בדרך לפשרה בדקה ה-90? לאחר שבליכוד דחו את מתווה הפשרה של יו"ר ההסתדרות ויו"ר נשיאות המגזר העסקי - נשיא המדינה יצחק הרצוג קיים הערב (ראשון) "פגישת חירום" עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית החולים שיבא-תל השומר. "זוהי שעת חירום - חייבים להגיע להסכמה", אמר הרצוג. במקביל, ארנון בר-דוד מקיים ישיבה מכרעת בבית ההסתדרות בתל אביב שבה יכריע אם "להוריד את השאלטר" לקראת ההצבעה מחר בכנסת על ביטול עילת הסבירות.

הנשיא הרצוג שקיים מרתון פגישות להגעה לפשרה בשעות האחרונות, סיים גם את פגישתו עם ראש האופוזיציה לפיד - אך עדיין יש פערים גדולים בין הצדדים. אומנם קיימת אופטימיות בנוגע לפשרה על החוק לביטול עילת הסבירות - אבל יש מבוי סתום בנוגע להמשך. הקואליציה מוכנה לשקול הקפאה של הרפורמה לכ-3 חודשים, אך האופוזיציה רוצה הקפאה הרבה יותר ממושכת. זאת, מחשש שהקואליציה תדהר עם החקיקה בתום ההקפאה.

סיקור N12

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ קרא לנתניהו להתפשר והתחייב שלא לבטל את החקיקה בכנסת הבאה אם תושג הסכמה. "אני מציע הערב, מתוך הוגנות, לך ולכל חברי הבית מהסיעות השונות, שאם נלך למתווה של הסכמות, הוא יהיה תקף לא רק לכנסת הזו אלא גם לכנסת הבאה – כך נתחייב כל ראשי הקואליציה והאופוזיציה", הצהיר. "אם לא נגיע להסכמות החקיקה הזו תהפוך בכנסת הבאה לכתם חולף בהיסטוריה של מדינת ישראל".

בינתיים, ראשי האופוזיציה ייפגשו מחר ל"תיאום עמדות" לפני ההצבעה. ראש האופוזיציה לפיד תקף את הקואליציה על דחיית הצעת הפשרה: "שוב מוצעת פשרה והסכמה רחבה, ושוב האופוזיציה מוכנה לדון בה אבל הקואליציה מיד דוחה אותה על הסף. לא ברור מי החליט להגיד 'לא' בשמכם, אבל ברור מתמיד שהקיצונים בממשלה החליטו לדחוף את מדינת ישראל לתהום".

בנימין נתניהו,ביבי, בוז'י יצחק הרצוג,נשיא,ראש ממשל (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
דרמה של הרגע האחרון? הרצוג ונתניהו | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90
ארנון בר-דוד ביום הבחירות להסתדרות (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
עדיין מתלבט: בר-דוד | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90
בנימין נתניהו, יאיר לפיד (צילום: פלאש 90)
בליכוד דחו את המתווה, לפיד לא פסל: "בסיס לשיח משותף" | צילום: פלאש 90

מקורב לבר-דוד: "על שביתה אפשר להכריז בכל שעה"

יו"ר ההסתדרות ממתין עם ההחלטה על השבתת המשק ונותן הזדמנות למגעים לפשרה. גורם המקורב לבר-דוד אמר ל-N12: "על שביתה אפשר להכריז בכל שעה, מתוך אחריות למדינת ישראל מנסים להימנע. בהתאם להתפתחויות - נודיע". 

מוקדם יותר היום, בליכוד סירבו לקבל את המתווה של בר-דוד ויו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי בטענה שמשמעותו היא "קבלה חד-צדדית של עמדת האופוזיציה". גם ראשי המחאה הביעו את התנגדותם ואמרו כי "הפשרה הזו לא בהכרח תמנע פיטורים של שומרי סף". מי שלא פסל את המתווה הוא ראש האופוזיציה יאיר לפיד, שהבהיר שהוא "בסיס לשיח משותף".

הפגנות נגד המהפכה המשפטית בירושלים
מפגינים נגד המהפכה המשפטית בירושלים
הפגנות נגד המהפכה המשפטית בירושלים
מפגינים נגד המהפכה המשפטית בירושלים

הלילה התקיים דיון חירום בבית ההסתדרות בתל אביב, בהשתתפות יו"ר ההסתדרות בר-דוד, אנשי הארגון ויו"ר נשיאות המגזר העסקי אמיתי. בשבוע שעבר נפגשו אמיתי ובר-דוד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ודחקו בו להגיע לפשרה. מאז לא נרשמה התקדמות במגעים - וייתכן שייאלצו לסיים את שלב הדיבורים ולעבור למעשים.

הבוקר נפגשו לפיד ובר-דוד, ודנו במתווה הפשרה שהוצג לראש הממשלה. בתום הפגישה אמר לפיד: "מדינת ישראל נמצאת ברגעים גורליים ובמאבק על דמותה ונשמתה. חובתנו לעשות כל מאמץ כדי לעצור את הטירוף ולהגיע לידי הסכמות רחבות. אני מברך על מאמציו של יו"ר ההסתדרות, המתווה שהניחה ההסתדרות הוא בסיס לשיח משותף". יו"ר ההסתדרות בר-דוד הבטיח: "אמשיך להפוך אבן על אבן ואפעל בכל כוחי כדי לנסות למצוא את הפשרה הנכונה. אני קורא לשאר הגורמים לגלות מנהיגות אחראית".

הפגנות של תומכי הרפורמה המשפטית בקפלן, תל אביב (צילום: תקומה 2023)
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בקפלן | צילום: תקומה 2023
המונים גודשים את תחנות הרכבת בדרכם להפגנת הימין (צילום: אבי אדרי, TPS)
מפגינים בתחנת הרכבת בדרכם להפגנת תומכי הרפורמה | צילום: אבי אדרי, TPS
מאות זורמים לגן סאקר (צילום: אביב חסידוב)
מפגינים נגד החקיקה בדרך לגן סאקר | צילום: אביב חסידוב
מאות זורמים לגן סאקר (צילום: עמוס גיל)
מאות זורמים לגן סאקר | צילום: עמוס גיל

שגריר ארה"ב בישראל לשעבר דייוויד פרידמן, שכיהן בתפקיד בתקופת ממשל טראמפ וידוע ביחסו האוהד לישראל, מתח ביקורת חרי על הממשלה וקרא להשהיית החקיקה. "בהתחשב בהקבלות הבולטות בין השבר הפנימי הנוכחי בישראל לבין הקרבות שגרמו לחורבן בית שני לפני 2000 שנה, מדוע שממשלת ישראל תמשיך עם הרפורמה המשפטית בערב תשעה באב?", כתב. "תזמון גרוע מאוד".

מה כוללת ההצעה שנדחתה?

זו הצעת הפשרה מטעם ההסתדרות, כפי שגם הוצגה לראש הממשלה, על פי המתווה שנוסח על בסיס הצעותיהם של פרופ' יובל אלבשן, פרופ' ידידיה שטרן ועו"ד רז ניזרי, לשעבר המשנה ליועמ"ש:

  1. עילת הסבירות תצומצם באופן כזה שלא ניתן יהיה לפסול מכוחה בלבד החלטות ממשלה או החלטות שרים מכוח סמכותם בדין, ובלבד שהחלטות אלו נוגעות לענייני מדיניות, ונדונו ואושרו בידי הממשלה במליאתה. בנוסף, לא ניתן יהיה לפסול החלטות ממשלה בענייני מינויים של שרים וסגני שרים מכוחה של עילת הסבירות.
  2. שאר החלטות שרים – אם לפי סמכותם הישירה, אם מכוח סמכויות שהממשלה האצילה להם, אם מכוח סעיף 34 לחוק יסוד: הממשלה, וכן החלטות ממשלה בענייני מינויים שאינן דורשות אישור הכנסת, ימשיכו להיות כפופות לביקורת שיפוטית גם לפי עילת הסבירות. 
  3. שינויים אלה לא יחולו בממשלת מעבר, מרגע הכרזת הבחירות ועד לכינון ממשלה חדשה. 
  4. נציגי הקואליציה והאופוזיציה ימשיכו בהידברות אינטנסיבית לשם הגעה לידי הסכמות בשאר הנושאים. הממשלה תצהיר שלא תיעשה חקיקה בנושאים הקשורים לרפורמה המשפטית ללא הסכמה של 75 חברי כנסת במהלך 18 החודשים הקרובים.

בליכוד דחו את הצעת הפשרה של ההסתדרות: "זהה לחלוטין להצעת לפיד, היא קבלה חד-צדדית של עמדת האופוזיציה כפי שהיא הייתה מתחילת הדרך. ההצעה מעקרת לחלוטין את התיקון בנושא הסבירות ומחייבת ויתור מוחלט על כל שאר מרכיבי הרפורמה. אנחנו ממשיכים לעשות כל מאמץ לפשרה אמיתית ומצפים שכל הצדדים יתגייסו ברצינות למאמץ זה ולא יחזירו אותנו לנקודת ההתחלה". 

ראשי המחאה התנגדו גם הם להצעה: "דרישות המחאה לא השתנו מהרגע הראשון: גניזת החקיקה והקביעה ששינויי עומק בשיטת המשטר ייעשו רק בהסכמה רחבה. פשרות שבסופן ישראל הופכת לדיקטטורה רעות יותר מהכרעה. מדובר בהצעה שכל מהותה היא החזרת העבריין דרעי לשולחן הממשלה ולא בהכרח תמנע פיטורים של שומרי סף ובכירים בשירות המדינה אם לא יתיישרו לפי גחמות של פוליטיקאים".

לא כל הוועדים תומכים: המחלוקת בהסתדרות על שביתה

גורם המעורה בפרטי הפגישה שנערכה הלילה בבית ההסתדרות אומר ל-N12 כי שביתה עומדת על הפרק, וכי ההחלטה תהיה בסופו של דבר של ארנון בר-דוד. הפגישה אתמול התמקדה באפקטיביות של שביתה אפשרית - אף אחד לא רוצה לצאת למהלך כזה, אם הוא עשוי להיכשל, ובכך לאבד הרתעה להמשך הליך החקיקה.

החישוב כעת הוא אם שביתה "תספק את הסחורה", כלומר אם השבתת המשק ביום שני תהיה מספיק אפקטיבית על מנת למנוע את ביטול עילת הסבירות. בנוסף, קיימות גם מחלוקות בתוך ההסתדרות ושורת ראשי ועדי עובדים בארגון הבהירו: "אם תוכרז שביתה - לא נשתתף בה".

"אתה דואג לאליטות שהפסידו את הבחירות"

על רקע הפגישה המכרעת, השר במשרד המשפטים דודי אמסלם עלה להתקפה נגד  ארנון בר דוד: " יו"ר ההסתדרות, להזכירך אתה מייצג עובדים שרובם אנשי ליכוד שנאבקים על פרנסתם! סוגיית הרפורמה המשפטית אמורה להיות מוכרעת בכנסת ישראל - ולא במסדרונות ההסתדרות המפא"יניקית. נראה לי שהתבלבלת קצת. אתה בעצם דואג לאליטות שהפסידו את הבחירות במקום לדאוג לדלת העם".

עוד הוא הוסיף: "אם אתה כל כך רוצה להביא פתרון, תדאג שהרפורמה תעבור! זה בדיוק מה שרוב העובדים המאוגדים בהסתדרות שלך רוצים ומצפים ממך. אני מציע שאתה תדאג לעובדים - ואנחנו נדאג לדמוקרטיה הישראלית שנלקחה בשבי מזה 40 שנה על ידי האליטות מהשמאל".

בכירים בהסתדרות השיבו לשר במשרד המשפטים: "אמסלם ממשיך כהרגלו בפילוג בעם ישראל. בספק אם אמסלם בכלל קרא והבין את המתווה שעליו יש דיונים כבר מיום שישי יחד עם נציגי ראש הממשלה. היינו מציעים לאמסלם לעסוק בענייני משרדו לו רק ידענו מה תפקידו".

בנוסף, שר התקשורת שלמה קרעי הבהיר כי "החקיקה תעבור כמתוכנן ואחר כך נמשיך לדבר בראיה מפוקחת ולא מתוך מציאות מדומה". הוא אף תקף: "מחוללי הכאוס מבינים שהאוויר עומד לצאת מהבלון שניפחו לנו על קץ הדמוקרטיה, ושאחרי החוק עולם כמנהגו ינהג, והם מפחדים. לכן הם משתמשים בארטילריה כבדה כדי לשנות אפילו פסיק, אחרת, לא יאמינו להם יותר".

_OBJ

 

שורת ראשי ועדי עובדים בהסתדרות פנו ליו"ר במרחב ירושלים, דניאל בונפיל - והודיעו כי אם תוכרז שביתה, לא יהיה להם חלק בה. "נקיטת שביתה פוליטית פשוט תגדע את הענף שעליו יושבים כולנו: היא תחליש את כוחנו מול האוצר, תפורר את האמון של העובדים בהסתדרות ותסדוק את אחדותנו". 

בין ראשי הוועדים החתומים על המכתב - ועד המשרד לשירותי דת, ועד רשות מקרקעי ישראל, ארגון העובדים בעיריית ירושלים, ועד נציבות שירות המדינה, ועד מס הכנסה, ועד אגד, ועד בית החולים שערי צדק, ועד משרד הרווחה, ועד משרד האנרגיה, ועד בזק ירושלים, ועד הרבנות הראשית ועוד.

הנושא הביטחוני הוא הנושא שנמצא בראש סדר העדיפויות של הצדדים. כמו במקרה גלנט, אובדן הכשירות של צה"ל מטריד את אנשי ההסתדרות והמגזר העסקי - וייתכן שהמכתבים שנשלחו בסוף השבוע ידחפו במידה רבה למהלך כעת.

במקביל, בכירי מחאת ההיי-טק קוראים ליו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, להשבית את המשק: "זו שעת חירום. זה הזמן של המגזר העסקי להוכיח מנהיגות. כולנו צריכים לעשות הכול כדי למנוע את התפרקות הביטחון, הכלכלה, ההייטק והחברה בישראל. על המגזר העסקי יש אחריות גדולה ויידרשו לנו שנים רבות לשקם את הנזק שכבר נגרם. נפלה בידיך הזדמנות היסטורית להשפיע על פניה של מדינת ישראל לשנים קדימה. אל תעמוד מנגד".