פרסום ראשון: סוכנות הדירוג מודי'ס פרסמה הערב (שלישי) דוח חריג למשקיעים בנוגע לישראל. מדובר בדוח לא מתוכנן של סוכנות דירוג האשראי, והוא מגיע בעקבות העברת החקיקה אתמול. "יש סיכון ממשי שמתחים פוליטיים וחברתיים ימשיכו - וישפיעו לרעה על הכלכלה הישראלית", נכתב בדוח המיוחד. "החששות שלנו החלו להתממש - היקף ההשקעות הייטק הישראלי בשפל של 4 שנים".

לקריאת הדוח המלא של מודי'ס - לחצו כאן

בחודש אפריל הורידה מודי'ס את תחזית דירוג האשראי של ישראל מ"חיובי" ל"יציב". גורמים במשרד האוצר הגיבו על הדוח של מודי'ס: מדובר בהודעה למשקיעים שחברת הדירוג רואה לנכון להוציא לאור ההתפתחויות ולא בפעולת דירוג. 

"היקף ההשקעות בהייטק בשפל של 4 שנים, זה מדאיג במיוחד"

סוכנות הדירוג מודי'ס

מוד'יס פתחה את הדוח המיוחד בהסבר על אישור החוק לצמצום עילת הסבירות - ופירטה את ההשלכות לכלכלת ישראל, בדגש על מגזר ההיי טק: "זה מדאיג במיוחד משום שענף ההייטק הפך למנוע הצמיחה מרכזי של ישראל", הסבירו. 

"ההשקעות בחברות היי-טק ישראליות ירדו באופן משמעותי, כאשר הענף גייס 3.7 מיליארד דולר בששת החודשים הראשונים של השנה - הנתון הנמוך ביותר מאז 2019", ציינו במודי'ס. "בעוד שההאטה משקפת מגמות עולמיות, ישנם סימנים לכך שישראל מתנתקת מאותן המגמות. על פי ניתוח של רשות החדשנות, יותר מ-80% מהסטארט-אפים הישראליים החדשים בחרו להירשם בחו"ל במקום בישראל מתחילת 2023, לעומת 20% בלבד ב-2022".

סיקור N12

סוכנות מודי'ס הייתה הנוקשה ביותר בהחלטתה להוריד את תחזית דירוג האשראי בהשוואה לסוכנויות הדירוג האחרות. מוקדם יותר פרסם הבנק האמריקני סיטי בנק דוח מיוחד על ישראל ובו ציין כי בעקבות החקיקה "המצב הפך למסוכן ומסובך יותר". בסיטי בנק ציינו כי המשקיעים נזהרים מהשקעות בישראל עד להתייצבות המצב. הם התייחסו גם ליועמ"שית בהרב-מיארה שניצבת בפני ביקורת מחברי הממשלה. הם ציינו כי "קיימת השערה שנתניהו יפטר את היועמ"שית, אך מהלך כזה עלול לעורר תגובות עוצמתיות במדינה ובעולם".

במקביל, בנק ההשקעות האמריקני מורגן סטנלי, שמהווה אחד השחקנים הגדולים במסחר באג"ח השקלי של ישראל, הציב את תחזית הדירוג של ישראל ב"עמדה שלילית" וכתב כי "הכנסת עשתה את הצעד הראשון לעבר הפחתת השפעת המערכת המשפטית על חקיקה ומדיניות ציבורית. אנחנו רואים חוסר ודאות גובר בנוגע לתחזית הכלכלית של ישראל בחודשים הקרובים".

לקריאת הדוח המלא של מורגן סטנלי - לחצו כאן

לקריאת הדוח המלא של סיטי בנק - לחצו כאן

רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחסו בהודעה משותפת לדוח המיוחד של מודי'ס: "זאת תגובה רגעית, כשהאבק יתפזר יתברר שכלכלת ישראל חזקה מאוד. התעשייתיות הביטחוניות מפוצצות בהזמנות, תעשיית הגז מגדילה את הייצוא לאירופה ו-7 חברות מתמודדות בימים אלה על מכרזים לחיפוש גז בישראל בהשקעה של מיליארדים, אינטל מתכננת את ההשקעה הגדולה ביותר שלה מחוץ לארה״ב ותשקיע 25 מיליארד דולר בישראל, אינבדיה בונה מחשב על בישראל, ואנחנו מקדמים בינה מלאכותית, סייבר וייצור שבבים בישראל, שוק התעסוקה מהודק, הצמיחה עולה והאינפלציה נבלמת, הרגולציה מוסרת ותחרות השוק החופשי גוברת. כלכלת ישראל מבוססת על יסודות איתנים והיא תמשיך לצמוח תחת הנהגה מנוסה שמובילה מדיניות כלכלית אחראית".

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, התייחס לדוח החריף: "הערב קיבלנו הוכחה נוספת למחיר שגובה המשבר בישראל, לא רק בהיבט החברתי אלא גם בהיבט הכלכלי. ההערות החמורות של סוכנות הדירוג הן תמרור אזהרה בוהק לכל מי שהתעלם עד כה מהצורך בהשגת הסכמה רחבה לגבי הרפורמה.

עוד הוסיף בר-דוד: ""כבר היום, למרות מדיניות אחראית של בנק ישראל, המדינה שלנו משלמת הרבה יותר כדי לממן את החוב שלה. מדובר במיליארדים שהממשלה מסיטה לתשלומי ריבית במקום להשקיע אותם בחינוך, בבריאות וברווחה. המשך חקיקה ללא הסכמה יתדלק את האינפלציה ואת היחלשות השקל, והתוצאה היא שהרבה יותר ישראלים יתקשו לסגור את החודש. אני קורא לראש הממשלה ולשר האוצר להתעשת, לגלות אחריות ולעצור מיד את הפגיעה בכלכלה. ההסתדרות בראשותי תמשיך להוביל את מאמצי התיווך לטובת המשק בפרט ועם ישראל בכלל".

מודי'ס בדוח האחרון: אי אפשר לצפות את מדיניות הממשלה

בהחלטתה בחודש אפריל כתבה מודי'ס בדוח: "השינוי משקף הידרדרות במשילות בישראל, כפי שממחישים האירועים סביב הצעת הממשלה לשינוי במערכת המשפט". החברה הוסיפה אז ביקורת חריפה על מהלכי הממשלה: "בעוד המחאות ההמוניות הובילו את הממשלה לעצור את החקיקה ולהיכנס להידברות, האופן שבו הממשלה קידמה רפורמה רחבה ללא הסכמה רחבה מצביע על היחלשות המוסדות והיעדר יכולת לצפות את מדיניות הממשלה".

במודי'ס פירטו, בדוח שפרסמו על ישראל לפני שלושה חודשים, מה יכול להוביל להורדת הדירוג: "אם המתחים הנוכחיים יהפכו למשבר פוליטי וחברתי מתמשך עם השפעה שלילית מהותית על הכלכלה". החברה גם הציגה תחזית לפיה דירוג האשראי יירד אם כניסת ההון לארץ תהיה נמוכה משמעותית או אם חברות יחליטו לעזוב את המדינה.

בהכנת הידיעה השתתפו: גל חן, עמליה דואק, קרן מרציאנו ואיילת ברון