מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה הלילה (בין רביעי לחמישי) למשרד הביטחון כי הממשל האמריקני החליט לאשר את עסקת הענק עם גרמניה לרכישת מערכות הגנה של טילי ׳חץ 3׳. משרד הביטחון הישראלי, משרד ההגנה הגרמני והתעשייה האווירית יתכנסו לחתימה על התנעת העסקה הביטחונית הגדולה בתולדות המדינה: 3.5 מיליארד דולר - כ-14 מיליארד שקל.

בכירי משרדי הביטחון של ישראל ושל גרמניה יתכנסו לטקס חתימה על מכתב התחייבות להתנעת העסקה. ההתחייבות, בהיקף של 600 מיליון דולר, תאפשר תחילת עבודה מידית על הפרויקט. כלל פרטי החוזה סוכמו בין משרד ההגנה הגרמני ומשרד הביטחון הישראלי ומוגשים לאישור סופי של הממשל הגרמני ובית המחוקקים. חתימה על החוזה המלא צפוייה לקראת נובמבר 2023.

טיל חץ 3 בניסוי לילי, ארכיון (צילום: IAI via Getty Images)
טיל חץ 3 בניסוי לילי, ארכיון | צילום: IAI via Getty Images

מערכת 'חץ 3', שמפותחת ומיוצרת במשותף על ידי מנהלת 'חומה' במפא"ת והסוכנות האמריקנית להגנה מטילים בהובלת התעשייה האווירית, היא מערכת ההגנה אווירית המתקדמת מסוגה בעולם ליירוט טילים בליסטיים בחלל - מחוץ לאטמוספירה. המיירט בעל יכולת יירוט ארוכת טווח בגובה רב, ההופכת אותו למיירט הטוב מסוגו בעולם.

בחברת תומר, המייצרת את המנועים הרקטיים של מיירטי החץ, נערכים להרחבת תשתיות קווי יצור יעודים, כדי לתמוך בפרויקט ולאפשר את העברת המערכת לגרמנים.  

"האישור האמריקני שהתקבל הלילה, למכירת מערכת היירוט ״חץ 3״, מהווה הבעת אמון ביכולותיהן יוצאות הדופן של התעשיות הביטחוניות בישראל״, מסר שר הביטחון יואב גלנט. ״מדובר בהחלטה משמעותית שתסייע לבניין כוחה הטכנולוגי והכלכלי של ישראל. בעיניו של כל יהודי יש משמעות מיוחדת לכך שגרמניה מסתייעת להגנתה במדינת ישראל״.

״אנו גאים ביכולתנו לבצע את עסקת הנשק הגדולה ביותר בתולדות התעשיות הישראליות. זוהי הזדמנות להביע תודה והערכה לאנשי התעשייה הישראלית, המהנדסות והמהנדסים של התעשייה האווירית, אשר בזכות היצירתיות והכישרון שלהם, התעשייה האווירית ומערכת הביטחון שוברות שיאים נוספים״, הוסיף שר הביטחון. ״זו הוכחה נוספת לעוצמת הקשרים הביטחוניים בין ישראל וארה״ב״.

הניסוי למנועי טילי חץ 3 (צילום: יח"צ)
ניסוי למנועי טילי חץ 3, ארכיון | צילום: יח"צ

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במיל׳ אייל זמיר: ״מדובר בהסכם היסטורי בעל משמעויות מרחיקות לכת. העסקה מהווה נדבך נוסף בחיזוק היחסים האסטרטגיים- הביטחוניים בין ישראל לגרמניה והכרה באיכות התעשייה הביטחונית- הישראלית. עסקת היצוא הביטחונית הגדולה בתולדות המדינה תזניק לשיא חדש את היצוא הביטחוני הישראלי״.

"האישור האמריקאי הינו אבן דרך משמעותית במערכת היחסים האסטרטגית בין מדינת ישראל לארה״ב בתחום ההגנה מטילים״, הוסיף ראש מפא"ת במשרד הביטחון, ד"ר דניאל גולד. ״מיזם משותף, עם ארה״ב, של מערכת ההגנה המתקדמת חץ 3 מחזק את שותפות ההגנה עם גרמניה ומרחיבה לתחומים חדשים״.

בית הנבחרים הגרמני, הבונדסטאג, אישר בחודש יוני האחרון ״דמי רצינות״ בסך 560 מיליון אירו עבור רכישת מערכת ה"חץ 3" מישראל. הסכום שימש את התעשייה אווירית לרכישת חלקים מספקים שלישיים, תקציב חשוב במיוחד כדי שהתעשייה הביטחונית בישראל תוכל להתחיל בייצור המכ"ם של המערכת לטובת גרמניה.

גרמניה החלה לנהל משא ומתן רשמי מול ישראל כמה שבועות אחרי תחילת המלחמה באוקראינה, אז הבינו בגרמניה כי היא והשותפות שלה אינן מוגנות מפני טילים רוסיים. בברלין שואפים להציב את מערכת החץ הראשונה על אדמת גרמניה כבר בשנת 2025.