנדס אמיר
- מ. פירון
- פרל כהן ברת
- קריסטין רובינשטיין בלכר קדוש (KBR)
- שבלת
- ש. הורוביץ
מוקדם יותר, בתום פגישת יו"ר ההסתדרות ויו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי עם הנשיא, הבינו שהצדדים לא עושים מספיק מאמץ כדי להגיע להבנות. בר דוד הזהיר: "איום השבתת המשק חוזר לשולחן, אמיתי קורא לראש הממשלה להגיע למתווה מוסכם במיידי אחרת "ימליץ למגזר העסקי להמשיך לשבות".
במרכזי ביג, לפחות באיזור חיפה, ניתקו את החשמל לחנויות הלא חיוניות. כמו כן, החניונים נחסמו באמצעות כלי רכב. בחדרה, תועדו עסקים פתוחים כמו מאניה ג'ינס לצד כאלה סגורים כמו פוקס ומנגו. שר האוצר סמוטריץ' פרסם הודעה זועמת ובה כתב: "בעלי קניונים שעושים פוליטיקה על הגב של בעלי העסקים הקטנים ופוגעים בכח בפרנסתם זה לא דמוקרטיה".
השף אייל שני הודיע על סגירת 9 מסעדותיו הערב: "בתוך כל המחאות בארץ החלטנו הערב לסגור את מסעודתינו כדי להזדהות עם זכות האדם לחיות את חייו הפרטיים כחיים חופשיים מבלי לפגוע באחר". מדובר במסעדת הסלון, צפון אברקסס, רומנו, פורט סעיד, דבורה, מיראז', המזנון, ג'אז קיסה ומלכה .
"השביתו לי את מקור הפרנסה, זו דמוקרטיה?!"
אחד מבעלי העסקים בקניון עזריאלי בחיפה זעם בשיחה עם N12: "קיבלנו הודעה באמצע הלילה מהאבטחה של הקניון, מאותו הרגע לא עצמתי עין כל הלילה. זו פגיעה באזרח הקטן, שפתאום סוגרים לו את העסק. הקניון החליט באופן חד צדדי, ללא שום הידברות וללא הסכמתי, לסגור ולהשבית את מקור הפרנסה שלי ושל משפחתי ואתם קוראים לזה דמוקרטיה??? 17 שנים של פעילות בקניון, מעולם לא פספסנו יום עבודה ואתם סוגרים באופן חד צדדי וללא שום הודעה מוקדמת? אין שום קשר לימין ושמאל, יש כאן עניין של פרנסה! עזריאלי רוצים לשבות? תדאגו לפיצוי הולם עבור הפסד רווחים, פיצוי לעובדים והחזירו את השכירות אשר שולמה בגין היום הזה".
"הפורום קורא לחברות ולעסקים נוספים להצטרף לצעד החירום שננקט, בלית ברירה, על מנת להביא לעצירת החקיקה החד צדדית וכניסה להידברות", נמסר מהפורום. "חייבים להגיע להסכמות שימנעו את הפגיעה הדרמטית בכלכלה ואת השסע שקורע את החברה, מפרק את צבא העם ומסכן את הביטחון והעתיד של כולנו. הפורום קורא לראש הממשלה למלא את חובתו, להבין את גודל האסון שעלול להתרחש ולעצור מיידית את החקיקה ולהיכנס להידברות".
במסגרת השביתה, קניוני עזריאלי וקניוני עופר מושבתים למעט חנויות חיוניות, שאותם אסור לסגור לפי חוק, כגון תחנות דלק, סופרים ובנקים. מרכזי ביג מסרו ל-N12: "הכול יהיה סגור, כולל פארם וסופרים. המרכזים יהיו סגורים ונעולים, אף לקוח לא יוכל להיכנס", וגם קניוני G ורשת פוקס הודיעו שלא יפתחו היום לקהל.
בנוסף לשביתת פורום העסקים, יותר מ-200 חברות הייטק הודיעו כי הן משתתפות באירועי המחאה נגד המהפכה המשפטית. החברות הודיעו שעובדי החברה יוכלו להשתתף באירועי המחאה ברחבי הארץ - חלקן יסגרו לחלוטין את פעילות החברה, חלקן יאפשרו יום חופש מלא על חשבונן וחלקן יום חופש חלקי. בין החברות שהודיעו כי הן משתתפות במחאה ניתן למצוא את Wix ,Wiz, פאפאיה גלובל, למונייד ורבות אחרות. החברות אף הודיעו שיוציאו כ-100 אוטובוסים להפגנות נגד המהפכה המשפטית.
"במשך כל השבועות האחרונים אנו מייחלים שיימצא פתרון שימנע קרע חסר תקדים בתוכנו ויביא לעצירת החקיקה החד צדדית, המאיימת לפגוע במרקם החברתי ובדמוקרטיה הישראלית", מסרה דנה עזריאלי, יו"ר קבוצת עזריאלי. "לצערנו העמוק, נראה שכל הקריאות לעצירה והידברות לא השיגו את מטרתן, ולכן אנו מודיעים על שביתה. אנו נמצאים בשלב קריטי בו על כל אחד ואחת לבחור באיזה צד של ההיסטוריה הוא רוצה להיות, ולעשות ככל יכולתו על מנת לסמן למנהיגים שלנו לעצור, להקשיב לזעקה היוצאת מן העם ולהגיע לפתרון מוסכם".
גם משרדי עורכי דין מובילים הודיעו שהם מצטרפים למחאה ושבותים. לעומת זאת, רשת שופרסל, הבנקים ורשתות הפארם פתחו את סניפיהם מאחר והם מוגדרים כעסקים חיוניים.