כאילו שהכול כאן לא מספיק יקר, הגיע החופש הגדול ואיתו חופשות הקיץ היקרות, שכבר מזמן מגיעות לתג מחיר של עשרות אלפי שקלים למשפחה. אבל גם למי שהשווה שעות בין טיסות באתרי הלואו קוסט, והתחקה אחרי המלון הכי משתלם בבוקינג, לרוב "יפספס" את עמלות המט"ח בכרטיסי האשראי, שיכולות בקלות להגיע להבדל של אלפי שקלים במחיר החופשה. איך תמנעו מהחיוב? מדריך N12.

סיקור N12

חברות האשראי והבנקים נוהגים לגבות עמלות, חלקן שקופות וחלקן נסתרות, שמייקרות בכמה אחוזים את הנסיעה היקרה ממילא. זה, בלי להתייחס כמובן לפיחות השקל - שהעלה את מחיר האירו והדולר בשיעור ניכר מאז שהחלה חקיקת השינויים במערכת המשפט.

לרוב ברכישה במטבע זר הבנק או חברת האשראי ממירים את הסכום לשקלים לפי שער יציג, ומוסיף על הפעולה עמלה שיכולה להגיע לסביב 3%. זה קורה גם ברכישות אונליין באירו (בעת הזמנת החופשה), וגם ברכישות פיזיות - בחנות או במלון. כלומר, חופשה ליוון שתעלה כ-20 אלף שקל תעלה למשפחה כ-600 שקלים יותר עם העמלות, זאת בהנחה ששילמו עמלה של 3%.

תמיד כדאי להתמקח

אבל לא מדובר בגזירת גורל. גובה העמלות משתנה בין הבנקים וחברות האשראי, בכרטיסים בנקאיים ובכרטיסים חוץ בנקאיים. מבדיקה שערכנו מול חברות האשראי, חלקן הורידו את עמלת המט"ח בכרטיסים ל-0% לחודשי הקיץ, לקראת הנסיעות הרבות.

כרטיס אשראי (צילום: 123RF‏)
איזה כרטיס הכי משתלם? אילוסטרציה | צילום: 123RF‏

בכרטיסים בנקאיים לרוב יש שוני רב בין עמלות המט"ח בכרטיסים השונים. בבנק וואן זירו מציעים את העסקה המשתלמת ביותר, פטור מעמלות מט"ח למי שמשלם דמי מנוי חודשיים - 49 שקלים למסלול וואן, ו-119 שקלים למסלול וואן פלוס.

מסלול דומה לוואן זירו מציע גם מועדון "הייטקזון", שזמין ל-300 אלף עובדי הייטק דרך חברת האשראי 'כאל'. דרכם, יקבלו העובדים פטור מעמלות מט״ח - בלי לשלם דמי מנוי.

עם זאת, תמיד כדאי לבדוק כמה אנחנו משלמים על העמלות ולהתמקח. אפשר להתקשר לחברת האשראי או הבנק, לבדוק איזה שיעור עמלת מט"ח משלמים (ובהזדמנות זו לבדוק גם את דמי הכרטיס), ואולי לשקול להוציא כרטיס אשראי משתלם יותר, בעיקר אם נוסעים לחו"ל לעתים קרובות או קונים הרבה ברשת.