החוק שאוסר על תשלום במזומן של יותר מ-6,000 שקל נכנס לתוקף בדיוק לפני שנה. מדובר בהגבלות לתשלום במזומן במהלך עסקאות, שעבירה עליהן גוררת קנס גם על המשלם וגם על מקבל הכסף. ב"תוכנית חיסכון" יצאו לבדוק אם החוק חלחל גם לשטח או נשאר בספר החוקים.

במסגרת הבדיקה, פנתה תחקירנית לכמה חנויות רהיטים בתל אביב וביקשה לשלם במזומן, אחד המוכרים השיב שניתן לשלם כך עד 11 אלף שקלים. המוכרים הציעו כל מיני פתרונות יצירתיים איך בכל זאת אפשר להשלים את העסקה במזומן. על פי החוק, אם התשלום הוא גבוה מסכום הפטור ניתן לשלם עד 10% מהעסקה במזומן - או 6,000 שקל. מי שמשלם יותר, עלול להיקנס.

"העיצומים הכספיים מוטלים גם על האזרח הפרטי שמשלם את הכסף - וגם על בעל העסק שמקבל את הכסף", מסבירה עו"ד מרגלית בוטרמן ממשרד שפירא בוטרמן, "עד 25 אלף שקל, העיצום הוא בגובה של 15% מסכום ההפרה של החוק. בין 25 אלף שקל ל-50 אלף שקל, העיצום הוא בגובה של 20% מההפרה של החוק - ומעל 50 אלף שקל העיצום הוא בגובה של 30% מההפרה".

"אסור, זו הלבנת הון"

היו גם כמה חנויות רהיטים שהקפידו על החוק. "עסקה במזומן את יכולה לעשות עד 6,000 שקלים, לא יותר מזה. כי יש חוק, חוק המזומן", הסביר אחד המוכרים, "אסור, זה הלבנת הון. גם את תקבלי קנס, גם אני אקבל קנס".

למרות הסנקציות גם כלפי הרוכשים וגם כלפי המוכרים, נראה שזה עדיין לא מספיק מרתיע. ולמרות החוק, במרבית המקרים - תוכלו לשלם במזומן וללא הגבלה.