מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוגוסט ב-0.5%, כך מפרסמים היום (שישי) בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, האינפלציה השנתית עומדת על 4.1%. בחודש אוגוסט בשנה שעברה ירד מדד המחירים באופן חריג ב-0.3%, נתון יוצא דופן בשנים האחרונות - וזו בין השאר הסיבה שבנתון הנוכחי נרשמה קפיצה באינפלציה מ-3.3% במדד האחרון ל-4.1% כעת.

 סיקור N12

עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי התחבורה והתקשורת שהתייקרו ב-1.5% וכן חינוך, תרבות ובידור שעלו ב-0.8%. לעומת זאת, ירידות מחירים בולטות בחודש האחרון נרשמו בסעיפי הלבשה והנעלה שהוזלו ב-2.5% (כשמנכים את השפעת עונת הקיץ, מדובר על ירידה מתונה יותר של 0.8%).

כאשר בוחנים את מחירי הירקות הטריים בלבד, הם התייקרו בחודש החולף ב-1.9% (במיוחד שעועית טרייה, חצילים וקישואים). בבחינה נפרדת של מחירי הפירות הטריים - הם הוזלו בשיעור חד של 3.6% (במיוחד אבוקדו, שזיפים ואפרסקים). ובסך הכול במדד משוקלל של הפירות והירקות יחד נרשמה בסעיף זה ירידה של 0.3%.

מחירי הדיור יורדים באיטיות

מהמדד עולה כי מחירי הדירות ירדו בחודש האחרון בשיעור נמוך של 0.1%. בפילוח לפי מחוזות - בירושלים ירדו המחירים ב-1.9%, באזור הצפון עלו ב-0.3%, בחיפה עלו ב-0.9%, במרכז - מחירי הדירות ירדו ב-1.2%, בתל אביב מחירי הדירות עלו ב-0.9% בחודש החולף ובאזור הדרום עלו ב-0.5%. לעומת זאת, מחירי הדירות החדשות ירדו בשיעור גבוה יותר של 0.8%.

שדרות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
מחירי הדיור ממשיכים לרדת | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

במקביל, שכר הדירה ממשיך לעלות - עבור השוכרים שחידשו חוזה, נרשמה עלייה של 3.8% ועבור שוכרים חדשים נרשמה עלייה חדה של 8.4%.

הסיבה "הטכנית" לעלייה באינפלציה 

בחודש אוגוסט בשנה שעברה היה נתון אינפלציה נמוך באופן חריג ובעצם נרשמה לראשונה ירידה - ולכן כעת נוצר מצג של עלייה חדה באינפלציה. האינפלציה השנתית היא בעצם השינוי בין המחירים כעת למצבם 12 חודשים אחורה. האינפלציה השנתית היא בעצם חיסור של מצב המחירים בחודש הזה, לעומת מצב המחירים אשתקד, ומספרת לנו כמה סל ההוצאות שלנו התייקר. לכן, אם יש נתון נמוך או גבוה במיוחד 12 חודשים אחורה, הוא ישפיע על נתון האינפלציה, למרות שזו לא בהכרח השתנתה משמעותית בחודש החולף.

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, אמר בריאיון ל"תוכנית חיסכון" בשבוע שעבר כי "לאור אי-הוודאות שיש כרגע במשק, אנחנו רואים מתחילת השנה פיחות עודף של כ-10%, זה מביא לאינפלציית יתר של כ-1.5% וזה כמובן גם חייב אותנו עם יד נוקשה יותר בתחום הריבית. אי הוודאות שנוצרה סביב השינויים החוקתיים הביאה לתוספת פרמיית הסיכון, היא הביאה לפיחות והוא מביא גם לאינפלציה גבוהה יותר". הוא העריך לקראת מדד המחירים הנוכחי כי "מסיבות טכניות אנו מעריכים שהמדד הבא יוביל אותנו לסביבה של 4%, זה עדיין לא ביעד".

מנכ"ל אלדר משכנתאות, עדי ניניו, התייחס למגמת מחירי הדיור המשתקפת במדד: "מעניין לשים לב לרכיבי הדיור שממשיכים להצביע על עליה במחירי השכירות. ירידות המחיר בדירות חדשות מצביעות על ירידה בביקושים והימצאות השוק בהאטה, מה שישרת את הורדת האינפלציה בהמשך. הצעות המימון של הקבלנים מתחילה להחזיר את הציבור לשוק. ההתלבטות הגדולה עבור בנק ישראל תהיה בבחינת האינפלציה והתחזקות הדולר. המשמעות הבסיסית בנתוני הכלכלה תהיה לצפי נוסף בעליית הריבית".