האינפלציה צפויה להאט משמעותית במדד המחירים לצרכן שיפורסם הערב (שלישי), אבל ככל הנראה תחזור לעלות בחודש אוגוסט. מדד המחירים צפוי ככל הנראה לעלות בכ-0.4%, אך מאחר שאותו הנתון ביולי בשנה שעברה היה מאוד גבוה, הרי שבממוצע האינפלציה השנתית תרשום ירידה - וצפויה לעמוד על כ-4%, לראשונה מאז פברואר 2022.

"ביולי שנה שעברה היה לנו מדד מאוד גבוה, ולכן כעת האינפלציה יכולה לרדת לשיעור של אפילו פחות מ-4%", מעריך אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות. אינפלציה היא בעצם השינוי בקצב המחירים לאורך 12 חודשים - ולכן אם מדד המחירים ביולי הקודם היה גבוה במיוחד, ובחודש הזה הוא "ממוצע", ייווצר מצב שלפיו נראה שהאינפלציה האטה מאוד, למרות שזה לא המצב. 

"אנחנו מעריכים שהחל ממדד אוגוסט נחזור לראות את האינפלציה עולה, רק בתחילת השנה הבאה נתחיל לראות ירידות משמעותיות של האינפלציה שיאפשרו לבנק ישראל להיערך להורדת ריבית", מעריך גרינפלד. 

עליות המחירים במזון עלולות להפתיע לרעה

גם בבנק הפועלים וגם בבית ההשקעות פסגות צופים כי מדד המחירים לחודש יולי יעלה ב-0.4%, בקצב שנתי של קצת פחות מ-4%. בבנק הפועלים מסמנים סימני שאלה גדולים סביב סעיפי הלבשה והנעלה ונסיעות לחו"ל, שאחרי הקורונה מתנהגים בצורה שונה מבעבר, וקשה יותר לחזות אותם. 

מדף הגבינות בשופרסל דיל בקצרין (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
כיצד העליות במחירי המזון ישפיעו על המדד? ארכיון | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

גם סעיף המזון עשוי להפתיע הפעם. "בחודש מאי לתוך יוני היו המון הכרזות על העלאות מחירים, כל יום מוצר אחר היה בכותרות", אומר גרינפלד. "אבל, עוד לא ראינו את העליות האלה מתבטאות במדד. אז או שהעלאות בפועל היו נמוכות יותר, או שהרשתות מעלות בהדרגה - וזה עוד ילווה אותנו במדדים הקרובים". 

ירידת מחירים בדירות למכירה - ומה עם ההשכרה?

"בחודש שעבר ראינו ירידה במחירי הדירות החדשות, וזה צפוי להמשיך גם החודש", מעריך האסטרטג הראשי של פסגות. בחודש יוני מחירי הדירות ירדו בקצב חודשי של 0.3%. 

בניית דירות בבאר שבע (צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90)
"מעריכים שהעלייה במחירי השכירות תאט בקרוב". ארכיון | צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90

"אבל צריך לזכור שכרבע ממדד המחירים לצרכן מושפע ממחירי השכירות, שעולים משמעותית ובקצב מהיר בחודשים האחרונים. אנחנו מעריכים שהעלייה במחירי השכירות תאט בקרוב - יש הרבה דירות שמגיעות לגמר בנייה, והמחירים בחלק מהמקומות אפילו עשויים לרדת". 

החשש: הפיחות בשקל יביא לעוד העלאת ריבית

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, הזהיר בסקירה הכלכלית של הבנק כי ה"חלק הקל" של הורדת האינפלציה מאחורינו. "הירידה החדה באינפלציית ההיצע קרובה לסיום, זאת ברקע העלייה המחודשת במחירי הסחורות בעולם - וההיחלשות הניכרת בשקל". 

קונים בשוק מחנה יהודה, ספטמבר 2022 (צילום: Gil Cohen Magen, AFP via Getty Images)
"רואים סימנים ראשונים להאטה בצריכה" | צילום: Gil Cohen Magen, AFP via Getty Images

בבנק מעריכים כי לאחר שהאינפלציה תרד ביולי ל-3.75%, היא תעלה חזרה ל-4.1% בחודשים שלאחר מכן, ותרד חזרה אל מתחת ל-4% רק באוקטובר. בעוד שנה מהיום, כך מעריכים בפועלים, האינפלציה תעמוד על 2.7% בלבד. 

"אנחנו רואים סימנים ראשונים להאטה בצריכה, וצופים שנראה את זה בעוצמה גבוהה יותר לקראת סוף השנה, יחד עם נתוני אבטלה גבוהים יותר", מעריך גרינפלד. "הורדת ריבית יכולה לקרות כבר במחצית השנייה של 2024, אבל שער החליפין עדיין מאוד תנודתי, ואם נמשיך לראות פיחות בשקל - יתכן שהורדת הריבית תידחה, ואף נראה העלאה נוספת באופק".