הטלטלה שחווה המדינה בשבוע האחרון בעקבות ביטול עילת הסבירות לשרים, יחד עם המדורות באיילון, ההפגנות ההמוניות והקריאות להסתדרות לשבות – כל אלו לא הצליחו לשכנע את יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, להשבית את כלל המשק כפי שקרה במרץ האחרון. לא מעט גורמים ביקרו את הגישה הזה. מה ההבדל בין מה שקרה במרץ למה שקורה עכשיו?

"ההסתדרות לא יכולה להשבית את המשק כל שני וחמישי או על כל עילה. מעבר לכך שהאירוע היה שונה מה-27 במרץ. שם היינו כמה שעות לפני כן בחקיקה אגרסיבית של כלל הרפורמה והצלחנו לעצור. אז עצרנו ועשינו את השביתה כי רצינו להכניס את הצדדים לשיח לא חד צדדי והצלחנו", מסביר יניב לוי, יו״ר אגף הסברה בהסתדרות, "ארנון החליט בסיבוב הזה לא לשבות כי שביתה במציאות העכשווית רק תגדיל את הקרע".

לדבריהם, מרבית המאמץ שהשקיעה ההסתדרות היה בניסיון להגיע לפשרה. "יו"ר ההסתדרות לקח יוזמה יחד עם דובי אמיתי והם ניסו לקדם שיח בין הצדדים. כשאתה מקיים שיח ומחבר בין הצדדים אתה לא יכול להיות גורם שיוצר עוד מהומה", אומר לוי ומדגיש, "הניסיון של ארנון היה אותנטי וכמעט צלח. אני מקווה שבפעמים הבאות הצדדים ינהלו שיח הגון, הוגן ומכובד למען כל אזרחי מדינת ישראל".

ובתוך משבר האמון שנוצר בין שני הצדדים במפה הפוליטית במהלך החודשים האחרונים, ההסתדרות מצאה את עצמה בפוזיציה מעניינת. "ארנון החליט לנסות לגשר בין הצדדים. היה נתק מוחלט ויש בעיית אמון קשה, ולפעמים צריך להגיע גורם מבחוץ שיכול לגשר. הוא עבד ביומיים האחרונים ביחד עם נשיא המדינה. היה ניסיון אותנטי וההסתדרות תמיד תהיה הגורם המאזן של החברה והמשק הישראלי", אומר לוי. 

מפגינים מול בניין ההסתדרות בירושלים (צילום: מחאת הסטודנטים)
מפגינים מול בניין ההסתדרות בירושלים. "יש כוונה לכנס את מוסדות ההסתדרות" | צילום: מחאת הסטודנטים

חשבתם שתצליחו?
"אנחנו תמיד אופטימיים וניסינו עד השנייה האחרונה. ארנון והצוותים ניסו ממש עד השנייה האחרונה. גם ארבע דקות לפני ההצבעה אמרנו שעוד אולי זה יצליח. נמשיך להיות אופטימיים".

עכשיו כשהמאמצים להגיע הפשרה לא צלחו, אתם מתחרטים שלא הכרזתם על שביתה?

יניב לוי, יו"ר אגף ההסברה, הדוברות והפרסום בהסתדרו
יניב לוי
"לא מתחרטים. אין פה עניין של חרטה. יו"ר ההסתדרות קיבל החלטה, עשה ניסיון אותנטי נכון וחזק וזו המציאות. חשוב לי להבהיר שהמאבק של ההסתדרות הוא לא נגד ממשלת ישראל או נגד בנימין נתניהו, ממש לא. ההתערבות של ההסתדרות באה מתוך ניסיון לדחוף את הצדדים לשיח ולגשר. האירוע הגדול בנינו בעיני בשעה הזו זה המצב של החברה הישראלית. המצב הוא רע וזו העת של כולם לגלות מנהיגת ובגרות ולנסות לאחד שורות כי בסוף צריך לחיות אחד עם השני לא משנה מה דעתנו הפוליטית".

אבל בסופו של דבר אם יעבירו ככה כל רכיב בנפרד, וכל רכיב כשלעצמו לא יספיק לדעתכם כדי להכריז על שביתה, אולי נמצא את עצמנו עוד שנה כשזה כבר מאוחר מדי.
"אנחנו נבחן כל רכיב ורכיב. נבחן אם יש סכנה לפגיעה הדמוקרטיה, פגיעה בזכויות אדם ובזכויות עובדים, באופן חד צדדי. אנחנו מבינים הכל ורואים הכל. אנחנו נפעל בהתאם למציאות שתבוא בתקווה שיהיו שיחות טובות וכנות".

ומה לגבי עובדים המאוגדים בהסתדרות שדווקא תומכים ברפורמה? איך אתם מייצגים אותם?
"אנחנו מכבדים את כל הקולות. זה בסדר, אנחנו תנועה דמוקרטית ליברלית ששומעת את כולם. אנחנו מאמינים שאם יו"ר ההסתדרות היה בוחר או שיבחר בעתיד לפעול בדרך כזו או 99.999 מהסתדרות תעמוד מאחוריו מגובשת".

ובמבט לעתיד, בהסתדרות כבר מכינים את הקרקע לאפשרות נוספת של השבתה. "יש כוונה לכנס את מוסדות ההסתדרות כדי לדון בסוגייהֿ. תעלה האפשרות להכריז על סכסוך עבודה כללי במשק סכסוך שיהיה מופעל אם וכאשר תהיה פגיעה", אומר לוי.